01 Januari, 2011

01 JANUARI..ada apa tarikh itu?

Assalamualaikum...

Salam manis & mesra buat teman2 & sahabat yang singgah ke blog yang tak seberapa nih...harini, Ana nak letak entry yang berkaitan dengan tarikh 01 Januari...ada apa dengan tarikh tu? Tahun baru? Tidak!! Tak ada apa dengan tahun baru omputih ni, sebab kita dah sambut Tahun Baru Hijrah kan...cukuplah tu..tarikh ini ada kena mengena dengan teruna Ana yang manis nih..hehe..



"Tarikh yang sungguh senang nak ingat ni memberi cukup makna buat kami suami isteri, kerana pada tarikh keramat inilah, buat pertama kalinya kami bergelar ibu & bapa..pada waktu inilah lahirnya zuriat kami yang pertama..Muhammad Adam Firdaus pada 01 .01.2003,..tepat jam 01.15 pagi,  dalam keheningan pagi di sebuah Hospital Besar, negeri Kelantan Darul Naim.
Kehadiran zuriat pertama penyambung tali kasih kami ini dilahirkan awal 2 minggu dari tarikh jangkaan sebenar..tak disangka, sakit untuk bersalin seawal jam 9 malam 31 Disember 2002, berlarutan hingga ke tarikh yang lain..Alhamdulillah, biarpun sakit tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata, kehadirannya cukup bermakna, dialah bayi pertama yang dilahirkan pagi itu di Hospital berkenaan..

Saat sakit tidak tertahan, terdengar ungkapan Doktor yang merawat, "anak awak ni nak lahir tahun lain, dia taknak keluar lagi tu...sabarla yea, tahan dulu" huhu..orang sakit soh tahan?..hehe...peritnya bila teringat...

Sekarang genaplah usianya 8 tahun, seorang anak yang pintar (boleh baca suratkhabar seawal 6 tahun), suka ke masjid & surau..(kdg2 suka sgt pg sbb ada majlis kenduri tahlil dsbnya..hehe), berdikari & boleh diharap untuk menjaga adik2nya..(sambil2 nyakat...)..menjadi Imam dalam solat bersama adik-adiknya..Alhamdulillah.

Harapan Ummi & Ayah, semoga Adam & semua anak-anak membesar dengan baik & sihat sentiasa di dalam lindungan-Nya, dipayungi Allah setiap gerak langkah & pemikirannya, menjadi tauladan kepada adik-adik yang lain &  walau kemana saja Adam membawa diri, Ingatlah ALLAH itu SATU...berpeganglah kepada jalan yang Allah redhai & jagalah Sunnah Rasul Allah..mudah-mudahan dirimu sentiasa di dalam keberkatan Ilahi..Amin

30 Disember, 2010

KEK COKLAT MOIST*MIRA*

Assalamualaikum...lewat petang baru sempat bersiaran harini, ada sedikit ke'bizian' melanda..hehe...harini nak masuk & jalan2 kejap pastu sambung balik ke'bizian'ku ini... harap semuanya baik-baik belaka yea..


Kek yang cukup sedap, cukup moist & cukup manis..huhu...dalam adunannya Ana dah kurangkan bahan2 yang manis tu tapi masih terasa "LETTING" manis tuh..tapi betul nak bgtau nih, sedap sangat, sebenarnya Ana kurang gemar kek yang dikukus, mungkin sbb baunya kot...kali ni memang kena dengan selera...

cepat bukak mulut...ngaaapppp!!!
Nak buat pun senang yang amat tau..tak percaya kena cuba sendiri sebab yang ada ni sudah dilicinkan dengan jayanya..haha... 


Resepi Kek Coklat Moist Kukus Munira (FB Kongsi Resepi): t.kasih Pn. Munira

Bahan2 A
  • 1 cwn gula pasir..*Ana guna 3/4 cwn je
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn susu pekat..*Ana guna 3/4 cwn je
  • 1 cwn minyak masak
*semua bhn diatas gaul sebati n masak ats api perlahan.
*rehat kejap bila bhn dah sebati.


bhn2 B:
  • tpg gandum 3/4 cwn
  • soda bicarbonat 1 sudu kecil..*Ana guna 1/2 sdk
  • baking powder 1 sudu kecil
*semua bhn diayak bersama..

bhn C:
  • 4 biji telur(blender jer)

Cara2nya:
  • Satukan bhn B dan C kedlm bhn A...
  • Tuang secara berselang seli dan gaul dgn senduk je...
  • Bila dah sebati...letak adunan ke dlm loyang yg disapu minyak & dipanaskan di dalam kukusan terlebih dahulu...
  • Kemudian kukus dlm 30-45 minit(bergantung saiz loyang)..sehingga masak. Tutup loyang kek dengan aluminium foil agar air kukusan tdk menitik ke dlm adunan kek.

