18 Jun, 2011

PENGAT LABU

Ni sesaje nak tumpang simpan memori bergambar..hehe..menu ringkas minum petang..menghabiskan stok labu yang dah 2 minggu beli, ni pun  buat untuk makan petang semalam...layan jela..nak resepi ke? laaaa...korang semua dah teror sesangat le wat kuih muih ni kan...nak jugak ada kat SINI ek..hehe...


Dah habis yer..hehe..


Salam Ingatan Tulus Ikhlas..^_^

SAMBAL TELUR REBUS

Sekadar berkongsi idea masak-memasak kan..tak salahnya nak letak juga menu-menu yang dah pernah dicuba, yang penting kita sendiri yang masak..hehe..beberapa hari lalu ramai yang buat sambal telur rebus, maklumle, baru lepas cuti sekolah, musim kenduri kendara..banyak dapat stok telur rebus sebagai 'berkat' @ 'siso' @ 'bunga telur'..kat tempat Ana orang panggil 'siso'..kat belah hubby orang panggil 'berkat'..mana-manala kan..


Ok..ni resepi sendiri je, masak pun edisi kanak-kanak, maklumle, anak-anak kecil lagi, kena kurangkan pedas, nak tengok versi cun melecun boleh rujuk Sambal versi kak Nor, Mas@Duniaku, Love dan ramai lagi yang biasa buat kan..

SAMBAL TELUR REBUS
Sumber : AnnaQawina

Bahan-bahan :
  • 3 biji Telur ayam - direbus 
  • 1 biji bawang besar - hiris bulat
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • 2 sudu besar cili giling
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • garam/gula secukup rasa
  • 1 biji tomato - belah 6
  • minyak untuk menggoreng & menumis
  • sedikit air.

Cara-cara :
  • Kupas kulit telur rebus & goreng seketika di dalam minyak panas. Angkat & ketepikan
  • Bawang putih & halia ditumbuk lumat. Tumis di dalam minyak yg sedikit sehingga terbit bau.
  • Masukkan cili giling, menggunakan api perlahan, kacau-kacau sehingga terbit minyak (sedikit gelap).
  • Masukkan pula sos tiram, sos tomato & sos cili, tambahkan sedikit air, kacau sebati.
  • Masukkan telur, bawang besar & tomato..kacau sebati, sehingga telur tadi bersalut dengan sambal.
  • Rasa garam & gula..angkat & sedia dihidangkan..

PUDING COKLAT SOS KASTARD

Assalamualaikum...
Ambe terkejar-kejar ala-ala berlari anak ni nak update blog, nak biar makin lama tak update makin lemau pulak nak mula balik..hehe..harapan semoga anda semua sihat walafiat hendaknya & dilindungi Allah walau dimana jua berada..

Pagi-pagi nak letak mangkuk puding atas meja, sekadar mangkuk jela..pudingnya dah berapa hari dah licin, tak sempat nak masuk blog..sedap sangat puding yang dah femes ni, cuma kita je yang baru sampai seru nak buat..anak-anak semuanya suka, nak-nak lagi bila makan yang bahagian atasnya tu..laju je tengok-tengok mangkuk dah bertimbun atas meja..

Terima kasih buat Kak Dayang & Kak Nor yang kerap mewar-warkan resepi ni (dah ramai sangat yang buat & tempek resepi, tapi kita terjah kat 2 dapur tu yang kerap sangat..)hehe...bagi yang dah mencuba pasti tahu kesedapannya kan..kita tayang resepi tu kat sini pulak ye..

Sumber : Kak Dayang@DapurkuSayang & Kak Nor@Secubit Garam
Copy resepi dari : dayang_jack@Myresepi

Bahan-Bahan :

Puding Coklat :-
  • 10 g serbuk agar2
  • 500 ml susu segar (k.nor lebihkan 100ml)
  • 250 ml susu cair
  • 100 ml air
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 2 sb susu pekat
  • 2 sb serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)
  • 1 sb tepung kastard + 2 sb air
  • 1 sb mentega
  • 1 sk esen vanilla

**Ana guna 500 ml susu cair + 250 ml air menggantikan susu segar

Cara-cara :
  • Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. 
  • Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. 
  • Kacau sebati dgn api perlahan.
  • Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. 
  • Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.
Bahan Sos :-
  • 2 cawan susu segar/susu cair
  • 2 sb tepung kastard
  • 4 sb gula pasir
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara :
  • Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. 
  • Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. 
  • Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. 
  • Sejukkan terlebih dahulu. 
  • Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.

