Assalamualaikum.
Dah masak? Saya belum..ni lauk bila tah, sebab tak pernah masak cenggini jadinya letak kat blog tanda kenangan..muekekeke..ni lauk orang kaya, stahun skali dahle..kerap2 kang kete xleh nak isi minyak lak duit habes asyik beli ketam je..haha
Adam, sibujang sulung saya nak makan ketam, ayahnya usha gak ketam2 yang ada, Alhamdulillah jumpa yg segar, besar2 lak tu, kalau kecik2 biasanya kami buat sup ketam je sebab suami saya suka ketam yang dibuat sup. Kali ni cuba masak ikut resepi lak..Weeee....suka..suka..somi & anak2 suka..tang nak gigit2 cari isi ketam tu yg tak suka..uhuh....
Intai resepi kat blog Chah, tapi versi kitaorang simple bebenor, xdenya daun2 hijau penghias muka depan crab tuh.. Janji ada..hehe Tq Chah..Saya suka tang kukus ketam tu, lembut isinya berbanding goreng, ala kukus kejap je kat steamer periuk letrik tu kan..kalo malas gak goreng jela..eh pemalasnya korang!!! kehkeh..
RESEPI CHILLI CRAB
Sumber : Bila Chah Ke Dapur
Bahan-bahan:
- 2 ekor ketam saiz besar (anggaran 1kg)
- *2 labu bawang besar - saiz sederhana
- *3 ulas bawang putih
- *3 batang serai
- *1 inci halia
- 5-6 sudu besar cili kisar
- 2 sudu kecil rempah kari ikan
- 2 sudu kecil sos ikan
- 2 susu kecil seasoning sauce jenama Maggi
- 2-3 sudu besar sos tomato
- 2-3 sudu besar sos cili
- Air asam jawa
- Garam dan gula secukupnya
- 1 biji telur
- Minyak
Cara-cara:
- Bersihkan ketam dan kukus hingga masak. Pastikan jangan terlebih masak kerana isinya akan menjadi keras.
- Kisar bahan bertanda *. Tumiskan bersama cili kisar hingga garing.
- Masukkan rempah kari.
- Masukkan semua sos dan seimbangkan rasanya.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Masukkan sedikit air jika sos terlalu pekat.
- Kacau telur dan masukkan ke dalam sos. Kacau cepat-cepat.
- Masukkan ketam dan kacau sebati.
Pst : nampak cam pelik lak blog saya kan? Tapi malas nak edit..biarlah dulu..hee