Selasa, 11 Januari 2011

PUDING SUSU BERLAPIS ROTI

Semalam Ana ada buat puding ni, juga untuk menghabiskan stok roti burger..kihkih..patutnya buat guna roti sandwich tu, baru cantik..guna roti burger ni, bila celup air kembang 4 mangkok jadinya...tapi takpela janji sedap kan...*Edisi masuk lift tekan sendiri le ni..*heheh..



Dapat idea lepas tengok gambar yang kawan FB  buat..Kak Zaharah Omar..resepi & idea katanya dapat dari kawannya Pn.Intan Liana..terima kasih untuk kedua-dua insan ini...tapi bagi yang nak cuba resepi puding lain mana2 resepi pun tak kisah, cuma kaedah letak roti tu je kita tambah..

Resepi :

Bahan-bahan :
  • 1 buku roti putih(buang kulit)..sekeping roti dipotong jdkan 4
  • 1 peket agar-agar serbuk cap Nona
  • 5 gelas air * 600ml
  • 1 tin susu cair (kalau x de susu pekat pun boleh...1/2 tin susu pekat + 1/2 tin air)
  • 3 senduk gula...ikut rasa masing2 samada suka manis atau tidak (boleh dirasa)
  • 1/2 buku butter *1/2 cawan
  • pewarna ikut citarasa (untuk dicelupkan pd roti)
  • 2 bks air untuk dibancuh dgn pewarna...cth pink dan hijau
  • 2 sudu mkn tpg kastard *resepi asal xde...
 

Cara-cara :
  • rebus agar2 bersama 5 gelas air....
  • kemudian masukkan gula,susu dan butter..kacau hingga sebati dan tak berketul-ketul...jgn terlalu cair..biar agk pekat sedikit...
  • bancuh tepung kastard dengan sedikit bancuhan tersebut & masukkan ke dalam bancuhan tadi.
  • setelah itu tuangkan sedikit adunan agar2 tadi kedlm loyang untuk dijadikan 1 lapisan.
  • susunkan roti yg telah dicelupkan pewarna masing2 kedlm loyang...
  • susun berselang seli...hingga menutupi permukaan layer pertama td.
  • tuang lagi agar2 td untuk layer yg ke 2
  • susun roti berwarna lagi keatas layer ke 2...dan tuang agar2 lagi...begitulah seterusnya...
  • sejukkan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk
  • Enak dimakan sejuk-sejuk..yummy...!!!

8 ulasan:

izahdaut berkata...

waahh...kreatif nya ..cantik lak warne warni kt tengah tu ye....nak sikit rasa.mengamit gamit je la ank tekak ni

Mas berkata...

betul tu..kretif anna ni....nak sikitt puding tu, wat maniskan mulutt...he..he..

Nieza berkata...

ana, my fav puding ni nk juga skit..hehe

So Shy Lady berkata...

salam,

curi masa mziarah anna. wah colorfulnye...yummy

hana berkata...

wow! best neh klu dpt seloyang! meh mehhhh...

Piasara berkata...

aduii sedapnya..bila nk buat taktau..ri tu dh beli jagung tin tu konon nk buat puding jagung pon blum buat...

Anna Qawina berkata...

kihkih...2 hari blog tak update jih...ni punya puding pun dah masuk indah water le kawan2..ngeeee..
tp siyes sedap..
Mas : mulut ko tak cukup masihs lagi ke? g ambik cek mek kat umah Izah..lg m,anis..hheee

Hana : loyang ado..hambeekkk

Kak Pia : hihi..samale situasi kita, kdg2 beli bhn nak wat kuih, last2 jadi benda lain, takpun terbiar gitu jek..hikhik

LinRosLy berkata...

Salam Anna...
Adus! Sedapppppnya Bu! Kalau Kak Lin Yg Mengadap Seloyang Pun Boleh Habis! Ahaks...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...