05 Mac, 2011

SRI PANDAN KAYA

Alhamdulillah, kemudahan-kemudahan yang kita nikmati harini menjadikan hidup kita lebih selesa & sempurna kan..banyak ilmu & maklumat yang kita boleh dapat & manfaatkan sebaik mungkin, begitu jugalah dengan ilmu masak-memasak & yang berkaitan dengan ilmu kekeluargaan, klik-klik aje dah boleh capai maklumat yang kita nak, jadi hargailah segala yang ada dihadapan kita dengan cara yang sebaiknya..InsyaAllah..


Seronok rasanya saban ketika dapat mencuba resepi2 baru, walaupun sekadar untuk hidangan sendiri & keluarga, tapi puas hati & bertuah sebab dapat menyediakan sendiri setakat yang termampu..Harini pula Ana nak kongsikan hasil kerja yang dahbuat 2 hari dah ni, kaya pandan, biasa kita beli yang dah siap kan, bila makan bau telur pun ya..hehe..hajat nak buat tu dah lama, asyik tertangguh aje, Alhamdulillah baru berkesempatan buat baru2 ni.

Sedap kaya ni tau, puas hati, boleh nak makan dengan roti/masukkan sebagai inti kuih muih..Terima kasih Ros kerana suka bereksperimen dengan hasil-hasil yang boleh dikongsi bersama..Halalkan resepi untuk tayangan amal kat sini lak ye...


~SRI PANDAN KAYA~

Bahan-bahan :
  • 350ml santan pekat (Ana guna santan kotak 200ml + air bagi cukupkan 350ml)
  • 3/4 cawan gula (boleh dikurangkan sebab rasanya agak manis)
  • 1 1/2 sudu besar tepung kastard ( boleh ganti dengan tepung gandum)
  • 3 biji kuning telur saiz M..Ana guna 2 biji kuning telur saiz A+
  • 1 helai daun pandan di simpul
  • beberapa titik esen pandan ( nak guna pandan emulco pun boleh).*Tak letak
  • beberapa titik pewarna hijau
  • *Ana blend 2 helai daun pandan bersama sedikit campuran santan, kemudian tapis
Cara-caranya :
  • Campurkan santan, kuning telur, gula, esen pandan dan pewarna hijau di dalam bekas, kacau sebati menggunakan whisker.
  • Kemudian ambil tepung kastard dan bancuh dengan 2 sudu besar air, selepas itu curahkan bancuhan tepung kastard di dalam bekas berisi adunan santan tadi, kacau lagi, kemudian tapis adunan ke dalam periuk dan masukkan daun pandan yang disimpul.
  • Masak dengan api perlahan, dan perlu di ingat, perlu kacau selalu jangan ditinggalkan, kacau sehingga kaya pandan menjadi pekat dan berkilat, masa mengacau lebih kurang 20-25 minit.
  • Setelah pekat, angkat dan sejukkan, barulah boleh di simpan di dalam bekas kaca dan di letakkan di dalam peti ais.  Selamat Mencuba.

Nota Ros- Walaupun tepung kastard boleh diganti dengan tepung gandum namun disarankan supaya menggunakan tepung kastard kerana tekstur kaya akan lebih licin dan elok pekatnya, ini berdasarkan pengalaman ros lah : )..guna tepung kastard gak, cantik teksturnya tau

ENGLISH BREAD

Assalamualaikum w.b.t..

Apa khabar teman2 sekalian? Harap2 sihat hendaknya, hargailah kesihatan kita tu ya...kat rumah Ana ni 2 anak gadis kami demam, mula2 kakak Damia, malam tadi adiknya Hannah pulak menyusul..harap-harap sehari 2 lagi sihat sepenuhnya anak-anak ummi...harapan juga untuk anak-anak ummi yang lain sihat walafiat, tak lama lagi ujian sekolah KAFA sebelum bercuti akan menyusul, bolehla berehat panjang sikit kan..

Dah sarapan ke? Meh Ana jamu kawan-kawan dengan roti ala-ala rainbow tapi tak rainbow, marble tapi tak macam marble....yelah rainbow bape banyak kaler daaa..yg kita punya rainbow 3 kaler jek..marble lak macam Kak Ummi buat tu..hehe..tertawan dengan tayangan kak Ummi semalam, lepas hantar anak-anak naik bas sekolah semalam, terus masukkan bahan2 dalam BM, pastu tido jap, bangun2 doh dah siap..hihi...*lama ke tido tuh ek*..


