03 Julai, 2010

AYAM GORENG RANGUP

Salam mesra buat teman-teman...harini Ana nak bgtau anak-anak Ana ke 4-4 tu kena demam campak..maknanya makan kena pantangla kan...tapi ni nak tayang & kongsi lauk ayam yang Ana masak semalam, resepi yang ringkas & cepat nak sediakan memandangkan anak-anak meragam je..tapi hasil begitu membanggakan..SEDAP...padahal bukan banyak manapun bahan2 yang diperlukan...Ana jumpa ni dari Dapur Madiha (dah mintak izin ni..taktaula tuan rumahnya dah baca ke belum) & sekarang Ana copy & paste je kat sini... 


 
Sebenarnya Ana buat banyakla jugak, nak makan2 gitu je, tup tup anak saudara yang ada tinggal kat sini bawa kawannya singgah, diaorang nak balik kampung kat Klate tu, sampai sini pun malam dah, Ana hidangkan makan malamla..jadi rezeki tetamu lah jawabnya..bagi teman-teman yang nak cuba bolehlah cuba yea...



Bahan2
  • ½ ekor ayam ~ potong saiz kesukaan, cuci bersih & tos
  • minyak masak utk goreng terendam
Bahan perap
  • garam secukupnya (jgn byk sgt sebab ada sos tiram)
  • 2 s/k serbuk kunyit
  • 2 s/k serbuk kari ayam
  • 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
  • 1 inci halia ~ ditumbuk halus
  • 2 biji cili padi ~ ditumbuk halus
  • 1 sudu besar sos tiram
Bahan Salut
  • Tepung jagung secukupnya
Cara Menyediakan
  • Gaulkan ayam bersama bahan2 perap sehingga rata. Perapkan anggaran 20 minit.
  • Panaskan minyak dengan api sederhana. Bila minyak cukup panas. Ambil seketul ayam lalu dibalik2kan ke dalam tepong jagung agar seluruh ayam dilitupi tepong. Terus masukkan ke dalam minyak yg panas. Ulangi proses yg sama.
  • Bila ayam garing kedua2 belah, angkat & toskan.
  • Ulangi menggoreng ayam sehingga habis.
SELAMAT MENCUBA YEA

01 Julai, 2010

CUSTARD TEA CAKE

Petang semalam sementara tunggu Cik Abe Ana balik kerja sempat gakla menggodek sbijik kek..mula2 tu tgk kat blog E-Na, cantik sbb ada warna pink...bahan2 pulak ada jadi Ana pun nak gak cuba...namanya Tea tu tp takde lak masukkan teh boh ke lipton ke dalam kek tu, mungkin tuan punya resepi ada kisahnya tersendiri..nak buat senang juga & bahan2 pun ringkas..terima kasih buat E-Na yang menyediakan resepi ni..Ana copy je yea...
dah dipotong-potong

Sebelum Ana nak kongsi resepi & cara nak buatnya, ada cerita cktla, bukan kisah seribu 1 malam ye..hihi...masa masak kek ni, kira2nya dah nampak macam nak masakla, Ana pun cucuk dengan lidi, test masak ke belum, keluar lidi tu bersih je, Ana pun angkatla kek kastard ni turun dari singgahsananya tu... dibiarkan seketika & konon2nya nak tunggu sejukla kan...bila nak potong terkejut dot..dot..Ana dengan anak2 yang setia menanti nak makan kek tu, kat tengahnya belum masak, bila Ana potong, runtuhla bahagian tengahtu, macam tanah runtuh gitu...apa2pun Ana potong2 bahagian yang sekeliling tu & bolehla makan, yg tak masak tu terpaksala buang...jadi gambar kat bawah ni nampak macam posing baik punya tp hakikatnya nak cover malu eh...hahahaa
kastard pun nampak basah sikit..

Bahan-bahan untuk kek :
  • 125g butter
  • 50g gula caster (1/3 cawan)
  • 1 biji telur
  • 80g self raising flour (3/4 cawan)
  • 30g tepung custard (1/4 cawan)
  • 1tsp essen vanila  

Loyang 9cm
    Bahan-bahan untuk custard :
    • 1 tbs tepung custard(Ana guna yang biasa + dengan sedikit pewarna merah)
    • 1 tbs gula caster
    • 2/3 cawan fresh milk
    • 1 tsp butter
    • 1 tsp esen vanila
    Cara Membuatnya :
    • Alaskan loyang dengan cooking sheet.
    • Sediakan bancuhan custard dahulu. Masukkan tepung custard, gula dan fresh milk ke dalam periuk.
    • Kacau sehingga mendidih dan masukkan butter dan esen vanila. Kacau sebati dan tutup api bila adunan agak pekat. Ketepikan.
    • Pukul butter dan gula sehingga kembang.
    • Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
    • Masukkan tepung custard dan self raising flour yang telah diayak bersama.
    • Kacau rata.
    • Panaskan oven 180 darjah.
    • Masukkan separuh adunan ke dalam loyang dan ratakan.
    • Kemudian curahkan adunan custard ke atasnya. Ratakan adunan custard dan tinggalkan 2cm keliling loyang.
    • Masukkan adunan selebihnya ke atas bancuhan custard tadi dan ratakan.
    • Bakar selama 35 - 40 minit atau sehingga kek masak. 

