15 Oktober, 2010

PERIA GORENG TEPUNG

Salam & Selamat Petang...

Mesti kejutz nih tengok n3 Ana harini besar skt kan? hihi...sebab n3nya sikit je, nak siapkan kek coklat lak lepas ni...

Harini Ana nak keluarkan menu petang semalam je, nak letak semalam dah tak sempat, Cik Abe balik dah siap untuk makan malam, maka sudahnya tertunggaklah ia..hihi...
Korang suka makan peria? Eeeee...pahit lerrr...tapi kena gak masak sebab Cik Abe dah beli, sebelum tu dah celur buat ulam cicah budu je, Cik Abe Ana cadangkan goreng dgn tepung, katanya pernah makan kat kedai tempat dia kerja...


Hmm...agak2 apa rasanya yea? Sedaappp...!!! bila gigit tu tak rasa sangat tang pahit2 peria, kalau ada tepung goreng ayam ala2 KFC tu boleh guna yang tu, tapi Ana buat tepung sendiri sebab takde tepung instant tuh...aii, macam tudung je ada instant2 nih..hahaha...meh layaaannn...

Peria Katak..dipotong bulat, keluarkan bijinya & rendam dalam air garam. Keringkan & ketepikan.

Tepung jagung secukupnya
serbuk kari ayam secukup rasa
garam & gula secukupnya
serbuk lada sulah

*Semua bahan campuran tepung tersebut digaul sebati, golek2kan peria tadi dalam tepung, ketepikan.
*Panaskan minyak untuk menggoreng & goreng sehingga kekuningan & garing.
*Angkat & toskan minyak, hidangkan panas2...rangup...

heee...cubalah...(",)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

14 Oktober, 2010

SAMBAL GORENG UDANG KERING

السلام عليكم


Tak tahu nak taip apa, mata rasa ngantuk je, tapi nak siapkan menu makan malam kena paksa gak mata celik, hihi, maka terkeluarlah sambal ringkas ni, resepinya dapat dari majalah tahun bila tah, cam biasala, salin2 resepi sampai adakalanya bertahun2, akhirnya tak buat2 jugak..kekekee.."rajin" yang teramat...bila Cik Abe Ana tegur.."Aik..hari2 salin resepi, tapi lauk sama je masak..." ahaks...mulala kita ni tersipu ala2 manja gitu...


Resepi ni mudah sesangat ler...takyah buat lauk lain pon dah boleh makan nasi, ye dok? Kalau tak caya try buat sendiri, yang ada ni tuan rumah nak simpan untuk hidangan berdua sama Cik Abe..hahaha...*HUH..ada yang tensen ke baca nih??* Layaaannnn...

Bahan-bahan : 
  • 200 gm udang kering - ditumbuk kasar
  • 1 labu bawang besar - dimayang bulat 
  • 10 tangkai cili merah -tumbuk lumat..*Ana guna cili api & sdkt cili kering
  • Garam & gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
Cara :
  • Campurkan semua bahan diatas kecuali minyak & gaul2 rata. Ketepikan.
  • Panaskan minyak & tumis kesemua bahan yang digaul tadi.
  • Kacau sehingga bahan tadi masak & garing.
  • Angkat & hidangkan..

13 Oktober, 2010

SAMBAL PATIN GORENG

Apa menu nak masak ha? Yang ada ikan patin dengan kepala ikan kerapu....dah puas ditenung2 ke dua2 ikan tu, maka terhasillah lauk untuk makan malam ni, hiihiii...ikan patin lagi, semalam pun dah masak ikan patin tempoyak, kali ni resepi Ana ambik dari orang yang sama. Mas..katanya hanya dia je gemar ikan patin, hubby dia tak layan patin nih, Ana lak cik Abe yg terlebih gemar, kita ambik lebih kurang je..kata orang tolong masak & tumpang secubit 2 la...hihi...err..bole caya ke?
 
 
 
Rasa ikan ni belum tahu le lagi kena tunggu Cik Abe balik & makan2 bersama-sama baru ada berkat, ye tak? Tapi InsyaAllah sedap...