**loyang hendaklah dipanaskan dahulu sblm dimasukkan adunan kek td...
**test kek dgn lidi, lidi tak melekat dengan kek, tandanya kek dah masak

29 Disember, 2010

MUMMY AYU HAPPY NEW YEAR GA

Mummy Ayu Happy New Year Giveaway

jom join GA blog ceria Mummy Ayu nih...


syarat-syaratnye...

wajib jadi follower...
mummyayu.blogspot (dah : follower ke 189)
mummyayucontest.blogspot (dah : follower ke 546)
than....
tinggalkan komen kat entry nie...
plus....
kalu sapa yg rajin buat entry pasal contest nie
akan dapat extra 2 cabutan....(total 3 nama)
jgn lupa tinggalkan link kat entry nie..
"Blog Mummy yang cantik & ceria, suka tengok header dia punya blog, kepada kawan2 yang masih nak join sempat lagi ni, tarikh tutup pun harini, boleh tambah kenalan & teman2 seangkatan..hehe..Harap2 dapatla hadiah FM tu yea..cantik sangat, bukan tak mampu beli tapi kalau dapat hadiah lebih bermakna kan.."

tarikh contest berjalan
hingga 29 DIS 2010

kalu nak nengok hadiah
hadiah dia kat sini...

Sekian...(",)

APAM GANDUM & MEEHOON SEMPOI

Sarapan yang simple je pagi ni, meehoon sempoi..sempoi sebab takde bhn2 yang mewah dalam tuh.. maklumle, dah hujung2 bulan camni, bahan2 masak pun dah pupus, nape ek? Asal hujung bulan je barang2 dlm rumah makin pupus? hehe..nak soh kita g 'suping moping' le kot..haha...suka..suka..


Kuih apam ni pun Ana masak malam tadi sebelum lelap mata, ingatkan pagi2 ni dapatla kukus kelapa parut kejap untuk makan dengan apam, tapi sayang 1000x sayang, kelapa parut dah tak boleh pakai..huhu..sedihnya..terpaksalah makan apam cicah air teh je..

Sekali sekala buat kuih bila dah jadi, ada je yang spoil, tu yang tak best tu...takpela, nak buat canne, takde rezeki nak cicah apam dengan kelapa kan..


Resepi ni Ana ambik kat blog CMG..makasih Cik Mat..Ana simpan kat sini laks..

BAHAN-BAHANNYA :-)..Ana buat separuh je..
  • 500 g tepung gandum
  • 3/4 cawan gula perang (brown sugar)
  • 2 cawan air
  • 11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
  • Kelapa parut putih + sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-) *Ana guna loyang 7 inci(separuh adunan)
  1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
  2. Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
  3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). (Ana tutup dengan aluminium foil je kat loyang tu) 
  4. Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....
**Feedback dari Cik Abe Ana cakap sedap, ada bau wangi..ye ke bang? hehe..

AWARD DARI MAMASYA

Assalamualaikum

Ada yang sudi meng'award'kan blog pink Ana le..hihi..terima kasih Mamasya yea..


hehe..memang cool!! 

Ini Adalah Award Dari Mamasya .T.kasih sudi bagi award ni. ada kena jawab soklan..

1. Apa Benda Paling Cool Dalam Hidup Korang?
cool?errr...suma benda cool je kot...heheh

2. Siapa Orang Paling "Cool" Pernah Korang Jumpa?
Pertama Ayah Ana...rileks je orangnya, bunyi anak cucu memekak pun dia steady jer...cool le tuh..
Kedua ialah abang ipar Ana, Abe Din..fuuhh...memang cool gilas bebeh orangnya...slow je...haha

3. Pass Kepada 3 Bloggers

28 Disember, 2010

COFFEE BUTTER CAKE

Assalamualaikum w.b.t


Bersiaran lagi, kan dah kata harini rajin teramat nak meng'update'..hehe..kek ni dah abes, jgn mintak2 lg haaa...
Resepi asas plain butter cake dari rakan Fb..Sue Aleen, Ana tambah serbuk kopi dalam adunan tepung.. bila dah masak kek ni besar juga, Ana guna loyang bulat 9 inci, pastu dah sejuk, potong 2, letak cream, salut semuanya dengan cream kopi lak...heheh..mau berlemak2 badan nih...

