Sabtu, 1 Oktober 2011

Super Moist Eggless Choc. Cake

Assalamualaikum..

Sunyi je alam maya hari ni kan..mana perginya ramai-ramai bloggerwati & bloggerwan yang selalu rajin update blog kesayangan masing-masing ni yer..sopping ke? Jalan-jalan makan angin pon ada nih..kita dok rumah jek, belai2 apa yang ada sambil tarah kain baju dalam bakul....hehe..

Kek coklat yang buat petang semalam..2 adunan sekali bancuh, maklum kan ramai kat dalam rumah ni..dah siap tu panas-panas lagi dah potong, sememeh ler rupa kejadiannya..topping pun tak buat, hehe..sesekali buat kek coklat memang laku, bila dah selalu sangat budak-budak jadi kurang nak makan sangat la kan,,rasanya dah terlalu ramai yang mencuba kek resepi Kak Dayang yang cantik ni kan, jadi Ana tak letak list la sape yang dah buat, tak tertaip..Ana sendiri dah kali ke berapa yer..lupa..hehe..sebelum ni dah pernah letak kat SINI(klik) sekali dengan toppingnya. 


Oh ya..maaf jika saya tak dapat buat kunjungan balas ke blog anda..jika semalam terbaca n3 Hasuriah tu katanya lappy beliau selalu pitam hatta pengsan pon ada..begitu jualah adanya keadaan pc usang kita nih..kadang2 tuh bukan takat pitam, kena strok pun pernah..tenat sungguh kan..jadi dalam keadaan begitu hanya 1 tab boleh dibuka dengan cemerlang dalam 1 masa, jika bukak 2 tab, dia mula pening2 loya gitu, jika buka lagi 1 jadinya pc ini akan diserang strok & boleh pengsan lah kiranya..tapi ketahuilah betapa gigihnya saya merawat perlahan2 pc ini untuk melawat mana-mana blog yang sempat & dapat dicapai..sekian..kisah pc kami....


bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

14 ulasan:

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum anna..
hehhehe.. kalau kat umah akak nie pun sama gak.. baru jer kuar dr oven.. pasti x sabar nak potong.. hahaha... si irfan ler tu kan.. nak cepat jer dia rasa.. kek tu mmg sedap kan anna... suka sgt...

oo yer .. akak ada bg anna award.. senang2 nnt singgah ler umah akak yer anna.. :)

Mas berkata...

bukan kau baru jerk ke buat kek coklat......tanya dengan ayat jelesss...

meh setapaware....he3

Sheila Shafeareen berkata...

salam rajin betul makcik serang ni megekek..kalau tahu dah sure itu jam juga dtg nak merasa hehehhe...ada lg tak...

mamaNoriz berkata...

bagus ni...

sedap dan berkhasiat, kurang kalori kan..

Treat and Trick berkata...

Nampak moist betul kek ni, bolih kak cuba nanti...

nuwairani ismail berkata...

hahah....tergelak baca pasal pc pengsan, pitam, strok ni...sebab laptop nani pon sama...jenuh la nk suruh dia bangun...last sekali, sempat lagi kita masak2, makan kenyang2, baru boleh on....adeh....

kek ni memang sedap....baru minggu lepas buat 3 adunan...kalau tunggu keesokan harinya lagi la terasa moist kek ni...

EmbunRosaliza berkata...

Assalam Anna, sedap kek tu, pasal pc loya2 tu akk nak gelak je rasa..akk takut terprekne je pc tu kekekek. Mmg ya pun anna, mcm pc akk kalo buka byk2 mesti kuar kill this page, kalo klik abiss , setakat 2 tab ok lagi.

Rajin Anna msk2 ngan anak kecil ni

Yana Shaiful berkata...

Assalamualaikum Kak Anna..

Suka bt kek coklat Kak DJ ni sbb xde telur hehe..walaupun kek ni xde topping tp tetap tergoda nengoknya..kek coklat ssh org nak menolaknya kan hihii..

Anna Qawina berkata...

Kak Diana: I.ALlah g angkut award sekali dgn kek mancis tu yer..hehe..
mmg le kak..budak2 ngan bapak budak pun sama, kalo ada kuih soh potong cpt..hehe

MAS : eh ye ke aku barubuat? rasanya ko yg buatkot..hehe..

Kak Sheila : nak rasa kena dtgle..tp jgn terjah jek..habuk pon tarak nnt..hehe

Anna Qawina berkata...

MAMANORIZ : ye..senang kan..jimat jugak..hehe

T & T : Kak Detha..try yer..memang best rsp kak dayang ni..

NUWAIRANI : nani..owh..ada geng strok la pc kita ni yer..alahaiii..haha..

Anna Qawina berkata...

KAK ROSALIZA : kalo terpeknea dapat kembar (pc baru) ok gak kan..hehe..tu la kan kak..penant nak tgggu buka balik tu 1 hal lak..aduih..

YANA : Waalaikummussalam ...yer..jimat jugak ada..hehe..malas dah bertoping kan..hehe

Juwita Jamaludin berkata...

ana.. sedap kek coklat ni ita pun dah cuba ... anak ita pun kalau kek coklat memang suka sangat

Nieza berkata...

assalam sahabat, kek ni memang best dah pernah buat dah dulu...jom tukar ngan kek coklat kukus kita lak..hehe

ady berkata...

as-salam
this one looks super-moist and super-delish !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...