28 September, 2012

WILTON BUTTERCREAM

Assalamualaikum.

Harini nak share resepi buttercream yang dicuba..dalam banyak2 bc, bc mana yang paling anda suka? hehe..ikut suka hatila nak buat yang mana yer..

Senang nak lepa & guna..tak mudah melt..sedang elokla bagi yang baru merangkak macam kita ni..hehe..Alhamdulillah tempahan hantaran ni selamat dibawa dari rumah ni ke Hutan Melintang, Perak. Ada fondant sikit tu, so tak boleh nak letak dalam peti ais kan, letak kat suhu bilik je. Alhamdulillah masih elok keadaan bentuk semua tu..debor mokcik ni..maklooom..haha


Meh kita semak resepi dan try buat yer..

 

WILTON BUTTERCREAM

Sumber : www.wilton.com

Sumber & salinan : AnnaQawina

Menghasilkan 3 cawan icing.

 

Bahan2:

  • 1/2 cwn shortening
  • 1/2 cwn mentega@margerin
  • 1 sdt esen vanila/vanilla extract
  • 4 cwn gula icing yang diayak
  • 2 sdb susu segar@susu cair

 

Cara:

  • Satukan shortening dengan mentega, putar dengan mixer sehingga berkrim.

  • Masukkan esen vanila, pukul lagi.

  • Masukkan gula icing sedikit demi sedikit sambil dipukul menggunakan speed sederhana.

  • Sesekali scrap tepi mangkuk adunan agar semua adunan sebati.Ketika ini adunan krim agak kering dan kasar.

  • Tambahkan susu dan pukul dengan kelajuan sederhana sehingga halus dan gebu. ini akan memakan masa sedikit.

  • Tutup mangkuk aduan krim dengan kain bersih sehingga hendak digunakan.

 

**Simpan icing yang tidak digunakan didalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk, tahan sehingga 2 minggu. Pukul 'manja' krim bila hendak digunakan.


**Untuk sapuan yang lebih licin dan konsisten, tambahkan 2 sdb 'light corn syrup', air atau susu.
**Untuk krim icing nampak lebih putih, abaikan butter, gantikan dengan 1/2 cawan shortening (Maknanya guna semua shortening, tak payah guna butter) dan tambahkan 1/2 sdt 'No-Color Butter Flavor' (cari kat bakery) dan 4 sdb light corn syrup/air/susu

16pcs Choc.Cupcakes dengan sedikit fondant (fondant made from KB, tq kak Nadz)..

Selamat Pengantin Baru..Tahniah Adah & Din..Semoga bahagia hingga ke Syurga

27 September, 2012

MUFFIN - DOOR GIFT

Door gift untuk diletakkan dalam goodies bag majlis kahwin Saadah, sepupu suami Ana..Ahad lepas.

Saadah order 200pcs choc.chips muffin saiz s.


TQ ADAH..

untuk order sila emailkan kepada : 
anna_qawina@yahoo.com / text@wassup : 0193004358

25 September, 2012

TRIFLE KASTARD BERKRIM KEJU

Menu desert yang saaangat sedap...tak caya..kena cuba..tak pon boleh order..InsyaAllah anda takkan kecewa akan rasanya yang sangat sedap..heehee

Idea asalnya Ana dapat dari teman fb iaitu Kak Rafidah , peniaga yang berjaya kat Kulai nun..cuma resepi penuh beliau takdela kan, main agak2 gitu..campur tolak sumber2 terbaik InsyaAllah kita akn dapat hasil yang lebih baik..kena cuba berkali2 mungkin bagi sesetengah orang baru berjaya, bagi sesetengah yang lain pula sekali tengok dah tahu apa nak buat kan..itu kelebihan masing2, bukan kekurangan diri kita..Allah dah jadikan diri kita berbeza2 dengan kasih SayangNya tanpa kita sedari kelebihan yang Dia ciptakan untuk kita kan..jadi jangan anggap orang lain lebih dari kita tapi anggaplah kita belum mencapai tahap seperti orang lain, itu akan menjadikan diri kita bermotivasi sikit..haih..pagi2 ada motibasi lak..