    **PASTIKAN BETUL2 MASAK TAU** hihi...
    SELAMAT MENCUBA.. 

      Nasi Goreng Segera

      Ada lebihan nasi semalam tapi Ana tak suka makan nasi sejuk..hihi..kebetulan pulak tengah berfikir nak bagi Adam bawa bekal apa ke sekolah nanti...belek punya belek, ternampak 1 peket perencah sos serbaguna Maggi yang Ana dapat dalam majalah SDK Julai 2010..percuma tu...
      Nak buatnya simple je, guna apa2 bahan yang ada kat dapur...

      Bahan-bahan :
      • Udang 5 ekor
      • Bawang putih 2 ulas - ditumbuk/hiris halus
      • 1 sudu makan cili kisar
      • Kicap manis
      • sayur sawi
      • nasi sejuk 2 mangkuk
      • 1 peket sos masakan serbaguna Maggi 
      • Planta/minyak masak (utk menumis)

      Cara-cara:
      • Tumis bawang putih dengan 1 sudu makan planta/minyak masak
      • Masukkan cili kisar & biarkan sekejap
      • Pastu masukkan sos perencah Maggi tadi, 
      • Masukkan udang, kacau2 sekejap, kemudian masukkan nasi
      • Gaul rata, masukkan kicap & taburkan garam jika suka..(kdg2 nasi terlalu bnyk, takde rasalah kan)
      • Masukkan sayur sawi..kaup balikkan sekejap...angkat..& taburkan bawang goreng
      ni untuk makan kat rumah

      Sekarang Adam dah sedia nak bawa ke sekolah bersama-sama 4 keping Roti Mayonis Enak...

      Roti Mayonis Enak

      Salam pagi buat teman2 dialam maya ni...pagi ni sarapan apa ya? Meh kita tropong meja makan Ana ni...roti...roti...roti...mesti ada kat rumah Ana ni, macam-macam boleh dibuat dengan roti kan? Buat Bingka Roti, Cekodok roti & harini Ana buat Roti Mayonis Enak..hihi..saje2 je boh nama Enak tu sebab enak dimakan...
      Idea ni dapat masa Ana pergi ke rumah Abang Ipar kat Kepong tu, isteri dia hidangkan utk anak2 Ana..pastu Ana pun tanyala nak buat macamana..senang jo rupenya...

      Bahan-bahan :
      • Roti sandwich -terpulanglah banyak mana nak -dipotong 2
      • Mayonis -untuk disapu pada roti
      • Telur - dipukul sedikit
      • Planta/Minyak masak
      Sos :
      Sos cili + Mayonis

      • Roti yang dipotong 2 disapu dengan mayonis di ke2 2 belah (depan & belakang)
      • Buat sampai habis
      • Celup roti tadi ke dalam telur yang dah dipukul sedikit (nak sapu je telur tu pun ok juga)
      • Panaskan kuali leper, letak sedikit planta/minyak masak, ratakan, dah panas letak roti tadi atas kuali panas, balik-balikkan & biar sampai kekuning-kuningan.
      • Angkat & hidangkan bersama sos cili & mayonis

      Senangkan? Cubalah...

      29 Jun, 2010

      Gulai Kambing Ilham Bonda

      Sekadar memenuhi keinginan Cik Abe Ana yang tetiba je teringin nak makan gulai kambing ala-ala bonda Ana masak..maklumlah gulai Kelantan ni lain sikit rasanya, kuahnya sedap dibuat cicah roti & roti canai. Satu petang Jumaat lalu dia pun beli daging kambing suruh Ana masak...mak aih!! Tak pernah Ana makan daging kambing, dah mesti tak pernah masak kan?? Jadi operasi pun bermula, tutt..tutt..tutt..hihi...bunyi telefon tu..Ana pun telefon bonda di kampung bertanyakan resepinya...bla...bla...bla...Ana pun salin...harini maka terhasillah gulai kambing ni..sedap juga rupanya...




