Isnin, 3 Oktober 2011

Kek Karamel Lagiiii..haish!!

Lagiiiiiii....dan lagiii..tayang benda yang sama jek, agaknya ada yang buhsan kot, alaaa takde menda lain dah nak tayang harini kan..gasak la..sedap & puas hati dengan karamel yang tebal..menggunakan loyang bersaiz 25cm, sedang elok untuk makan ramai-ramai kan..Jumaat lepas Ana buat sebab nak makan sendiri la..tapi sebab besar keknya, nak jugak agihkan kat kawan-kawan terdekat kan, kira terpromosi jugakla ni..hehe..jangan takut akan kemanisannya kerana kek ini sedang2 elok manisnya. Kak Anymz pun dah mencubanya, puas hati tak kak? Harap puas hati dengan resepi ni yer..Jom makan..


Sebenarnya letak warna purple tapi dah siap nampak biru lak..merah pun tak terang sangat sebab dah kehabisan warna merah, yang ni pun tuang pewarna tu hingga ketitisan terakhir dah..hehe..Ana guna pewarna jenis base oil, warnanya lebih cantik & terang walau letak sikit serta tak mencairkan tekstur kek, sesuai juga untuk digunakan pada coklat buatan tangan yer..


Meh nak tolong suapkan..sikit sorang dahle..telur mahai tau!! :D


Sape berminat nak tempah neh? Sila angkat tangan...:P


 Sekian..(^_^)
Pst :bizi nak belek2 toys baru beli semalam..ngeeee..

RESEPI KEK KARAMEL ADA DISINI (sila klik)

*Update *
 Letak jugakla resepi ni..hehe
Sumber : Puan Munira, Puan Shasha Rahmat & Puan Sha Hafizi

Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm
(A)-Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
  • Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)
 (B) - Bahagian Atas
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
  • 2 biji telur (putih & kuning)

(C) - Lapisan Kek
  • 140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135 ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak msk
  • 2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)
 
 D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70 gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar
Cara-cara :

  • Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan. 
A
  • Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye.. 
B
  •  Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  • Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan.
  • Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...(meringue)
D
  • Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  • Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..
C + D + pewarna

  • masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
Adunan kek sebelum dibakar
  • Bakar cara double boiling (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya) 

Double boiling

  • Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit, 
  • Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
  • Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
  • Sedap dimakan sejuk.

SELAMAT MENCUBA

31 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Salam..Sabo ajelah....laju mcm keretapi laju..rasaya lg laju....hehhe nakkkkkkkkkk

izahdaut berkata...

hamboiiiii..toys apakah itueeee.. rasa nk jeles lak nih

Kak Rose berkata...

terliurnya nengok kek ni.... meh sepotong, kak rose gantikan telo yg mahal tu...

Mas berkata...

anna..apasal kek tu tak sampai kat aku...
merajukkk la....

ady berkata...

as-salam
wow!!! ni lagi cantik!!menggoda jerk tau...

Cheq Sue berkata...

walaupun dah berjaya cuba...tapi tetap jeles dengan layer yang perfect itew... perghhhhh

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

amboii... mama beranak kecik ni rajin sungguh buat kek karamel... kalau berjiran best jugak ni.. dpt merasa sekeping dua pun jadila.. hehe..

Naimatul Hafizah Nor Rodin berkata...

amboi kak... sedapnya tgk kek akak tu. kalau jual mahal ni. utk lapisan susu tu, akak ada campur susu pekat yer? fiza nak try la resepi ni....

Qhaifa Nur berkata...

warnanya tergoda dah terliur..
geramnya..

Anna Qawina berkata...

KAK SHEILA : sabo tu separuh dari iman..sabo jekla kan..meh dtg rumah kak..hehe

IZAH : alaa..toys besa2 jek..takyah nak jeles la..hahah

KAK ROSE : akak nak lebih & gnti telur yer..buleh kak, sepotong kek sepapan telur gantinya..setuju kah? hihi

Anna Qawina berkata...

MAS : ko ni asal suka sgt majuks ek? Soh dtg takmo datang.. ko g mintak kek izah tuh..hehe

ADY : salam Ady..tq..tq..tengah blajor lag nih..harap dpt tunjuk ajar dr semua..:)

CHEQ SUE : nak jdkan layer gitu ada caranya gak, takmo bagi layer dia senget2 ke tepi & tak balance kan..mula2 letak adunan tu ikut je adunan tu g kemana, jgn angkat senduk lagi, pastu heret pelan2 dok tengah2..layer ke 2 pun sama..pastikan slow & stedy la kan..bila dah bnyk layer adunan tu tak gerak bnyk sgt dahla, kita ejas2 sikit bg cun..hehe..try lg..

