Assalamualaikum w.b.t
Salam penuh berkat buat semua penghuni alam..Jumaat yang damai & harap diberkati oleh Allah s.w.t hendaknya sentiasa. Bagaimana dengan perkhabaran teman2 tersayang? Harapan yang menggunung agar anda semua sentiasa dalam lindungan Allah Ta'ala selalu.
Dalam kedinginan ini, dalam kegembiraan kita, ada jua terselit kisah duka seorang sahabat alam maya kita..Harapan Ana agar 'dia' tabah mengharunginya & cepat sihat macam selalu. 'Dia' yang dimaksudkan itu biarlah rahsia dulu, cuma sama2lah kita mendoakan beliau agar kembali pulih & boleh berblog macam biasa disamping gembira bersama suami & anak-anaknya yg tersayang.
Hari ni Ana nak kongsikan sebiji kek yang dibuat minggu lepas rasanya, kek ni sebenarnya ditempah oleh jiran untuk majlis doa selamat sempena berkhatan anak lelakinya, dia minta sebiji kek yang boleh dimakan ramai, dalam erti kata lain kek yang agak besar dalam bajet yang agak rendah. Jadinya Ana cari resepi yang simple bahan2nya maka jumpa juga dari laman MyResipi. Kek Coklat popular dari Fendi. Dah ramai yg pernah mencuba kan..Izah, NoorSha, Kak Ummi, Cekgu Hana, Kak InaKl, sekadar beberapa nama, sila angkat tangan sape yg pernah cuba? nanti nak letak link..heee..
Lepas doa selamat tu Ana pun sempat ke majlis tersebut & kek tu licin sebelum Ana selesai makan..ramai yang makan tu kata sedap & tanya tuan rumah pun begitulah katanya..Alhamdulillah, lega rasa hati, sebab Ana tak pernah buat utk mkn2 lagi kek resepi ni, itu yang risau akan maklumbalas tu kan..lepas ni kena buat utk mkn2 sendiri pulak. InsyaAllah.
Selain tu Ana nak kongsikan 1 resepi topping Ganache yang pertama kali dicuba & hasilnya sangat memuaskan, cantik licin & senang nak 'set' kat atas kek tu, lepas seketika dah boleh hias dengan coklat putih (hiasan yg simple..hehe), takdela nak menunggu lama topping tu keras, siap meleh lagi kan..jenuh nak ngelap, itu pengalaman sebelum nila, sebab kita guna resepi yang bahan2 dia simple je bukan yang guna whipp.cream tu. Saki baki lebihan letak kat kek disapu kat roti & biskut serta di makan begitu saja, sangatla sedap..heehe..Kira TERBAIK bagi diri ini setakat ini, Alhamdulillah. Jadi meh kita semak apa yang patut, sesiapa yang nak cuba dipersilakan & lihat hasilnya. Terima kasih ats perkongsian ini & buat semua yang berkunjung.
RESEPI KEK COKLAT FENDI75
Sumber : Fendi@myresipi
Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
- 2 biji telur
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan gula perang*Ana tak cukup gula perang,jd guna gula castor semuanya (1 1/2 cawan)
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat *Ana guna susu cair je
- 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe *Takde stok nescafe
- 2 sudu kecil sodium bicarbonate *Ana letak 1 1/2 sdk shj
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 cawan serbuk koko
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan koko van hauten
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu besar minyak masak
Cara-cara
- Pukul telur hingga kembang
- Masukkan gula dan pukul lagi
- Kemudian masukkan minyak masak
- Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
- Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
- Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk *Ana buat topping guna resepi dibawah ya..
TOPPING COKLAT GANACHE
Sumber : Kak Liza & Mama Sya fp
(UPDATE 20 DEC.2011)
*Topping ini jika diletakkan dlm peti ais, perlulah dibiarkan pada suhu bilik terlebih dahulu sebelum memotongnya, jika tidak, coklat tersebut akan pecah sebab agak keras, tetapi sesuai jika nak bawa berjalan jauh tanpa peti sejuk dalam kereta*
Bahan-bahan : (Ana buat separuh je)
*250 grm coklat masakan *Ana guna Coklat Compund brand Beryl's
*30 gm cocoa butter *blh cari kat kedai bakery
Cara :
1. Masukan semua bahan dalam periuk kecil.
2. Panaskan periuk kecil dalam periuk/pan yg lebih besar yg berisi air dan sentiasa kacau supaya coklat larut. (double boiler)
3. Sejukkan sebentar supaya coklat agak pekat.
4. Curahkan perlahan atas kek colak dan ratakan dengan spatula kek dan gunakan sikat kek untuk membuat corak. (suka hati nak buat mcmana la kan..)
5. Hiaskan topping mengikut kredibiliti sendiri.
1. Masukan semua bahan dalam periuk kecil.
2. Panaskan periuk kecil dalam periuk/pan yg lebih besar yg berisi air dan sentiasa kacau supaya coklat larut. (double boiler)
3. Sejukkan sebentar supaya coklat agak pekat.
4. Curahkan perlahan atas kek colak dan ratakan dengan spatula kek dan gunakan sikat kek untuk membuat corak. (suka hati nak buat mcmana la kan..)
5. Hiaskan topping mengikut kredibiliti sendiri.
*Untuk hiasan menggunakan coklat putih, sekadar mencairkan secara double boiler tanpa ditambah apa2 bahan lain ke dalam coklat tersebut, sedia digunakan. (Update) Untuk warna oren@lain2 warna yg kita suka, cuma titikkan pewarna dlm adunan coklat putih tu, seeloknya guna warna jenis oil base, yg pewarna lain pun takpe, boleh jugak..*
SELAMAT MENCUBA