23 Julai, 2010

TAUHU JEPUN SAWI CINA

Salam buat semua...malam-malam baru nak letak n3 ye..biasala, siang-siang sibuk je..buat-buat sibuk pun ya gak...eheheee...dah malam-malam ni nak tunjukle menu harini..tauhu lembut..ada yg panggil tauhu telur, tauhu jepun *kat jepun nun asalnya kot..*apa-apapun tauhu ni memang sedap, nak tumis ke nak letak dalam sup pun ok...


Pertama kali Ana & suami rasa makanan ni masa kat Raub, dulu pernah menetap kat Raub & ada 1 restoran mualaf yang sediakan makanan jenis ni...
Nak buatnya senang je...

--->Celur sawi cina yang dah dibersihkan tanpa dipotong..kira sepokok terusla..ikutla nak banyak mana..
--->Potong tauhu ikut suka & goreng sekejap dalam minyak panas sampai kekuningan & toskan minyak.
--->Letak sawi celur bersama tauhu goreng di dalam pinggan & ketepikan

  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 2 biji buah keras* ditumbuk/cincang halus
  • 3 sudu makan sos tiram
  • sedikit tepung jagung *utk memekatkan kuah...tak boh pun takpe
  • air secukupnya
  • garam & gula secukup rasa
Cara-cara :
  • Panaskan sedikit minyak lebihan menggoreng tauhu tadi
  • Tumiskan bahan tumbuk sampai kekuningan
  • Masukkan sos tiram dan air bersama tpg jagung secukupnya
  • Masukkan garam & gula secukup rasa, dah mendidih & sedikit pekat, tuangkan kuah ke atas tauhu & sawi.
  • Siap untuk dimakan...

22 Julai, 2010

SAMBAL BILIS TERUNG PIPIT

Sebelum Ana melabuhkan tirai malam Jumaat ni kan....Ana letak la jugak menu makan malam tadi..dah 2 hari tergolek-golek je terung kecik tu, bukan banyak pon, secoet je..lebihan buat ulam kelmarin..Cik Abe lak suka makan terung ni, jadi Ana masakkan dengan ikan bilis, sedapla jugak...

 Sumber asal : SDK Julai 2010

Bahan-bahan :
  • 300gm ikan bilis- digoreng garing
  • 10 tangkai cili kering * Dikisar
  • 3 ulas bawang merah * Dikisar
  • Belacan secukup rasa * Dikisar
  • 200gm terung pipit-diketuk sedikit & rendam sekejap
  • Garam & gula secukup rasa
  • Sedikit air asam jawa
  • Minyak masak

Cara-cara :
  • Panaskan minyak & tumis bahan kisar sehingga naik bau & pecah minyak.
  • Masukkan terung pipit, air asam & garam & gula.
  • Kemudian masukkan ikan bilis & gal rata...biar kering sedikit & angkat..
Haa..bolehla makan dengan nasi panas-panas...hari ni kami makan malam cuma lauk ikan masak kicap, sambal bilis terung pipit ni, bendi celur (organik tau)..pastu cicah ngan budu & sambal tempoyak je...Masa n3 ni kluar semua tu dah abes pon...hihi...

SALAM MESRA BUAT SEMUA

ROTI GULUNG KEJU & SOSEJ

Salam semua...Alhamdulillah dapat masuk blog harini walaupun dah malam, sejak pagi internet problem jo..huh...geram rasenya...nak tak nak Ana masukkan jugak n3 tuk harini, sarapan & bekal anak ke sekolah yang ringkas, dapat idea ni kat facebook myresepi tu ler...Anak-anak sukala sebab ada keju..


Haa..ini sebahagian yang buat untuk makan-makan..yang dah ditapaukan untuk Adam dah simpan leklok..takut kena kebas..hihi...

Nak buatnya senang je..
  • Ambil roti putih & potong tepinya, jgn dibuang ya..
  • Sangai tepi roti tu kejap atas kuali @ boleh je masukkan dalam oven jap bagi garing, kemudian kisar halus..ketepikan
  • Rebus sosej panjang sekejap dalam air mendidih, toskan & belah 2.
  • Potong keju ikut suka dan aturkan atas roti, letakkan sosej tadi, taburkan sedikit serbuk lada putih (jika suka).
  • Gulung roti tersebut & celupkan kedalam bancuhan telur, kemudian salutkan dengan serbuk roti tadi.
  • Goreng dalam minyak yang sederhana panas, balik-balikkan & bila dah kekuningan angkat.
Hidangkan dengan sos cili & mayonis..(maaf..anak2 ana tak suka sayur jadi kalau nak tambah salad boleh je kan..)
Ini keju mozzarella yang Ana gunakan, seketul 1kg sebab tu kena potong kecik-kecik...