      Bahan-bahan :
      • 1 kg Daging kambing termasuk tulang2nya
      (Rebus daging tersebut sehingga mendidih & buang airnya, tujuan buat camtu supaya hilang bau hamis daging)
      • 2 inci halia
      • 3 ulas bawang putih
      • 5 ulas bawang merah
      *Bahan2 tersebut dihiris halus*
      • 1 1/2 peket rempah kari daging Adabi ( lbh kurang  36 grm)
      • 3 sudu makan cili kering kisar
      • 2 batang serai - diketuk
      • 2 inci lengkuas - diketuk
      • 3 sudu makan kelapa - digoreng tanpa minyak & kisar halus
      • 1/4 keping gula melaka
      • sedikit asam jawa / 1 keping asam keping
      • garam & gula secukup rasa
      • 2 cawan santan pekat (Ana guna 2 kotak kecil santak kotak m&s)
      • Air secukupnya
      Cara-cara :
      • Panaskan periuk, masukkan sedikit minyak masak & tumiskan bahan hirisan sehingga bangkit bau.
      • Masukkan rempah kari yang dibancuh bersama cili kering & 1 cawan air.
      • Biarkan sampai pecah minyak & rempah bertukar warna lebih gelap.
      • Masukkan daging kambing tadi & gaul2kan bersama rempah di dalam periuk, masukkan sedikit air jika terlalu kering. Perap sekejap.
      • Masukkan gula melaka, asam jawa, serai & lengkuas. Kaup balikkan.
      • Masukkan santan pekat bersama2 air & garam. Biarkan mendidih & daging betul2 empuk. Kemudian maskkan kelapa yang dikisar halus tadi.
      Jika suka lebih pekat blh kurangkan penggunaan air tetapi jika nak cicah dengan roti seeloknya sedikit cair @ terpulang kepada citarasa masing2.Cara rebus daging sebelum masak ni terbukti berkesan & bau daging kambing tu tiada...cubalah.

      27 Jun, 2010

      Carrot Cake Nyum..Nyum

      Kek lagi? Hari-hari buat kek..hihi..mmg Ana & anak2 suka makan, tp kan kek yang ni lain sikitla, dipenuhi khasiat tersendiri..hihi..ye ke? Ya kot sbb ada lobak sebagai sayur, nenas sebagai buah-buahan, kacang badam kan elok utk otak..kelapa? Hmm...penyedapla kot...hihi..mandai2 je yea...Resepi Ana ambik kat Dapur Cik Mat & dikopi n pes lak kat sini...tapi Ana tak buat topping, ingat nak topping gak ngan coklat putih ke..tak sempat lak...



      Ha...tgk tu..penuh berserat..masa makan tu terasa betul kekacang, kelapa, nenas & karot tu, baupun wangi je..hihi..tp kan maafla Cik Mat, Ana dah tukar apa2 yang patut..kelapa parut tu Ana sangai je yg fresh pastu blend, nenas lak guna yg fresh tp dah ranum la..dah tu je yg ada kan...apapun ttp jd...

      Meh kita tinjau dulu apa & bagaimana nak buatnya..

      Bahan-bahan :
      • 1 Cawan tepung gandum
      • 1 sudu teh baking powder
      • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
      • 1/2 sudu teh garam halus
      • 1 1/4 sudu teh serbuk kulit kayu manis (yg ni ana tak letak sbb takde)
      # Ayak bahan2 diatas & gaulkan#

      • 2 biji telur
      • 3/4 cawan minyak masak (asalnya guna minyak jagung)
      • 3/4 cawan gula halus
      • 1 1/4 cawan parutan lobak merah - perah buang airnya
      • 1/2 cawan nenas dalam tin - cincang kasar & perah airnya
      • 1/2 cawan kelapa kering
      • 1/2 cawan kacang badam - cincang
      • sedikit esen vanila & parutan kulit oren *Ini Ana tambah sendiri*

      Cara-caranya :
      • Satukan telur, minyak & gula, kacau sebati guna senduk je...
      • Masukkan bahan2 yang diayak tadi sedikit demi sedikit, kacau sebati
      • Masukkan pula parutan lobak, nenas, kelapa kering & badam tadi, gaul sebati
      • Tuang ke dalam loyang yang dah dilenserkan ngan mentega & dialas kertas minyak
      • Bakar lebih kurang 45 minit dengan suhu 170'C / sehingga masak..bergantung kepada oven masing2

      *Resepi ada topping ngan cheese tp Ana tak buat sbb takde cheese & tak sabar nak makan..nak tgk topping dia g kat Dapur Cik Mat yea*
      *Kalau takde kelapa kering, guna kelapa parut di sangai & kisar kasar2*
      *Ana tak masukkan serbuk kayu manis tetapi tambah sedikit parutan kulit oren bg ada aroma..ceewaahh..*

      Resepi ni senang nak buat & rasanya sedap...cubalah sendiri..


      SELAMAT MENCUBA.

      BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

      Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...