Assalamualaikum..
Pagi Sabtu ni nampaknya cuaca cerah & segar, mungkin sebb petang hingga ke malam hari semalam hujan lebat, bersih segala debu-debu kotaraya ni..hihi..Dah sarapan? Pagi-pagi ni nampaknya ada yang marah-marah anak nampak? ngeeeee..sapekah ituw??..kat rumah ni pun dah bising pepagi suruh anak2 bujang berdua tu basuh kasut sekolah..ala-ala marah jugakle..hehe..kalau tak marah-marah tak jalan punyala dah tau dah..main air je lebih..
Ish..bebel lak..ni sarapan anak beranak (ayah kepada anak2 terkecuali sbb dah g kerja..)..hihi...resepi dapat dalam sisipan Nestum tahun bila ntah..adunannya agak pekat sebab kandungan serat Nestum tu, tengokle kejadian yang tak cun bila dimasak, tapi sedap..anak-anak mintak lagi, tapi dgn syarat.."Siapkan basuh kasut dulu..!!"..heheh..kejam tak?
Meh tengok  resepi...ala-ala pancake @ lempeng gakle ni..
Bahan A :
- 150 gm tpg gandum, di ayak..Tak ayak pun...
 - 1 cawan Nestum Original
 - 2 camca besar gula kastor
 - 3 camca kecil serbuk penaik..Ana letak 2 sdk. je
 
Bahan B :
- 1 biji telur, dipukul sedikit
 - 250 ml Nestle Milk..Ana guna susu cair je..
 - 1 camca kecil minyak masak
 - 1/2 camca kecil esen vanila
 
Cara :
- Campurkan bahan A didalam mangkuk, kacau perlahan bersama bahan B.
 - Kacau sehingga campuran sebati & halus.
 - Panaskan mentega atas kuali (boleh guna non-stick pan), guna api perlahan, masukkan 2 sudu besar adunan scones, ratakan.
 - Masak sehingga kelihatan buih-buih udara. Alihkan permukaan (terbalikkan)..biar masak sepenuhnya.
 - Angkat & hidangkan bersama madu@mentega@ coklat cair..