**maaf : nak copy link dari dapur Kak Dayang & Kak Nor tak boleh, masalah internet @ apa tak tahula..harap maklum..**

SELAMAT BERISTIREHAT & SALAM UKHWAH..^_^

16 Jun, 2011

PANCAKE GEBU

Menu bekal Adam & Akmal sekolah kebangsaan harini, cadang nak buat pagi tadi, tapi 'R' kurang pagi-pagi kan..hehe..jadinya untuk petang la..sedap huuiii...memang gebuuss..taaapiiii dapat tak banyak, walaupun dah buat saiz kecil2, tetap dapat 8 keping je..mungkin akan buat lagi untuk sarapan pagi esok ni..tapi kena gandakan adunanla kan..maklum..anak-anak ramai..*umminya makan sikit jek..korang tak cayer kan?*

Jomla layan gambo jek..pancakenya dah licin ye..rasanya resepi ni dah ramai yang cuba kot..tengok kat MYR banyak jugak laporan masakan tu..sesiapa yang suka pancake harus cuba yang ni..


PANCAKE GEBU by AlongRoz@MyResipi

Pancake Gebu by AnnaQawina

 

Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji )


  • 115g Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil (5ml) Soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (5ml) Krim tartar
  • 25g Butter*marjerin je
  • 1 biji Telur
  • 150ml Susu Segar*guna 100ml susu cair + 50ml air
  • 1 sudu besar Gula
  • Secubit Garam

 Cara-cara


  1. Campurkan tepung dan soda & krim tartar - kalau rajin ayaklah 
  2. Rub in butter sampai berderai macam serbuk roti - jgn di gaul terlalu lama nanti berketul macam doh.
  3. Lubangkan tepung di tengah2 nya. Gaulkan telur (di pukul dulu sedikit) & susu. Tambah bahan2 lain juga. Gaul sebati. 
  4. Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancake yg panas & di lenser dgn sedikit minyak.
  5. Masak sehingga ada buih2 udara & tunggu sehingga buih2 tu pecah baru di terbalikkan.
  6. Hidangkan dgn sirap favourite anda - maple syrup, honey, butter atau icecream. Makan panas2 lagi best.

Kuih Kaswi Gandum

 Assalamualaikum..
Bersua kembali, semoga semuanya dalam keadaan sihat walafiat & dikasihi Allah s.w.t hendaknya..Terima kasih kepada yang bertandang & mendoakan kesihatan Ana..Alhamdulillah, harini diri ini sihat & semoga diberi kesihatan yg baik sentiasa.

Pagi ni nak kongsi salah satu menu minum petang semalam, kuih yang sedap, tak sangka anak-anak suka pulak, ada yang makan dgn kelapa, sorang yang kecil tu taknak kelapa..kuih yang mudah & cepat nak sediakan..bolehlah cuba ya..

Ana buat separuh adunan je, saja nak mencuba, takut juga tak kena dgn selera ahli rumah kan, kalau anak-anak & suami makan, maknanya akan ada ulangan nanti, InsyaAllah.. t.kasih Izah yang mencuba & mewar-warkan resepi sedap & ringkas ni. Kita panjang-panjangkan yer..

KUIH KASWI GANDUM
Sumber : Chef Hanieliza
Sumber : IzahDaut
Kuih Kaswi Gandum by AnnaQawina
 
Bahan Sirap
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • *saya tambah beberapa helai daun pandan *tak letak
Masakkan semua dan sejukkan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung*Ana guna tpg jagung
  • 1 sudu kecil kapur kueh [optional]*Ana letak
  • Kelapa parut ( yang muda)
  • Sedikit garam
Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan plastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam. *Ana kukus kejap
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

**Ana tak letak gula merah, tetapi gantikan dengan gula perang & 1 keping gula melaka, gula pasir pula letak separuh dr resepi je..nampak warna kuih yang agak gelap kan..hehe

**edited : ada yang marah sbb tak bgtahu..dah siap masak tu, mulut asyik dok kunyah je kuih ni walau kelapa belum tabur, sedap tau.. risau jugak kang habis sebelum ahli rumah belum sampai kan, tapi memang siyes la mulut susah nak henti ngunyah..!!..**kekeekeekeeee...meh gelak kat IZAH..

15 Jun, 2011

APAM GULA MERAH..yang tak merah (*_*)

Assalamualaikum.

