Assalamualaikum..
Jom kita semak resepinya yang mudah nak buat ni..terima kasih kak fida..& kak DayangJack..^_^
KEK VELVET OMBAK BERALUN KASIH
Apa musim sekarang ni yer? Rasanya panas je kan, tapi kenapa kek yang sepatutnya berombak beralun kasih ni bagaikan dilanda tsunami? huhu...bukan salah tuan punya resepi..tapi salah loyang!! Loyang?? hehe..taknak mengaku salah sendiri, loyang disalahkan..sebenarnya loyang yang Ana guna terkecil dari saiz yang sepatutnya, jadi kek naik membumbung tapi disebabkan loyang kek tu berbumbung (ditutup alum.foil), maka rosaklah alunannya itu..kek tetap menjadi & gebu, sedap dimakan..yang dikukus bagaikan apam ke apa ek..lembut bukan padat..ada yang tak muat loyang, Ana msukkan dalam loyang petak kecil, kemudian bakar..sedap jugak, cuma kering sikit tepinya, dalam kek tetap lembut, rasa ala-ala kek butter yang moist..
![]() |
versi bakar.. |
Tentang resepinya, haritu nampak DayangJack tayang, kemain cantik dia punya velvet..tu yang teringin nak buat tu, tapi hasilnya tak se'cun' kakak tu..huhu..tapi apa-apa halpun kira dah tahu apa sebabnya & dah boleh rasa apa keadaan kek, kira puas hatila kan..*sedapkan hati jek..*. Dalam kek ni Ana tambah serikaya, macam yang kak Dayang buat, sedap la..*yang tak letak kaya taktaule cemana rasanya kan...*
![]() |
versi kukus.. |
KEK VELVET OMBAK BERALUN KASIH
Sumber : kak fida@myresipi
Sumber Ilham : DJ@Dapurku SayangBahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 10x7x3 )
- 5 biji telur - A yg sejuk dr peti ais
- 1 cawan gula halus
- 2 cawan tepung gandum - ayak
- 1 sk baking powder
- 1 sb ovallete
- 1/2 sk garam
- 1 sk esen vanilla
- 1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g)
- 10 sb mentega cair (100g)*guna minyak masak je
- pewarna oren,hijau,kuning dan merah atau warna2 pilihan ikut suka
- Secukup serbuk koko atau serbuk milo (boleh campur kedua2 skali)*guna serbuk minuman coklat
- 4 sudu besar serikaya *tambah
![]() |
rupa dalam sebiji kek yang dikukus..macam kena hempas dek ombak ke pantai..hehe |
Cara-cara :
- Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris sekeliling.
- Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang.
- Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan.
- Ratakan adunan berwarna pertama di dalam loyang.Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata2 hingga menutupi lapisan pertama tadi.
- Tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas.Bagi memudahkan gunakan sudu makan dan tompok2kan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko.Tabur lagi serbuk koko rata2.Ulang melapis dan menabur serbuk koko untuklapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.
- Tutup loyang kemas2 dengan aluminium foil yang telah disapu mentega.Kukus selama 45 min.
- Apabila masak,buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak.Biarkan kek 5 min di dalam loyang.
- Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai.
- Biar kek benar2 sejuk dan boleh dipotong dan hidangkan.