Abaikanle deco yang dah sah2 keras tangan, saje nak perabihkan cream lebihan kek haritu..cuma tambah esen kopi bagi rasa & bau yg wangi...

Heheheeee...gelak kuat-kuat takpe, tak marah pong...haha..kena masuk kelas deco kek nih..tapi tekstur kek ni lembut, senang nak buat & bau kopi tu yang menusuk deria bau anda..haha..sabo jela kan..

 

Resepi Coffee Butter Cake:

  • 250 gm mentega
  • 1 cawan gula kastor
  • 5 biji telur .*Ana guna gred B
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik } ayak sekali dengan tepung
  • 120 ml susu segar *Ana guna susu cair je
  • *2 sudu besar serbuk kopi cap kapal api (blend halus & ayak ke dalam tepung)


Cara buat:

  • Putar mentega & gula hingga kembang.
  • Masukkan telur satu persatu, tepung, serbuk penaik dan susu segar.  
  • Putar lagi dalam kelajuan rendah hingga sebati.Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama sejam. 
  • Kalau tak mau cepat berkerak, buat teknik steam bake dulu, guna api bawah saja. Remaining 20 minutes, keluarkan dulang air. Guna api atas bawah. *Ana terus guna api bawah je, bila dah masak, buka api atas kejap bagi kek tu kering & senang nak letak cream



* Boleh diletakkan perisa dan pewarna.
* Boleh transform jadi kek belang.
* Boleh letak buttercream kalau suka.

 

Ada yang nak cuba? Cubalah..

KERAPU MASAK 3 RASA

Assalamualaikum....

Apa khabar kawan2 & adik kakak yang tersayang..ewaahhh..rasa semacam je rajinnya pagi ni nak update rumah kecil bewarna pink ni..hihi

Pagi ni Ana nak tayang menu makan malam tadi, menu ni Cik Abe Ana yang request, yelah dia yang beli lauk, tentu dia yang nak-nak sangat makan ikut citarasa dia kan..google resepi jumpa kat MyResipi jugak, memang MYR tu lubuk resepi kan..bertuah sesangat ada laman web camtu, yang tak tau masak boleh buat rujukan sikit2, lama2 pandaila..


Resepi sunkist@myresipi (dia ada blog ke?)..terima kasih sunkist, Ana copy kat sini senang nak buat rujukan nanti, spe2 nak try bolehla...cuma ada sesetengah bahan tu Ana takde stok, tapi sos untuk ikan ni memang sedap, masa tengah masak tu bau yang menusuk2 hidung buatkan perut lapo serta merta..eheh..*cam iklan jek...*

Resepi Kerapu Masak 3 Rasa

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • Seekor ikan kerapu
  • 2 biji bawang putih - dicincang halus
  • 5 biji bawang merah - dicincang halus
  • 8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
  • 2 biji tomato - dipotong dadu
  • 2 kerat nenas - di potong dadu..*Ana tak ada, tak letak le
  • 2 sudu cili boh
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos ikan
  • Sedikit daun ketumbar *Ana tukar dengan daun bawang je
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
  • Minyak

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.
  3. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.
  4. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
  5. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

27 Disember, 2010

LUCKY FOLLOWERS G.A- blog Nurkhaisha

Jalan-jalan lagi..jumpa GA gak..meh ramai2 join memeriahkan suasana & tambah kawan..hehehe




Jom join giveaway lucky followers blog Nurkhaisha........boleh menang hadiah.....2 pemenang akan di pilih yer...

syarat2nya :

  
1.Follow jer...... dah yg ke 136

  2.Letakkan banner beserta backlink di sidebar(nanti kawan2 leh join sama)..dah jugak

 Senang je kan? hehe..due  GA ni sampai ke follower ke 300..harap2 bertuahle..Amin


NASI PLANTA & gandingannya yg mantop!!

Assalamulaikum

Ni menu hari apa tah, hehe..tiba2 tekak rasa nak makan nasi planta lak, cari2 resepi yang mudah jumpa kat blog Rasa Online tengah mengidam nak makan-makan ni kena cuba buat selagi termampu, kalau tak mampu (tak jadi) baik beli jer..heheh..rasanya ok le ni..Alhamdulillah

Sedap juga sekali sekala makan nasi ni, Ana cuma buatkan sup ayam (sebab rebus tulang ayam untuk stok ayam kan), pastu makan dengan Ayam Masak Kari Kering..memang sesuwaiii..