Resepi Sheila Rusli kata Mas..Ana kopipes yo...
Bahan :
  • 2 ketul ikan patin - dicuci bersih dengan air limau / asam jawa
  • 10 biji cili kering yang dikisar
  • sedikit udang kering - direndam kejap , toskan  ( tumbuk halus )
  • 2 biji bawang besar - dikisar halus
  • sedikit bawang putih - tumbuk halus
  • sedikit ikan bilis - dikisar
  • gula, garam serbuk perasa 
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
Cara memasak :
 - Lumurkan ikan patin dengan garam, kunyit dan sedikit tepung gandum dan goreng hingga garing. Ketepikan. Tumis bahan2 kisar dan tumbuk hingga garing dengan minyak secukupnya,kemudian  masukkan sos cili, sos tiram, gula ,garam dan serbuk perasa secukupnya, masak hingga sambal garing. Masukkan ikan patin dan sebatikan. Angkat dan letakkan dalam pinggan.

SIAP..hehhe...

MAAF...MAAF..MAAF UNTUK IZAH MUFFIN LOVER


kepada izah....



Salam buat teman2 terutamanya Izah....hohoho...Ana lupo nak edit balik resepi tu, mmg masa salin resepi BROWNIES MOCHA dari umah Kak Maz tu agaknya akak tu lupa nak taip kot, jadi masa nak buat haritu Ana tertanya2 jugakla nape takde gula???

Jadi Ana terjah link asal resepi dia tu baru nampak gula perang 2 cawan....soriiii manyak2 Izah yo.... dah tu jap lg Ana edit balik..sekian terima kasih...hihiiii

Moist Orange Mocha Brownies

السلام عليكم

Apa citer yea kawan2? Sejak petang kelmarin sampailah malam tadi Ana tak dapat online..internet yang membuatkan darahku mendidih ni buat hal lak..geram betul, bila telefon Telekom tu dia tanya macam2 sudahnya takde apa2 pon, mula2 operator tu jawab..

"Maaf, kami tidak dapat melayan panggilan anda buat masa ini..." pastu dia kata lagi...ini yang menggelegak rasa darah ni.."Kami mengalami gangguan internet di Pantai Timur kerana kerja2 menaik taraf.." 

hohohoooo....kami ni kat area Majlis Bandaraya ...................Selangor Darul Ehsan tau bukan dok Pantai Timur...apa2lah, nak marah pon tak guna gak... baik kita layan gambo kat bawah ni..hihi..takde kaitan ngan Telekom yea gambo nih..


Brownies yang lembut & senang nak buat..Ana buat pun tergesa2 hari Ahad lepas, pagi masa tengah beli barang2 dapur tu ada saudara dari Negeri Sembilan bgtau nak singgah rumah, bila balik rumah dah petang, cepat2 buat brownies ni, siap setengah jam sebelum tetamu sampai, cepat2 tuang coklat & masuk petiais, tak sampai 10 minit tetamu sampai...hihi..
Feedback yang Ana dapat ialah..Sedapla...mintak resepi..pastu ada belen dia angkut bawak balik..huhu...sempatla Ana rasa sikit, memang lembut macam kek kukus pun ada..Ana panjang2kan kat sini yea kak Maz..terima kasih..

copy : Kak Maz
Sumber Resipi : Kak Liza FP @ Chef Hanieliza
 
Bahan-bahan
Bahan A
  • 1 cawan butter cair - maz guna minyak masak canoli*Ana guna minyak masak biasa je..
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan air panas - maz bancuh dengan 1/2 sudu kecil nescafe*Ana boh 1sk esen kopi..
  • 2 sudu besar sunquick orange - ni maz tambah sendiri
  • 2 cawan gula perang
Bahan B (kacau rata) - maz guna wisk*Ana kacau ngan garfu jer..nak cepat
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 biji telur gred B
Bahan C [ayakkan]
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara :
  • Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
  • Kacau bahan A supaya sebati.
  • Masukkan bahan B dan kacau rata.Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
  • Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.*Maaf..Ana tak lapik pun, griskan je..
  • Bakar selama 45 - 50 minit. - maz bakar 30 minit dengan suhu 150 C, sbb loyang cutter nipis je..jadi kek cpat masak..ni oven maz la ye..
  • Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

Chocolate Topping
  • 250 gm coklat masakan
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu kecil susu cair
Cara-cara untuk topping

1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan

*Ana griskan loyang dgn mentega, bila potong segi 4 tu angkat & hidangkan, brownies elok je tak hancur... 