Ana buat tak pintal2 sebab kurang menjadi kalau pintal, roti akan senget sebelah spt yang pernah buat sebelum ni..jadi dengan keadaan kerastangan ni, jadilah roti gulung kot..hehe..


Ada sedikit perngubahsuain dalam bahan-bahan yang Ana buat, kebetulan malam semalam ada buat water roux, jadi Ana letak water roux & kurangkan sukatan air..kejadiannya sungguh lembut, Cik Abe pun suka katanya roti ni, malam tadi dah ngap sikit sorang, pagi ni potong ala-ala sandwich & bakar kejap, angkat & sapu kaya..wallah..sedap sungguh ler...


Adunan ni senang nak bentukkan, nampak macam lembik tapi kenyal, Ana bahagi 4 adunan sama berat & warnakan, memang kelakar masa tu sebab teringat Kak Ummi kata tonyoh2 tuh..memang kena tonyoh betul2, sebab bila kita tonyoh ke kiri, doh tu meliuk ke kanan..macam main playdough lak..hehe..

Kat sini Ana minta izin Kak Ummi tempek kat sini lak ye, nak buat lagi, InsyaAllah..nampaknya pagi ni dah ada yang tayang menu sama nih..hehe..


~MARBLE ENGLISH BREAD~
Sumber : Noreen & MamaFaMi
Dirujuk & Copy : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan (1 loaf):
  • 300gm tepung roti
  • 1 camt instant yeast
  • 1 camb gula kastor
  • 1 camt garam
  • 30ml (2 camb) susu segar
  • 180ml air suam
  • 10gm mentega / unsalted butter
  • sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti..*Tak letak
Cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
  2. tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM masing2
  3. kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  4. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  5. bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan biarkan rehat selama 10-15 min
  6. kemudian bahagikan doh kepada dua bahagian dengan setiap satu seberat 265gm
  7. bentukkan semula menjadi bulat besar
  8. ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk bulat dan gulungkan seperti swiss roll (Kak Ummi & Mamafami buat dandan..Ana buat gulung2)
  9. susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
  10. lakukan lagi dengan doh yang satu lagi
  11. kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
  12. jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  13. apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh..*Ana buat camni, sebab cuaca mendung
  14. setelah itu bakar pada suhu 190-200C (bergantung pada jenis oven masing2) selama 30-35 min atau sehingga masak dan keperangan (jika suka roti yang crusty bolehlah ditaburkan sedikit tepung ke atas doh tadi sebelum dibakar, jika suka bolehlah disapukan dengan egg wash campuran telur dan susu atau air)
  15. setelah masak bolehlah dikeluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut..*Ana cuma sapu mentega setelah masak
  16. biarkan sejuk dan bolehlah dipotong.
 **Ini adunan yang Ana buat menggunakan water roux :

  • 300gm tepung roti
  • 1 camt instant yeast
  • 1 camb gula kastor
  • 1 camt garam
  • 30ml bancuhan susu tepung
  • 170ml air suam
  • 10gm mentega / unsalted butter
  • 2 camb water roux
  • sedikit mentega untuk disapu atas roti setelah masak
Cara : 
  • Sama seperti di atas untuk membuat doh.
  • Setelah doh naik, bahagi kepada 4 bahagian sama banyak, 1 bahagian dibiarkan warna asal, 1 warna kuning, 1 warna merah & 1 lagi warna ungu.
  • Canai memanjang adunan plain, lapiskan dengan adunan merah, lapis lagi dengan adunan kuning, akhir sekali lapiskan adunan ungu.
  • Gulung memangjang, tekan sedikit, kemudian masukkan dalam loyang.
  • Ana guna loyang petak 7 inci, jadi adunan tu kena potong 2.
  • Dapatle 2 ketul roti..