Dah jom layan satu menu sedap nih...cuba tau..tak pon boleh order terus kalau nak buat majlis ke apa kan..*sempat lagi tu niaga..hehe


Lenkali isi kastard bagi tinggi sikit baru puas makan..penggunaan jelly powder agak tinggi kosnya, maka anda boleh tukarkan kepada serbuk agar2..ikut bancuhan yang perlu ya.

hmmmm...tak tau nak kata apa..takyah kata apa-apa la kan??hehe..adoyaiii..tetiba rasa nak makan lagi..

TRIFLE KASTARD BERKRIM KEJU
Sumber kepelbagaian : Haniss FP, Kak Zai teratak Impian, Kak Rafidah Hashim 
Resepi & Olahan : AnnaQawina

Bahan-bahan :
(Kastard) :
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air (sukat guna tin susu cair)
  • 7 sudu besar gula pasir
  • 4 sudu besar membumbung tepung kastard + 1/2 tin air
********************************************
  • Kristal Jelly@serbuk agar-agar
  • 1 tin fruit koktel (ambil buahnya sahaja)
  • Buah-buahan segar - dipotong dadu
****************************
  • 250 grm whipping cream- dipukul kental
  • 125 grm krim keju
  • sedikit gula castor jika perlu
  • esen lemon@jus lemon *optional

Cara-cara :
Lapisan 1=> Kastard :
  • Campurkan susu cair, air dan gula ke dalam periuk, masak api sederhana sehingga bancuhan susu mendidih. Sementara itu bancuh tepung kastard dengan 1/2 tin air hingga sebati
  • Apabila susu dah mendidih, kecilkan sedikit api, masukkan bancuhan tepung kastard tadi, kacau sentiasa hingga likat dan berkilat.
  • Tuang ke dalam bekas yang sesuai. Ketepikan.

Lapisan 2 =>Agar-agar@jely:
  • Bacuh serbuk agar2 @ jelly mengikut arahan pada kotak.
  • Masak hingga mendidih. Tutup api, biarkan suam sedikit.
  • Perlahan2 tuangkan ke atas lapisan kastard tadi.

Lapisan 3:
  • Taburkan buah-buahan koktel diatas lapisan jelly @agar-agar.

Lapisan 4 :
  • Pukul krim keju bersama gula dan lemon esen hingga lembut.
  • Satukan dengan whipping cream yang dah dipukul kaku tadi.
  • Kaup balik hingga sebati @ boleh mix guna pengadun kek dengan speed perlahan.
  • Paipkan diatas lapisan jelly dan buahan koktel tadi.
  • Akhir sekali taburkan buah-buahan segar. Sejukkan di dalam peti ais. Nikmatinya semasa sejuk..

**Pilihan I : boleh juga kalau tak nak letak krim keju, jadi trifle kastard buah kektel la kan.
**Plihan II : skip penggunaan krim keju, just paipkan fresh krim dan tabur buah-buahan@kekacang

SELAMAT MENCUBA
(Untuk tempahan, boleh pilih jika hendak disediakan dalam bekas bersaiz kecil supaya senang dihidangkan, atau bekas bersaiz 7 inci petak)
(Hubungi Ana untuk tempahan, sekurang2nya 3 hari sebelum majlis anda berlangsung, InsyaAllah harga yang berpatutan dengan rasa yang mantop!!)

24 September, 2012

CHILLED CHOCOLATE CHEESECAKE -Cake in Jar

Assalamualaikum w.b.t
Salam ukhwah buat semua kawan2...sejuk nyaman hari ini..mari kita berkongsi cerita..errkk..kongsi resepi sudah..salah satu cake in jar yang dibuat jualan..Alhamdulillah, dapat sambutan bagi penggemar cheese tegar..bagi yang suka akan rasa cheese tu bolehla try ya..nak order pon boleh..