Tayangan amal pagi ni, kejadian yang agak kurang menyerlah sebab tak cukup gula merah, masa bancuh air gula tu baru perasan gula merah tinggal sikit, terus Ana campurkan dengan gula perang..hehe..tapi dah habisla..Adam & Akmal bawa bekal ke sekolah agama pagi tadi, selebihnya buat sarapan kami kat rumah, buat setengah adunan, dapat pun tak banyakla kan...


Ok, tuan rumah ada sesuatu untuk diuruskan, kejap lagi budak-budak balik sekolah agama & nak pergi sekolah rendah pulak, banyak benda belum selesai, kepada yang berkunjung, terima kasih, & akan dibalas kunjungan anda InsyaAllah..

APAM GULA MERAH

Bahan A
  • 1 cwn gula merah*
  • 1/2 cwn gula pasir*
  • 1 cwn air*
  • 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan)

Bahan B
  • 1 sudu besar yis mauripan
  • 1/4 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gula pasir
Bahan C
  • 3 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung beras
  • 1 cwn air

 Cara-Cara
  1. Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut dan sejukkan.
  2. Bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  3. Campurkan ke semua bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Masukkan dlm blender lagi senang *Ana gaul guna senduk je)
  4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaul sebati, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam atau naik 3 x ganda.
  5. Lenserkan loyang dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit.
  6. Kukus adunan selama 40 minit dngn api sederhana kuat.
  7. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  8. =Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam. *Ana kukus sekejap kelapa parut & garam tu
SELAMAT MENCUBA

14 Jun, 2011

MUFFIN COKLAT (Kukus)

Assalamualaikum

Bersiaran kembali semoga semuanya dalam keadaan sihat sejahtera dalam lindungan Allah s.w.t hendaknya..Sekadar menjengah, keadaan saya yang kurang sihat sebenarnya, nak mengadap komputer lama-lama tak terdaya rasanya, rindu nak BW bertandang ke blog kawan-kawan, InsyaAllah ada kelapangan & kesihatan yang mengizinkan akan saya jengah kalian, kepada yang masih sudi bertandang ke blog yang tak seberapa ni terima kasih diucapkan..jangan lupa tinggalkan jejak anda..


Update menu bekal anak-anak ke sekolah rendah harini, pagi tadi Ana cuma masak nasi goreng untuk bekal sekolah agama, lepas dah settle semuanya urusan pagi, godek2 resepi untuk bekal petang pulak, jumpa kat blog Kak CT, cara & bahan yg senang, terus buat, Alhamdulillah, kejadiannya amat menggembirakan, mekar sejambak, halus mulus & lembut teksturnya..


Ana kongsikan resepi mudah tu kat sini ye Kak CT..terima kasih kongsikan..hasilnya agak banyak juga, kira puas makan la kan..

MUFFIN COKLAT (KUKUS)
Sumber : MakLang FP & Kak CT Delima

Bahan A : 
  • 2 cawan susu cair/susu segar *Ana guna susu cair
  • 1 cawan minyak masak / butter cair *Ana guna minyak masak
  • 1 3/4 cawan gula kastor
  • 1 biji telur

Bahan B : Ayak bersama
  • 250 grm tepung gandum
  • 50 grm serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C :
  • 1 sudu besar coklat emulco


Cara-Cara :
  • Panaskan kukusan dengan api kuat.
  • Satukan semua bahan A, kacau sebati menggunakan spatula/whisk je.
  • Masukkan bahan B, gaul rata hingga semuanya sebati.
  • Tambahkan coklat emulco
  • Masukkan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 lebih (hampir penuh cup)
  • Kukus selama 10 minit (lebihkan masa jika menggunakan cup saiz besar)
  • Angkat & sejukkan.

**Untuk mendapatkan muffin/apam yang mekar/kembang gitu, gunakan api kuat semasa mengukus.

13 Jun, 2011

Soft Crust Pizza

Assalamualaikum.

Begitu lewat menjengah dunia masakan harini..maklumle, pagi tadi dah masak mee goreng untuk bekal anak-anak & sarapan my laling..eheee..merangkap makan tengahari tuan tanah....permulaan sekolah anak-anak setelah bercuti 2 minggu, terasa nak suruh anak-anak sambung cuti balik jer..macam sekolah sendiri pulak kan..apa-apa hal pun semoga anak-anak dapat kembali ke sekolah dengan perasaan berkobar2 untuk mencintai ilmu..