03 Mac, 2011

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

Muffin yang menggoda anak tekak masa Kak Nor tayang haritu, semalam Mek Sue dah buat..harini tak tahule sampai mana dah muffin ni, pagi tadi godek2 nak buat bekal anak-anak harini, kebetulan cup muffin pun ngam2 je..habis dah..kena beli stok baru, agak2 kena beli cup warna biru baru cun kot..heheeh..


Tentang choc.chips pink tu dah lama anak teruna Ana ni suruh letak dalam kek/kuih, katanya nampak cantik..harni tabur separuh atas muffin, sengih je dia nampak chips tuh..hihi...layan jela kehendak anak-anak ni..


Meh tengok rsp yang Ana copy kat umah Kak Nor ni, senang nak buatnya, sebelumni pernah buat rsp lebih kurang sama, gaul2 & campur, tak silap resepi Kak Jun@Myresipi kot..yg ni leh try gak..lain kali gula kena kurangkan, manis sangat, tergigit choc.chips tu makaiii...manis letting rasanya..

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram


Dry Ingredients:
  • 1 3/4 cups Plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 2 tbsp quality cocoa powder
  • 3/4 cup superfine sugar
  • 1 cup semisweet chocolate chips (put aside 1/4 cup for sprinkling)
Wet Ingredients:
  • 1 cup milk
  • 1/3 cup plus 2 tsp vegetable oil
  • 1 egg
  • 1 tsp pure vanilla extract - I used vanilla essence

Method:
1. Line muffin tin with paper cases
2. Preheat oven to 200deg - I used 175C
3. Put all dry ingredients into a large bowl
4. Pour all the wet ingredients into a measuring jug
5. Mix the dry and wet ingredients together (the batter should be lumpy, DO NOT over-mix)
6. Spoon into the prepared muffin cases
7. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top
8. Bake for 20 minutes or until the muffins hv risen and are springy


Note : Ana bizi sesangat harini..kunjungan anda akan dibalas kemudian...terima kasih...

02 Mac, 2011

NO FAIL BANANA MUFFIN

Dah lama simpan resepi ni, nak buat pisang asyik takde je, sekarang dah ada pisang dapatle buat..memang senang & sedap, gebu betul, buat pagi2 tadi untuk bekal anak-anak sekolah petang, walaupun pisang yang ada tu belum masak ranum, ku hentam sajala..lenguh gakle tangan nak lenyek bagi pisang tu hancur..hehe..meh layan gambo dulu yer..




Ana letak resepi kat sini lak, ghajin je aku translate..hehe..yang hitam2 tuh coklat chips, saje letak coklat bagi anak-anak suka..weh..bukan anak2 je suka kot, umminya nih dah berapa biji tah makan sementara tunggu anak-anak balik sekolah agama tadi, sedap betulla..hehe..alas perut orang kata..*sape yang kata tuh?..orang yang kata..kan..kan*

NO FAIL BANANA MUFFIN
by anymz mykitchen
source:Izahdaut
Source : Rima
 Bahan-bahan :
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 sdk baking soda *saya letak 3/4 sdk soda 
  • 1/2 sdk baking powder  
  • Secubit garam  
  • 1 cawan gula halus (saya letak 1/2 cawan je, sedang elok manisnya)
  • 1/2 cawan minyak canola/minyak jagung (guna minyak masak je) 
  • 2 biji telur..saya guna saiz A 
  • 1 cawan pisang yang dilenyek
  • 1 sdk esen vanila

Cara-cara : 
  • Campurkan (saya ayak) tepung, soda, baking powder & garam
  • Putar gula, minyak & telur sehingga kembang (saya guna mixer)
  • Tambahkan pisang & esen vanila, putar lagi.
  • Masukkan bahan-bahan diayak tadi & putar hingga sebati, kejap jela..selepas tu baru saya tambahkan coklat chips.
  • Sudukan ke dalam muffin cup 3/4 penuh & bakar dengan suhu 165'C @ 180'C selama 25 minit (bergantung kepada oven masing2)

DONUT KELEDEK

Assalamualaikum..

Harini ringkas je, nak tayang donut yang buat malam kelmarin, jam 1 pagi baru siap...maklumle buat 1/2 kg tepung, dengan harapan sempat untuk harini..Alhamdulillah, pagi tadi habis digoreng untuk bekal anak-anak....2 hari berturut2 budak-budak bawa bekal donut ke sekolah, pagi & petang..hehe...

bulat-bulat sebahagian daripada adunan..cpt sikit siap...

