Assalamualaikum..
Sunyi je alam maya hari ni kan..mana perginya ramai-ramai bloggerwati & bloggerwan yang selalu rajin update blog kesayangan masing-masing ni yer..sopping ke? Jalan-jalan makan angin pon ada nih..kita dok rumah jek, belai2 apa yang ada sambil tarah kain baju dalam bakul....hehe..
Kek coklat yang buat petang semalam..2 adunan sekali bancuh, maklum kan ramai kat dalam rumah ni..dah siap tu panas-panas lagi dah potong, sememeh ler rupa kejadiannya..topping pun tak buat, hehe..sesekali buat kek coklat memang laku, bila dah selalu sangat budak-budak jadi kurang nak makan sangat la kan,,rasanya dah terlalu ramai yang mencuba kek resepi Kak Dayang yang cantik ni kan, jadi Ana tak letak list la sape yang dah buat, tak tertaip..Ana sendiri dah kali ke berapa yer..lupa..hehe..sebelum ni dah pernah letak kat SINI(klik) sekali dengan toppingnya.
Oh ya..maaf jika saya tak dapat buat kunjungan balas ke blog anda..jika semalam terbaca n3 Hasuriah tu katanya lappy beliau selalu pitam hatta pengsan pon ada..begitu jualah adanya keadaan pc usang kita nih..kadang2 tuh bukan takat pitam, kena strok pun pernah..tenat sungguh kan..jadi dalam keadaan begitu hanya 1 tab boleh dibuka dengan cemerlang dalam 1 masa, jika bukak 2 tab, dia mula pening2 loya gitu, jika buka lagi 1 jadinya pc ini akan diserang strok & boleh pengsan lah kiranya..tapi ketahuilah betapa gigihnya saya merawat perlahan2 pc ini untuk melawat mana-mana blog yang sempat & dapat dicapai..sekian..kisah pc kami....
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack
Super Moist Eggless Choc. Cake by AnnaQawina
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack
Super Moist Eggless Choc. Cake by AnnaQawina
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
- 1 cawan gula perang
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
- secubit garam
- 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
- 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
- Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
- Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
- Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
- Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.