Anna Qawina berkata...

CHEQ SUE : Oh ya..setiap warna tu utk kali pertama layer letak 1 senduk gulai(senang citer kan), bila dah masuk pusingan ke-2, buatla 3 sd besar stp kaler tu sampai habis..I.Allah akn jd lbh cantik layer kek ni..harap dpt membantu ya..

KAK MADIHA : yer yer..meh dok berjiran kak..dpt gakla saya merasa menu2 akak yg menawan kalbu tuh..hehe'

FIZA : yer..boh susu pekat & takde boh gula tau..mmg sedang2 elok rasanya..try ya..

HaSue berkata...

Na..kaler merah ni ke yg ko kate tu?ke ada yg lain?yg aku nk tu merah semerah2 cam lep yg kat tulisan puding bertaut kat puding aku tu..ade x?hehe..
tapi kaler biru ko nih mmg mengancam qalbu.
rajin ko mengekek karamel..aku cam dpt bygkan je kalo aku wat kek ni abis karamel aje org kikis dulu.haha...lenkali nak gak cuba laa..culu pnh wat kek karamel kak yani tu mmg itu yg berlaku..thihihi..tp best!
cantik kek ko na..

Anna Qawina berkata...

HASUE : ko bace dak n3 aku nih? kan aku dah gtau kaler merah tu titisan terakhir dah aku guna tu..habis stok..warna dia mmg merah pekatla..nnt aku tunjuk bila dah bli yg bru yer..
kalo taknak berlaku keremel dikisis ko knala wat loyang lebar, takdela keknya tggi sgt kan..

Ummi berkata...

wow!cantiknya lapisan tu mesti sedap ni nak cuba juga lah ..

EmbunRosaliza berkata...

Assalam anna, rajinnya buat kek karamel tu, cantik lak kejadiannya, bak seloyang heheh

CT Delima berkata...

As'salam Ana

alahai...dah lama nk mencuba sejak ternampak pn azlita buat. tapi biasa lah mood tu sekejap jer datang. pas tu lari menyorok entah kat mana..hehehe.

bila tengok ana buat emm..sangat cantik macam nak buat juga, tapi tengok keadaanlah. kalau esok rajin sempatlah mencuba kan :D

Mimiey.. (^-^) berkata...

kak anna saje tau...
kasi mie meleleh je tengok kek ni,hhuhuhu....
sedapnye kalau leh makan lagi!!!!
tgh terbayang makan kek ni lagi...
mintak banyak...hehehheheh

mamaNoriz berkata...

rajin betul!

dah abis pantang ek?

nuwairani ismail berkata...

kalo rumah kite dekat2, nak jugak tempah kek ni. nak buat sendiri memang tak konfiden la..

lina_pg berkata...

assalam anna..loyang tuh brp inci tggi?Nmpk tggi la..kompom tak melimpah..

Juwita Jamaludin berkata...

ana.. ita pun buat lagi hari ni.. hhuhuhuhu.. hari ni buat penuh tak buat separuh.. sedap kek ni

Nieza berkata...

uishhh cantiknya kek anna...teringat resepi yg dah lama simpan dulu...anna suruh buat dulu sampai la ni pun nieza tak try lagi...haha sampai org hebohkan blk baru la teringat...bila nak buat tak taula..hehe

Anna Cotton berkata...

salam ana...
loyang dia nak kena gris dulu ker...if not..kek tu tak melekat ker

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

Rasanya akak sorang yg belum cuba kek ni, takut ler nak buat....takut tak jadi, lps tu frust menonggeng!

dapurCikWan berkata...

Salam..sungguh tergoda melihat kek tu... nanti bila dah ada bahan2..cikwan nak cuba ye =)

rozie nordin berkata...

As salam...bleh x kalo di kukus jer....?

Tanpa Nama berkata...

Slm..sy letak edible image atas kek ni..nape ek beberapa jam lps tu gmbr mengecut..dh tggu kek sejuk

Tanpa Nama berkata...

kek ni kalau di kukus boleh tak?

sedetik cinta berkata...

asSalam ...
nmpk menarik sgt ... tapi cam complicated sikit nk buat ... huhuhu ...
nak tanya sikit, kalau guna oven biasa yg ada api bawah jer, ada masalah tak? almaklum oven pesen lama, atau ada cara lain?

Fadilawati Shamsawi berkata...

Guna pewarna brand apa ni? Cantik menarik? Berapa banyak kena masuk?