Resepi asal Donut Kentang Ros..tapi Kak Nor dah tukar kepada keledek & sukatan yang agak berbeza...Ana copy kat sini untuk rujukan, terima kasih Kak Nor untuk resepi & info2 yang berkaitan..hehe...


 Tengokle isi dalamannya...



DONUT KELEDEK
Bahan-bahan :
  • 500 gram tepung gandum
  • 200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
  • 4 sudu besar susu tepung
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit)..Saiz A
  • 200 ml air suam
  • 3 sudu besar marjerin
  • 3 sudu besar gula
  • 3 sudu kecil yis ~Ana letak 2 1/2 sdk
try salut coklat..hehe
Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..

01 Mac, 2011

ICE-CREAM VANILLA BERSAMA PURI MANGGA

Assalamualaikum..

Petang hari baru sempat bersiaran, penat yang amat harini, tahle nape ek...mungkin tido lewat kot malam tadi sebab menyiapkan 500gm tepung untuk dijadikan donut keledek..huhu...sebenarnya banyak entri nak dimasukkan harini, tapi dah lewat, ini sajalah yang termampu untuk harini..


Aiskrim sedapnya makan aiskrim kan..hehe..panas cuaca ni sesuai sangat le kan..harini Ana tayang aiskrim vanila bersama puri mangga lak..mak aihh...nyamannya tekak ni, ada lagi 1 bekas, nak tunggu anak2 balik sekolah nanti, nak makan sama2..


Yang display ni lepas snap gambar tadi, ummi diaorang ngap dulu..haha...takmo tunggu lama-lama..nanti cair kat luar susah gak, baik cair kat mulut kan...


Anak-anak tak nak makan dengan puri mangga, jadi kena letak coklat keping jela..takpun bagi makan camtu je...owwhhh...dah nak mencair....cepat-cepat!!!


Pandangan eskrim nyaman ni dari atas..sebelum disudukan masuk ke mulutku...Sebelum mengundur diri, meh kita sama-sama buat aiskrim vanila nih, sebelum ni dah letak kat Aiskrim Coklat tu, tapi copy sekali lagi kat sini lak....Jom layannnzzzz....

Resepi Ice-cream Vanilla bersama puri mangga
Sumber resepi : Kak Wana

Bahan-bahan untuk Ice-Cream
  • 2 1/2 cawan serbuk coffemate
  • 2 1/2 cawan susu segar 
  • 2 sudu kecil essen vanilla
  • 3 sudu besar gula

Cara membuatnya
  • Satukan semua bahan kemudian pukul dengan mixer hingga kembang, berbuih dan ringan.
  • Simpan di dalam bekas bertutup kemudian bekukan dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku keluarkan semula dan hancurkan semula kemudian pukul dengan mixer sekali lagi hingga lembut.
  • Masukkan semula kedalam bekas bertutup dan bekukan semula di dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku boleh lah di hidangkan dengan puri mangga.

Puri Mangga.
  • 2 biji mangga yang telah masak
  • 1 biji lemon ( ambil jusnya)
  • 4 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air
cara-caranya
* Satukan semua bahan kemudian masak di atas api hingga gula larut dan agak pekat sedikit. Kemudian  sejukkan.

Cara menghidang...

Ana hidang dalam bekas palstik tu jer..hihi..mangga hiris pun takde...

Cedukkan ais krim ke dalam sandy glass kemudian lapiskan dengan sos mangga. Buatlah 2 lapis kemudian hidangkan dengan potongan hirisan mangga segar.

28 Februari, 2011

IKAN BAKAR & AIR ASAM YG MEBELES

Assalamualaikum...

Sebelum mulakan n3 tentang makanan dsbnya..Ana nak ucapkan Selamat Hari Lahir yang ke 34 buat suami tercinta, yang jatuh pada hari ini..semoga hidup kita sentiasa di dalam Rahmat Allah sehinggan akhir hayat, InsyaAllah..

