Setelah sekian lama tak bersiaran, dengan keadaan yg tak mengizinkan,line tenet yang tenat genap seminggu, semalam baru pulih..huh..tak percaya rasanya dapat bertahan seminggu tanpa tenet..haha..ajaib..ajaib..
Nih bila tah kek batik ni, rasanya dah lebih sebulan kot ye..sesaja nak menerai resepi Kak Diana ni, anak2 Ana boleh pulak mintak bawak bekal g sekolah agama, sedap katanya, lagipun kek batik ni tak lembik/melekit walau seharian kat luar peti ais tau. Sesiapa nak mencuba silakan, tapi yg pasti rasanya dah ramai yg try ni kan..
Mintak izin kongsikan kat blog Ana ya Kak Diana yang cantik lagi anggun memikat..hehe
KEK BATIK~Sky Blue's Kitchen
Sumber : Kak Diana@Melley Mey
Bahan2 : Ana buat 1/2 dari adunan kek ni
- 6 biji telur
- Butter 250 gm
- 2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula
- 1 1/2 cawan milo
- 2 cawan Nestle nestum original ( boleh d kurangkan dan kalau tak suka tak bubuh pun boleh )
- 1 tin kecil susu pekat ( susu krimer manis cap junjung )
- Biskut Marie Munchy's
- Choc Rice secukupnya
Bahan2 Yang Ana Guna : (1/2 adunan)
- 3 biji telur
- 125 grm marjerin
- 1 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 cawan serbuk minuman coklat brand Apache
- 2 sdb serbuk koko
- 1/2 tin kecil susu pekat manis
- Biskut Cream Creakers secukupnya
- manik hiasan
- Pukul gula bersama butter hingga kembang.
- Kemudian, masukkan telur n pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan susu pekat n pukul lagi.
- Tambahkan tepung gandum, milo n nestum... pukul adunan sampai ianya bebetul sebati.
- Masak adunan menggunakan kuali..hingga pekat macam dodol@macam rupa tahi minyak tu..
- Setelah adunan bebetul pekat bolehlah d angkat.
- Sediakan bekas n letakkan sedikit adunan kek tadi.. ratakan.
- Kemudian susun biskut marie d atasnya .. (spt dlm Gambar A : : d bawah ). Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
- Taburkan atasnya dgn choc rice... Simpan dlm peti ais sebelum d potong...
Utk tips kek batik ni blh klik link dibawah ya..Selamat mencuba