Rasa cheesecake jenis ini memang pure rasa cheesenya..makanya nak makan tu kena sudukan sikit2 masuk mulut..kemam2 dulu baru telan..aaaahhhh,..kekekee...kalau suka boleh pelbagaikan rasa & letakla base apa2pon boleh..

weeee...yummyyy..(^___^)

Resepi ni asalnya sebiji kek tanpa bakar, tapi diletakkan dalam balang, jadi tak payah nak pk panjang kek beku ke tak kan..heeh..senang pun senang nak simpan, campur aduk macam2 versi dan sumber terpilih..Alhamdulillah terima kasih buat semua penyumbang resepi yang terbaik, antaranya ialah Kak Anymz, CMG Dan Jom Masak FB..jom cuba..(^_^)
     
Resepi Chilled Chocolate Cheesecake in Jar.  
Olahan Resepi : AnnaQawina
(make 4 jars 200ml)

Bahan-bahan :
  • 125g cream cheese, suhu bilik
  • 137g @ 1 bekas kecil yogurt
  • 30g gula kastor
  • 125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)(Brand Vivo)
  • 1/2sdb + 1/2st gelatin Halagel
  • 2sdb air hangat

Chocolate Ganache : Cairkan dan biarkan menyejuk pada suhu bilik sebelum digunakan
  • 200 grm coklat masakan@compound Choc.
  • 100 ml susu cair
  • 1 sdt butter

Cara-cara :
  • Pukul cream cheese, gula kastor hingga sebati.
  • Masukkan yogurt, gaul rata.
  • Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata). 
  • Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yogurt cheese. Gaul rata.
  • Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream yg telah dipukul kental tadi ke dalam adunan. NOTE: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi. 
  • Kaup balik rata-rata, sedia untuk digunakan.
  • Sediakan jar @ bekas pilihan, paipkan@sudukan adunan cheesecake tadi ke dalam jar, lebih kurang 3@4 sudu besar, kemudian paipkan choc.ganache@apa2 filling kesukaan, seterusnya paipkan adunan cheese sekali lagi, buat sampai hampir penuh jar anda.
  • Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.
  • *Cake in jar ini boleh dimakan dengan menggunakan sudu, tak perlu letak base@kalau nak letak base bolehlah hancurkan apa2 biskut pilihan ataupun lebihan2 kek boleh juga diramas kasar & masukkan ke dalam jar sebelum diletakkan adunan cheese tadi.
Ini pula Ana layerkan dengan lapisan kek coklat moist, adunan chese tetap guna resepi yang sama.

(ORDER MINIMA 5 JARS -RM8/JAR)boleh mix 2 filling sahaja.
---------------------------------------------------------------------------------
(RESEPI ASAL)
Sumber : JOM MASAK FB   
(Resepi Chilled Blueberry Yoghurt Cheesecake)

Base:
  • 100g biskut Oreo, kisar hancur
  • 45g butter, dicairkan
  • ***Gaul biskut Oreo dengan butter, tekan pada dasar loyang yang telah diletakkan baking paper dahulu. Simpan dalam peti sejuk.

Adunan yoghurt cheese:

  • 125g cream cheese, suhu bilik
  • 137g @ 1 bekas yoghurt perisa blueberry@plain je
  • 30g gula kastor
  • 80g blueberry filling - boleh guna ada biji buah blueberry
  • 125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)
  • 1/2sb + 1/2st gelatin Halagel
  • 2sb air hangat

Cara:

1. Pukul cream cheese, gula kastor dan blueberry filling hingga sebati.
2. Masukkan yoghurt, gaul rata.
3. Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata). Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yoghurt cheese. Gaul rata.
4. Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream ke dalam adunan. NOTE: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi. Kaup balik rata-rata, tuangkan ke dalam loyang berisi base.
5. Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.
6. Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada keliling loyang 2-3 kali. Guna suhu paling perlahan. Keluarkan cheesecake dan alihkan ke atas cakeboard menggunakan spatula besar.
7. Hiaskan atasnya dengan blueberry filling dan sedia dipotong

SELAMAT MENCUBA 

**KEPADA YANG NAK MEMBUAT TEMPAHAN SILA TEXT/WASSUP KE 0193004358 @Email : anna_qawina@yahoo.com

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...