Menu yang tengah top kat rumah ni sejak 3 hari lepas..sekali buat, kena buat lagi & lagi..Cik Abe kata sedap sangat,..pernah sekali makan kat Restoran Sekinchan Ikan bakar, Gombak...kebetulan haritu tak masak, jalan2 pun area situ gak, apalagi, masuk & order ler..setakat ni rasanya ok la kot, ikan bakarnya sedap & segar, maklum kita sendiri yang pilih kan..tang nak membayar tuh..RM95.00 lbh krg nya..rasanya sesetengah orang takdela heran sangat kan nak makan kat situ selalu..bagi kami sesekali bolehla..hehe..2 pinggan nasi biasa, 3 pinggan nasi separuh, seekor ikan pari, seekor ikan bawal & sepinggan kerang..sup untuk anak2 sekali..berbaloi le kot..tapi kerang tu sepinggan RM14.00..uiii..terkojut tergodang mak aii...hikhik..apa2pun kira dah kenyang & tak payah masak untuk haritu tak kisahle kan..hehe


Mula2 buat rsp Kak Nor ni, Ana guna ikan sebelah, jenis yg besar & banyak isi, kali ke 2 buat guna ikan cencaru pulak..air asam tu tak habis, letak dalam petiais, boleh makan lagi kan..tapi Cik Abe kata sedap..sedap..dok beli lagi ikan khas utk bakar..maknanya sedap sungguh le tuh....haaa..tak cayer meh buat sesama..kita copy resepi dari dapo kak Nor yang baru usai menyambut besday dia dengan red velvetnya..Happy Birthday kak Nor...

Resepi Ikan bakar


  • 1 keping ikan pari ~ terpulang la kalau nak guna ikan lain
  • 3 sudu besar air asam jawa yg pekat
  • 1 sudu besar cili mesin
  • 1 sudu besar kicap manis
  • sedikit belacan ~ bakar dulu kalau nak lebih sedap..*Ana guna petis udang
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 3 tangkai daun kesum
  • garam
  • daun pisang ~ optional
Cara-cara :

  • Bersihkan ikan pari dan toskan.
  • Gaul semua bahan2 kecuali daun pisang :)
  • Lumurkan pada ikan pari dan perap sekurangnya 1/2 jam. (letakkan sekali daun kesum pd ikan)
  • Bakar ikan dlm aluminium foil yg dialaskan dgn daun pisang hingga masak. Ni kaedah kalau bakar atas dapur gas.
  • Kalau bakar dgn menggunakan dapur arang kayu lagi best.
  • Nak bakar/gril dlm oven pun boleh, terpulang la ya..
  • Hidangkan bersama dgn air asam.

AIR ASAM



Sumber : Kak Nor punya Style
  • 9 bj cili padi ~ dihiris
  • 1/2 bj tomato besar ~ didadukan
  • 1 labu bawang besar (saiz sedang) ~ didadukan
  • 1 in belacan ~ dibakar
  • 2 sudu besar sos cili
  • sedikit daun ketumbar ~ dihiris..*Takde, guna daun kesum, hiris
  • 2 sudu besar sos ikan ~ optional
  • air asam jawa pekat
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu besar gula

Gaulkan kesemua bahan hingga sebati dan boleh la dihidangkan.

 SELAMAT MENCUBA....

AISKRIM COKLAT

Musim panas ke ni? sesuai le dengan menu2 sejuk kan..hihi..tapi kat rumah ni tak kira musim, kalau aiskrim, cepat je nak makan, sejuk ke tidak tu hal lain kan..maklum budak2...yang bukan budak2 pun tumpang sama..sebenarnya aiskrim ni dah selesai dimakan kami anak beranak, dah 3 hari dah pun, baru nak keluar kat sini..haha...



Dah ramai yang cuba buat aiskrim sendiri ni,mula2 tertarik dengan tayangan kat dapo IZAH, pehtu MAS lak keluarkan aiskrimnya dari peti ais..tak boleh tahan, kena gak buat..anak2 suka sangat, balik2 sekolah terus tanya, mana aiskrim..resepi asal ialah Ice-Cream Vanilla bersama puri mangga, tapi Ana cuba buat separuh adunan & menggunakan susu coklat..maka jadilah aiskrim Coklat kan..hehe..