Ish...nape tak nampak cheese yang berkait-kait tu? hehe

Ini menu makan malam kami semalam yer..2 hari berturut2 makan pizza untuk dinner, konon2nya tukar selera la..hehe..kelmarin dah buat UPSIDE-DOWN PIZZA *belum n3..haish..sori*, semalam buat Pizza macam yang Pizza Hut tu kata anak-anak..huhu..konon2nyala..pertama kali mencuba, rasanya tak teruk sangat kan..anak-anak kata pasni buat lagi..ambooiii..macam order kat kedai pizza jerk..tengokla, cukup bahan & ada vitamin tambahan lebih Ummi buat..hehe

Haa..yang putih tompok2 tu adalah mayonis..lupa nak ratakan sebelum tabur cheese..hehe..tapi sedap!!

Untuk inti pulak Ana buat sama seperti inti  yang buat untuk Upside-Down Pizza sebelum tu, ikut resepi dari Tun Telani..terima kasih buat Hana/Kak Ina KL & juga Hasue..

Soft Crust Pizza
Sumber : CMG & Hana
Copy : HaSue
Soft Crust Pizza by AnnaQawina


Bahan Doh:
• 250 g tepung roti (high protein flour)
• 130 ml air
• 1/2 camca teh garam
• 1/2 camca besar gula
• 1 camca teh yis (instant yeast)
• 1 camca besar madu
• 1 camca besar lemak sayur (shortening)
• 2 camca besar minyak zaitun
• 2 ulas bawang putih, cincang halus
• 1 camca teh oregano kering *tak letak

Bhn lain : Keju Mozarella & Inti Pizza



Cara membuatnya:
UNTUK DOH:- 
  • Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. 
  • Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. 
  • Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. 
  • Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. 
  • Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega. 
  • Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda.
KAEDAH LAIN:- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap. *Ana guna BM

UNTUK PIZZA:- 
  • Keluarkan doh, uli 5 minit dan letakkan doh atas dulang pizza yang telah dilenser dengan sedikit mentega. 
  • Tekan2 dgn hujung jari sehingga doh memenuhi dulang tadi. 
  • Biar doh tebal sedikit di bahagian bibir dulang. 
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 5 minit. 
  • Keluarkan dari oven dan sapu dengan sos lada hitam, susun semua bahan inti kecuali keju mozarella. 
  • Akhir sekali baru tabur keju hingga rata. 
  • Turunkan suhu 180C dan bakar lagi 15 - 20 minit. 
  • Hidangkan panas2 bersama cili sos/tomato atau sos kegemaran....selamat mencuba!!!

INTI PIZZA
Sumber : Tun Telani

Bahan-bahan :
  • 1 keping dada ayam- kerat2 *Ana guna 1 cwn daging ayam cincang Ramly
  • 3 sosej/hotdog- kerat2 *lebihkan
  • 1/2 tin cendawan butang- hiris
  • 1/2 bawang besar- dadu
  • 3 ulas bawang putih- hiris halus
  • 2 sb tomato puree
  • 1 sb oregano *tak letak
  • garam
Cara-cara :

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan perasakan garam
- boleh digunakan untuk inti/filling pizza
SELAMAT MENCUBA

    12 Jun, 2011

    PUDING TRIFFLE

    Menu simple nak habiskan kek marble yang buat sebelum ni, google resepi yang mudah jumpa kat MYR juga..rupanya camni buat triffle yer..hehe..sebelum ni nampak orang buat, kita nak buat asyik tak cukup bahan je, pernah juga orang buat tak letak kek kat lapisan bawah tu..

     

    Ana cuma guna laici dalam tin & sedikit nenas kiub, itu je ada dalam stok kan..Jely tu pulak Ana masak dulu ikut arahan pada pek..senang jer..sedap makan sejuk-sejuk..rasa puding triffle ni sedang-sedang je manisnya, takde sampai melekit2 manis..


    Ok..meh teropong resepi..kot2 ada yang tak tahu..hehe..dah ramai yang tahu buat kan..

