27 Januari, 2016

Danish Butter Cookies- Falcon Pasta Maker

Berpeluang menziarahi anakanda sulung kami kat asrama, setelah hampir sebulan tanpa khabar berita, ikutkan kami kena pantang jumpa sehingga 40 hari permulaan, tapi dia yang telefon minta datang, apalagi..heehee.. Sempatkan jugak buat 2 jenis biskut untuk kudapan dia kat asrama. 

Biskut ni kalau anda tidak punya mesin pasta, boleh gunakan nozel & piping bag sahaja, masukkan doh biskut dalam piping bag & paipkan atas loyang. Boleh juga cuma bulat2kan & tekan bg nipis & susun atas loyang, hias dan bakar..terpulang nak guna kaedah yang mana, sebab doh biskut ni lembik tak boleh bentukkan guna pencetak biskut.

DANISH BUTTER COOKIES
Resepi : page Falcon FB
Olahan : AnnaQawina
  • 320g tpg gandum
  • 200g butter
  • 100g gula icing 
  • 1 bj telur gred B
  • 1sdb esen vanila
 Cara2:
  • Satukan gandum/butter/gula icing dlm mangkuk pasta.
  • Tekan fungsi mix -on. Biarkan bergaul sebati.
  • Masukkan sedikit2 bhn cecair (telur +esen)
  • Mix sekejap je. Off.
  • Tekan fungsi extruded - on.
  • Biarkan doh keluar & potong ikut kesesuaian yg kita nak.
  • Bentukkan ikut suka. Hiaskan.
  • Bakar suhu 150'c 15mnt. api atas bawah.
  • Selamat mencuba..

26 Januari, 2016

ROTI GEBU & MUDAH

Assalamualaikum..
Alhamdulillah ..masih diberi kesempatan melihat alam yang terbentang luas..musim panas terik akhir-akhir ni kan, jaga kesihatan masing2 tau..saya sendiri 'on off' sihat tak sihat ni, InsyaAllah harap2 terus sihat sampai akhir hayat, dapat terus berbakti pada keluarga, anak2, suami & masyarakat secara tidak langsung, yang paling utama dapat terus sujud sebagai hamba-Nya..sama-sama kita mohon diberkati usia, rezeki, kesihatan & keamanan yang ada..Alhamdulillah..

wahh skema ayat pagi ni..huehuehuee...jom meroti, bekal anak-anak ke sekolah serta kudapan mesra alam buat anakanda sulung kami di asrama baru-baru ni.. Resepi yang diintai dari instagram Ika Jepun(moga Ika sekeluarga sihat & dilindungi Allah Taala, cuaca kat Jepun sekarang sejuk sgt katanya, -10 dah tengok update Ika semalam) brrrrr sejukkknyaa..

Roti sarang lebah : doh 20gram tiap 1/loyang saiz 8inc

Mini pizza : doh 50g tiap 1 cup, dah separuh kembang, letakkan bahan2 pizza ( saya cuma campurkan sos tomato & sos cili, paipkan mayonis, tabur hirisan sosej lembu, fillet ketam, tabur keju cheddar, serbuk oregano & cajun)

Rsp asal : Cookpad
Olahan : Siti Khadijah Ab Rahman
  • 150ml bahan cecair (50ml susu segar + 100ml air suam) (saya guna 2 sdb susu tepung + air cukupkan 150ml)
  • 200g tepung roti
  • 50g tpg.kek/tpg. gandum (saya guna gandum)
  • 4g garam halus (1/2sdt membumbung)
  • 35g gula castor
  • 30g butter tanpa garam (saya guna planta)
  • 2sdk yis kering
  • 1 bj kuning telur
  • Gliss/sapuan atas roti : susu segar/madu/telur kuning + susu
Cara2:
  • MIXER : Bancuh semua bahan sampai elastik.
  • Saya guna mixer putar 20 minit.
  • BREADMAKER : Satukan bahan2 basah kemudian masukkan bahan2 kering dalam BM, uli sampai siap. boleh guna fungsi no.7 @ no.8 (ulang 2-3 kali uli)
  • timbang doh ikut suka. Rounding terus pastu susun dlm loyang @ bentukkan ikut suka.
  • Doh mini pizza 50g
  • Roti sarang lebah saya buat 20g tiap 1 doh
  • Biarkan doh mengembang 2 kali ganda.
  • Gliss permukaan roti sebelum bakar, tabur bijan utk burger bun.
  • Bakar suhu 170'C 25mnt @ hingga masak ikut suhu oven masing2.
  • Seeloknya bakar api bawah dulu 10 minit awal, kemudian teruskan api atas bawah sampai masak.
  • Selamat mencuba.

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...