Ok, ini resepi Aiskrim Coklat yang Ana buat..
  • 2 1/2 cawan serbuk coffemate
  • 2 1/2 cawan susu segar perasa Coklat Dutch Lady
  • 2 sudu kecil esen vanila
  • 1 susu besar coklat emulco
Cara :
  • Satukan semua bahan kemudian pukul dengan mixer hingga kembang, berbuih dan ringan. Ana guna blender je
  • Simpan di dalam bekas bertutup kemudian bekukan dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku keluarkan semula dan hancurkan semula kemudian pukul dengan mixer/blender sekali lagi hingga lembut. Teksturnya lebih halus.
  • Masukkan semula kedalam bekas bertutup dan bekukan semula di dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku boleh lah di hidangkan dengan coklat chips & coklat urai berwarna
Ini pula resepi asal Aiskrim Vanila bersama puri mangga, Ana nak letak kat sini untuk rujukan akan datang..*sbnrnya skrng ni tgh buat aiskrim vanila tau..*hehe..

Sumber resepi : Kak Wana

Resepi Ice-cream Vanilla bersama puri mangga

Bahan-bahan untuk Ice-Cream
  • 2 1/2 cawan serbuk coffemate
  • 2 1/2 cawan susu segar 
  • 2 sudu kecil essen vanilla
  • 3 sudu besar gula

Cara membuatnya
  • Satukan semua bahan kemudian pukul dengan mixer hingga kembang, berbuih dan ringan.
  • Simpan di dalam bekas bertutup kemudian bekukan dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku keluarkan semula dan hancurkan semula kemudian pukul dengan mixer sekali lagi hingga lembut.
  • Masukkan semula kedalam bekas bertutup dan bekukan semula di dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku boleh lah di hidangkan dengan puri mangga.

Puri Mangga.
  • 2 biji mangga yang telah masak
  • 1 biji lemon ( ambil jusnya)
  • 4 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air
cara-caranya
* Satukan semua bahan kemudian masak di atas api hingga gula larut dan agak pekat sedikit. Kemudian  sejukkan.

Cara menghidang.
Cedukkan ais krim ke dalam sandy glass kemudian lapiskan dengan sos mangga. Buatlah 2 lapis kemudian hidangkan dengan potongan hirisan mangga segar.

BINGKA JAGUNG

 Assalamualaikum w.b.t.

Selamat pagi buat semua..harap sihat2 adanya ya..dah sarapan ke? Harini Ana cuma masak nasi putih bersama sambal kerang je untuk suami yang nak pergi kerja tadi..budak-budak pulak makan donut mayonis yang Ana buat petang semalam, goreng kejap & simpan dalam peti ais, pagi ni cuma goreng balik kejap..bekal pun donut itulah..senang kan..

 


Di samping tu, petang semalam juga, sambil2 tunggu BM uli donut, sempat juga bancuh kuih bingka jagung ni, ada jagung krim yang dah banyak hari buka, nak dibiarkan lama-lama tak elok kang terbuang je..jumpa resepi simple kat Myr..sedap sangat tau, manis pun sedang elok, nak buat tu senang aje..cuma jagung tu Ana blender bagi hancur sikit, takle rasa ketul2 jagung bila makan..

 

 

Ana kongsikan pula resepi tu kat sini, terima kasih tuan empunya resepi..Ana buat separuh dari adunan, guna loyang petak 7 inc. Makan masa suam-suam, terasa nikmatnya..hehe...

 

Sumber resepi : fidadaud@myresipi

 

Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 250gm tepung gandum
  • 2 sdb tepung kastard
  • 250gm gula pasir
  • 400 ml santan pekat
  • 200 ml air
  • 4 biji telur
  • 2 sdb butter - cairkan
  • sedikit esen vanilla
  • 1-2 titik pewarna kuning
  • secubit garam
  • 1 tin jagung krim

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan kecuali jagung. Adun sebati.*Guna senduk je..
  2. Masukkan pula jagung. Jika anda tidak suka jagung agak kasar, bolehlah kisar sedikit jagung tin ini terlebih dahulu.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang digris dengan minyak/butter. Bakar pada suhu 180 degree selama lebih kurang 1 jam 20min. Jika suka kuih yang lebih garing pada bahagian luarnya, boleh lebihkan masa membakarnya sehingga bahagian tepi berwarna keemasan.

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...