     

    PUDING TRIFFLE

    Sumber : ezralovescook@myresipi

    Puding Triffle by AnnaQawina

    Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )


    • Kek secukupnya (butter/marbel ikut citarasa masing2) -utk disusun sbgai lapisan bawah puding.
    • 3 sudu besar Tepung kastard
    • 1 sudu besar Gula
    • 1 cawan air
    • 1 tin Susu Cair Ideal (blh guna brand lain,tp brand Ideal lebih sedap)
    • 1 tin Buah2an dlm tin/fruit in syrup (peach@buah2an cmpuran) toskan & ketepikan airnya
    • 1 bungkus Jelly/Agar2 perisa strawberry (cap Nona)**
    • 1 cawan air untuk larutkan Jelly **@ikut arahan pd pek jely

    Cara-cara


    1. Bancuhkan tepung kastard bersama satu cawan air,kacau sampai larut. (jgn biar berketul)
    2. Masukkan bancuhan tadi ke dlm periuk,masukkan gula,1 tin susu cair dan air sirap dari buah2an dlm tin. Kemudian panaskan di atas api sederhana.
    3. Kacau selalu sehingga pekat & likat. Setelah siap terus tuangkan adunan ke dalam bekas yang telah disusun kek. (**kek dihiris nipis & disusun dalam bekas puding @ mangkuk kecil)
    4. Ratakan adunan kastard sehingga menutupi lapisan kek yang disusun tadi.
    5. Setelah itu,bolehlah susun buah-buahan dalam tin di atas adunan kastard.
    6. Akhir sekali bancuhkan Jelly bersama 1 cawan air dan larutkan (**atau ikut cara2 melarutkan jelly di belakang bungkusan). Setelah larut,tuangkan ke atas buah-buahan yang disusun sehingga menutupi buah yg disusun. Masukkan dalam petisejuk selama 2jam dan hidangkan sejuk..
    Ini Jeli Nona yang digunakan..masak ikut arahan pada pek..
     SELAMAT MENCUBA..

      AYAM MAYONIS

      Assalamualaikum..

      Selamat beristirehat kepada semua..esok dah mula susun jadual sekolah anak kan..harini kenala rehat2 dulu..hehe..Sape ada ayam? Sila buat menu sedap ni..ada mayonis dalamnya tapi takdela rasa masam bila makan..sedap tau..betul ni..tak cayer tanya Kak Nor & Noorsha..kan..kan..


      Ini lauk petang semalam yang Ana buat, cuma dalam menu ni tak letak daun ketumbar ikut resepi asal sebab takde stok daun tu, tengok Noorsha gantikan dengan bunga kantan, Ana lak guna daun kari..heheh..jauh benar melencong dari daun ketumbar kan..dah itu je yang ada, sebab kat rumah ni kami tanam pokok kari dalam pasu..hehe..dah bubuh daun tu bau wangi jek..Resepi asal dari SajiOnline, kak Nor yang war-warkan..Ana ceduk dari dapur Noorsha..terima kasih buat semuanya...

      AYAM MAYONIS
      Sumber : SajiOnline, Kak Nor@Secubit Garam, Noorsha
      Ayam Mayonis by AnnaQawina

      Bahan²
      • 600 gm daging ayam - dipotong kecil dan dibersihkan
      • 1 labu bawang besar - mayang
      • 4 ulas bawang putih - mayang
      • 3 cm halia - mayang
      • 4 sudu besar cili kisar
      • 2 sudu besar mayonis
      • 2 sudu besar sos cili
      • 1/4 sudu kecil serbuk kunyit
      • 1 sudu besar serbuk lada hitam
      • 7 keping cendawan kering - rendam dalam air panas dan hiris (Ana guna cendawan butang dlm tin)
      • 2 tangkai daun ketumbar - potong 2 cm (Ana letak daun kari)
      • 3/4 cawan air
      • 1 1/4 cawan minyak masak
      • Garam dan gula secukup rasa 
      • sedikit perahan jus limau nipis ~ yg ni K.Nor tambah 
      • capsicum hijau & merah ~ yg ni K.Nor tambah (tak letak)

      Cara Menyediakan:
      • Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan ayam yang sudah digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kacau hingga rata dan tutup kuali kemudian biarkan hingga ayam empuk. Angkat dan ketepikan. (Ayam digoreng sekadar masak saja, tidak perlu garing)
      • Buangkan sedikit minyak di dalam kuali kemudian tumiskan cili kisar. Kacau hingga rata dan biarkan hingga garing dan pecah minyak.
      • Masukkan bahan-bahan yang dimayang kemudian kacau hingga naik aromanya.
      • Masukkan air, cendawan, serbuk lada hitam, garam dan gula. Kacau lagi hingga rata.
      • Masukkan ayam goreng, sos cili serta mayonis kemudian terus padamkan api.
      • Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan kacau lagi hingga rata. Hidang panas-panas bersama nasi.

      BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

      Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...