Resepi ayam ni dah ada kat sini..terima kasih buat Kak Nor utk resepi yang tah ke berapa kali dah cuba nih..

RESEPI NASI PLANTA ::

Bahan-bahan:
  • 1kg beras
  • 1.3 liter stok ayam
  • 80gm bawang putih
  • 50gm bawang besar
  • 220gm Marjerin Planta
  • 20gm daun pandan
  • 30gm serbuk Pati Ayam Knorr
  • 20gm kismis
  • 40gm gajus | dibakar..Ana guna badam cincang

Cara memasak:
1. Didihkan air stok ayam bersama Marjerin Planta , bawang merah, bawang putih dan juga daun pandan.
2. Kemudian masukkan beras bersama serbuk Pati Ayam Knorr dan kacau rata.
3. Biarkan nasi hingga masak.
4. Apabila nasi masak, taburkan kismis dan gajus di atasnya. Gaulkan rata sebelum sedia dihidang.

SELAMAT MENCUBA (",)

DONAT kah?

Ish...malu ai nak tayang, donat yang takde rupa donat sangat ni..huhu..tiap kali gentel donat mesti tak lulus, ada macam kuih keria pun yea..sobs..sobs..pasni nak kena beli acuan donat le nampak gayanya..


Donat HaSue..Ana copy dari blog Mas..haritu Mas buat donat sungguh menikam kalbu..nampak sungguh gebu & cantik kejadiannya..Ana uli donat ni & buat bulat2, pastu rasa hampa lak, mintak tolong ngan Cik Abe buat..ok sikit dia buat, bila goreng kembang elok donat tu..hihi...kira okla kan ada yang bantu...tapi bila anak2 bangun tido nampak donat teruja sungguh diaorang nih, maklumla bukan senang nak keluar kuih muih kat meja makn umah ni pagi2..hehe

Copy : Mas Duniaku. t.kasih Mas untk resepi & t.kasih buat Cik Abe Ana yg sudi bantu kat dapo..

Bahan :
  • 500g Tepung Berprotein Tinggi - guna tepung gandum pun ok dan Mas guna tepung gandum
  • 1 Peket Yis Segera -11gram - jenama MAURIPAN atau apa2 jenama
  • 50 gm Marjerin
  • 1 Sudu makan penuh Shortening
  • 2 Sudu makan penuh gula pasir
  • 2 Sudu makan susu pekat manis @ 2 Sudu makan Susu Tepung - ikut citarasa dan Mas guna susu pekat manis.
  • 1 Biji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190 ml - 200 ml  Air suam2 kuku - bergantung pada kualiti tepung
  1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu, marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.
  3.  Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu ).
  4. Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan dan tuang air suam sedikit demi sedikit untuk elak doh lembik.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan.. ( sisa2 tepung kat dalam bekas tu semua bersih ). Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll, boleh la dibahagi 2. Untuk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/6526.
  6. Doh tidak perlu direhatkan, ( kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min ) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci ( agak2 je ) Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
  7. Setelah minyak agak panas ( jangan terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus ) perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jangan terlampau penuh sebab donut ni akan mengembang lagi ketika digoreng ( sebab adunan mengandungi telur )
  8.  Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia untuk dihidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

GA blog MYSHOPBELLO

Meh ramai2 join GA blog MYSHOPBELLO ni, dapat hadiah coklat..mesti sedap sangat..tarikh tutup dah dekatla..hehe..mana tau ada rezeki kan..

 

Cabutan Bertuah

Ingin menjadi pengikut yang bertuah utk akhir tahun 2010?



Syarat2 yg mudah sesangat :]

~ Just follow..dah..follower yang ke 94

~ buat entry kat blog u all yg mana ade blog..tulih je pe pon ..asalkan ade ltk link .. 


@ bg sesiapa tiada blog just share address blog myshopbello kat wall post FB u all

"Tuan punya blog ni namanya Wanie.. minat berniaga menambah pendapatan & mengembangkan minat & bakatnya..semoga Wanie terus berjaya dalam bisnesnya itu"


kepada kawan2 yang berminat nak join bolehle..
klik kat sini : http://myshopbello.blogspot.com/2010/12/cabutan-bertuah.html
*Tarikh tutup : 31 Disember 2010



BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...