14 Julai, 2012

TQ MIMIEY & FREN..

Tqvm buat adik manis kita, Mimiey yang kuat promote makanan kat sini..sudahnya banyak gakla order yang masuk..maceh ya Miey..


Ada yang diorder berulang ni, cuma x sempat nak update. Pehal pon terima kasih buat adik2 & kakak(kalau ada) yang sudi membuat tempahan..sebarang kekurangan harap halalkan ya..InsyaAllah order lagi..hihi

Kek Karamel saiz mini x 2

Trifle Blueberry

Red Velvet Cake in Jar & Red velvet Tiramisu

Kek Karamel saiz 9 inc.

50pcs egg tart
100pcs choc.cheese tart
Kek Karamel saiz mini

Terima kasih semua..InsyaAllah puas hati yaa??


Assalam..

13 Julai, 2012

GERMAN COOKIES

Assalamualaikum


Dipendekkan cerita..:P

 kukis ni dah lama jugakla buat, ramai sgt dah cuba kukis yg lembut gebu ni, sesaja nak tahu apa rasa & keadaan kukis kan...setelah diteliti, dengan ini diumumkan bahawa :



KUKIS INI TIDAK BOLEH DIBUAT JUADAH HARI RAYA..(dirumah saya)

Why?? 

Why?? 

...ececee...ala2 telinobela ke citer korea ek? Ke sinetron yang beratus2 episod yang kadang tak larat nak tongkat dagu nengoknya?..sudahnya tengok citer Power Ranger Ultimate lagi syok kan..hehe...>>>>>>
v
v
v
v
v
v

Sinopsis?? 
 ...tahle..

ok..meh citer pasal sekut ni, kenapa tak boleh dihidang time raya? Haduii...boleh hidang tapi kenala rajin amat2 mengvacum lantai rumah..keadaan sekut yg lembut ni, sedap sangatle makan, cair kat mulut..tapi sebelum mencair dalam mulut, harus jadi debu kat tangan anak-anak yang cergas & cerdas nih..

Masa makan, Ana suruh diaorang buka mulut.."meh ummi suapkan"..kalau tak, jenuh atas lantai.."dahle tak rajin nak lap lantai neh..tp dah banyak makan tu rasa sebu lak perut..haha..*nampak sgt bnyk makan..:P


Meh semak resepi...takde citer panjang la..hehe..rasa cam pendek dah ni..resepi dah merata riti riTUN kan..hehe..kopipes from blog Tun Telani 


GERMAN COOKIES
source : Rima
copied: kak Nor & Tun Telani

Ingredients

125g butter - high quality
40g icing sugar (sieved)
125g potato starch
80g superfine flour (I used Plain Flour)

Method

1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
3. Roll into small balls (about 7g each) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.
** for chocolate flavour, tun added half teaspoon of choc paste.


SELAMAT MENCUBA

PST: SAYA X TENGOK CITER2 YG DISEBUTKAN DIATAS YER..HIHI..PISSS!!!

10 Julai, 2012

KEK AISKRIM I

Assalamualaikum

Harap maaf, ada yang menunggu n3 ni tapi sedihnya Ana baru update kat sini, apa nak buat, kurang masa nak mengadap blog, apa lagi nak hadap kain baju yang menimbun..huhu..apapun t.kasih buat yang sudi tanya2 macamana nak buat kek ni, dan jutaan terima kasih juga buat Haida yang berkongsi cara buat kek ni, disertakan sekali gambar2 cara buat, dengan izin Haida, dititipkan gambar2nya disini..Jazakallah Haida..kek Aiskrim II akan menyusul lepas ni InsyaAllah..:)
 

Anda cuma perlukan kek span , juga aiskrim & juga fresh krim yang dipukul kaku, lagi besar kek anda lagi banyak aiskrim yang diperlukan..Untuk 1 lagi cara buat kek ni blh rujuk blog Zach..KEK AISKRIM

Ini adalah gambar2 dari Haida..untuk rujukan..

Anda boleh ikut cara ni untuk buat kek aiskrim ya..silakan..tapi pastikan sejuk bekukan dalam peti beku paling kurang 5 jam, lagi bagus semalaman, kemudian baru disapu freshkrim, untuk simpan kek ni juga harus disimpan dalam peti beku juga ya..kalau tak cairlah kek u nanti..hii

Sedap kek ni kata mereka yang merasa..ehem..sory ya Mas..lenkali kita gader2 lagi & kita buat lagi kek ni..hehe..

Wassalam..

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...