Selasa, 28 Disember 2010

KERAPU MASAK 3 RASA

Assalamualaikum....

Apa khabar kawan2 & adik kakak yang tersayang..ewaahhh..rasa semacam je rajinnya pagi ni nak update rumah kecil bewarna pink ni..hihi

Pagi ni Ana nak tayang menu makan malam tadi, menu ni Cik Abe Ana yang request, yelah dia yang beli lauk, tentu dia yang nak-nak sangat makan ikut citarasa dia kan..google resepi jumpa kat MyResipi jugak, memang MYR tu lubuk resepi kan..bertuah sesangat ada laman web camtu, yang tak tau masak boleh buat rujukan sikit2, lama2 pandaila..


Resepi sunkist@myresipi (dia ada blog ke?)..terima kasih sunkist, Ana copy kat sini senang nak buat rujukan nanti, spe2 nak try bolehla...cuma ada sesetengah bahan tu Ana takde stok, tapi sos untuk ikan ni memang sedap, masa tengah masak tu bau yang menusuk2 hidung buatkan perut lapo serta merta..eheh..*cam iklan jek...*

Resepi Kerapu Masak 3 Rasa

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • Seekor ikan kerapu
  • 2 biji bawang putih - dicincang halus
  • 5 biji bawang merah - dicincang halus
  • 8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
  • 2 biji tomato - dipotong dadu
  • 2 kerat nenas - di potong dadu..*Ana tak ada, tak letak le
  • 2 sudu cili boh
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos ikan
  • Sedikit daun ketumbar *Ana tukar dengan daun bawang je
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
  • Minyak

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.
  3. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.
  4. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
  5. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

1 ulasan:

Mas berkata...

perhhh..kerapu 3 rasa...sedapp tu..nk minta compomm dah abiss....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...