*Izah...daku mohon ampun maaf yer....dah edit dah...

11 Oktober, 2010

SOFT MARBLE CAKE

Assalamualaikum

Kek yang buat hari Jumaat, hajatnya nak kirimkan buat bonda sebab adik nak balik hari Jumaat tu katanya, pastu tak jadi lak, haa pelagi ngap sendiri le..wat minum petang bersambung sampai ke malam. Yelah tak habis sekali makan, besar sungguh kejadian kek ni..hahaa...


Betul kata Mas.. sedap & soft...lembut sesuai ngan namanya..kalau nak ambil hati mertua bolehla buat kek ni..heeee


Soft Marble Cake..Mas
Sumber : Kak Ummi 

Bahan :- ( loyang 10 x 7 x3 / 20 - 23 cm )


  • 270 gm mentega
  • 250 gm gula kastor
  • 260 gm tepung gandum
  • 1 camt baking powder
  • 6 biji telor
  • 2 camb. susu pekat manis (condensed milk)
  • 1 camb ovalette
  • 1 camb air
  • 1 camt esen vanila
  • 10 gm serbuk koko
  • 1 camt chocolate emulco (optional - bagus untuk mendptkan warna lebih gelap)*Ana tak letak sbb takde
Cara-Cara:-
  1. Griskan tin kek berukuran 10 x 7 x 3 atau 20 - 23 cm springform. Ketepikan.
  2. Ayakkan tepung bersama dengan baking powder dan ketepikan.
  3. Satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula, adunan tidak jatuh). Ketepikan.
  4. Kemudian dalam bekas lain, satukan telor, ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata.
  5. Masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4. kacau rata.
  6. Keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. Kacau hingga sebati.
  7. Masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin dan 1 senduk adunan cokelat. 
  8. Ulangi sehingga habis adunan.
  9. Ambil chopstick dan buatkan bentuk marble.
  10. Kemudian bakar pada suhu 180C selama 45 - 50 minit atau sehingga masak (ikut oven masing-masing).
  11. Setelah masak, padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 minit.
  12. Selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk baru dipotong.
Nota Mas: Sedap, lembut dan senang nak buat...*Betul..betul..betul..hihi...




BINGKA JAGUNG


بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum w.b.t

Pagi ni anak kecik Ana kurang sihat, jadi nak masukkan n3 ni jap pastu kena 'out' & dok melekat ngan Hannah jela...kalau ada kawan2 yang komen & tak berjawab Ana mohon maaf yea..akan dijawab bila dah online balik...

Bingka ni Ana nampak dari dapur CT(maaf tak boleh nak link..tak tahu nape..)..nampak bingka akak tu berkerak elok je tapi bingka Ana buat takde lak kerak2 tu..nak bakar lagi lama takut hangus lak..hihi.


Ana buat bingka untuk sarapan semalam, dah siap sarapan terus keluar hantar adik nak balik kampung naik bas kat Hentian Putra, pastu terus g Mydin beli barang dapo...tengah syok membeli belah sepupu telefon cakap nak datang jalan kat rumah...bolehla hidang bingka yang masih banyak ni..(banyak sebab anak2 tak suka...) sambil2 tu sempat juga Ana buat brownies mocha resepi Kak Maz..nantilah nak ambik gambar pastu tepek kat sini bila dah lapang nanti...


Resepinya : copy from Hanieliza's Cooking.terima kasih kak...

Bahan
  • 1 cawan susu cair
  • 1 1/2 cawan air
  • 2 biji telur ayam
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kastad
  • 1 tin jagung krim dalam tin..*Ana blend sekejap,
  • 3/4 cawan gula
  • 3 s/b butter/majerin cair

Cara
1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam.
4. Sejukkan dan potong untuk hidangan minum petang. 


Senang sangat kan...Makcik Ana yg datang petang semalam siap mintak bawa balik lagi..hihi...kuih kegemaran orang dewasa ni...Ok..Wassalam..

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...