Keju Mozzarella Classic 1kg = RM32.00
dapatkannya daripada pengedar terdekat anda...(",)

21 Julai, 2010

MARBLE CHEESE CAKE

Dah lama nak buat kek keju ni, resepi pun dah lama Ana print tapi disebabkan ketiadaan cheese tu yang dok peram je resepi ni..masa mula2 dulu ambil kat Myresepi.com tapi bila nak buat alih-alih web dah takboleh buka..tergendala lagi..sekarang dah boleh buka kembali..yeeaaayyyy...apalagi cepat-cepat Ana kesana & baca komen-komen kat resepi tu, nak bagi puas hatila konon..hihi...kiranya kek ni bagi meraikan Myresepi dah kembali bersiaran takpun juadah doa selamat untuk Ana yang baru sihat kot....ahahaaa...*alasan nak makan* . Ana gunakan Keju D'Qisra..puas hati sebab terjamin halalnya...


Bila dah siap buat kek ni, nape jadi gitu yek? Macam cheese tu dok kat atas je..huhu..agaknya ada yang tak kena masa melayer tu kot, konon nak buat selapis-selapis alih2 macam tu jadinya...pepon cara nak buat senang & tetap rasa lemak-lemak keju tu..itu yang penting kan...*ayat nak cover silap sendiri*:D

Bahan A
  • 185g butter
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur (gred A)
Bahan B
  • 250 gm cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/4 cawan fresh milk /susu cair*Ana guna susu cair
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  • Cairkan butter ,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk
  • Pukul gula dgn adunan 1 ,masukkan telur satu persatu.Kemudian masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder
  • Dalam bekas lain pukul cream cheese dgn gula,masukkan telur ,esen vanilla diikuti dgn susu cair sampai sebati.
  • Tuangkan adunan koko berselang seli dgn adunan cheese
  • Bakar dgn suhu 180'c selama 40 min*bergantung oven memasing...
Ha...ni cheese yang Ana guna...buatan Malaysia, diperbuat daripada bahan sawit...kalau ada yang berminat boleh hubungi pengedar2 terdekat & InsyaAllah kalau yang dekat2 tu dia hantar je...*Harap maklum..Ana bukan pengedarnya tau..*
250gm=RM8.50, 1kg=RM26.00

SELAMAT MENCUBA

    NASI GORENG SIMPLE

    Bismillah..
    Alhamdulillah kerana masih berpeluang menghirup udara segar dibumi Allah nan luas ini...sejak Sabtu lepas Ana demam, batuk kemudian bila dah nak baik sikit tiba2 kena demam panas lak...sampaikan Cik Abe Ana terpaksa bercuti pada hati Isnin & Selasa tu, yelah mana larat nak uruskan anak2 & rumahtangga ni. Alhamdulillah Ana punya suami yang memahami & mampu handle isi rumah ni walaupun tak seberapa..ehehee...(kdg2 Ana sendiripun tak seberapa juga handle kerjarumah..inikan En Suami kan..) 

    Bila dah baik sikit ni dah kena mula balik aktiviti yang sekian lama tergendala, terutamanya bab kain baju ler...biasa yang membukit baju yang tak dilipat, ini menggunung kain baju yang tak dicuci...makaaiiihh...dah melimpah ruah terkeluar dari bakul nan tinggi itu..huhu...sambil2 tu masak bekal untuk Adam nak bawa kesekolah petang, menu yang simple dimple nih...

    Kelmarin Adam ada bawa bekal roti dengan keju & sosej..tapi bila Ana tanya pasal bekal dia cakap..."tadi kat sekolah saya makan bekal tu tapi takde rasa apa2 pon...pelik je" hah!! Ana pun tertanya2la apa yang diletak & macamana buatnya tu..gelak je ayahnya...hmmmm..adala tu yang tak kena...
    Harini Ana masakkan Adam nasi goreng yang ringkas je...

    Bahan-bahan :
    • 2 mangkuk nasi sejuk (gaulkan nasi dengan sedikit garam & gula bagi sekata & secukup rasa)
    • 3 ulas bawang putih - dicincang halus
    • 2 biji telur
    • 5 batang sosej (Ana guna sosej koktail tu)-potong ikut suka
    • 1 sudu kecil cili kisar
    • 2 sudu besar sos tiram
    • sedikit planta/minyak masak

    Cara-cara : 
    • Panaskan planta/minyak masak, tumiskan bawang putih, kemudian masukkan cili kisar, biar sampai pecah minyak, kejap je..
    • Masukkan sos tiram, kacau2 seketika & masukkan telur, kacau lagi bagi telur hancur.
    • Masukkan sosej, gaulkan bersama telur..kemudian masukkan nasi, kaup balikkan biar sekata.
    • Angkat & hidangkan..kalau nak lebih pedas bolehla ditambah cili api yang ditumbuk kasar
    Ana tak masukkan sebarang sayuran didalam nasi ni sebab anak2 tak suka, nanti dibuangnya sayur tu...letak salad okler...

    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...