Assalamualaikum
Tayang lauk minggu lepas ni, sedap sangat mkn dengan nasi panas2, lepas tu Ana buat kuah lebih sebab nak cicah dengan roti..nostalgia kampung ni, mak selalu masak kari ayam yang sedap & cicah roti, sampai sekarang masih tak menjadi buat macam yang mak buat walau pun rupa kejadian dah hampir sama, suami pun ada cakap macam tu..kena air tangan mak jugak kan..
(^_^)..rindu mak...:-)
TQ Kak Fida berkongsi resepi & Ana ambil resepi dari dapur MamaHawa..tq semua yang terbabit..
KARI AYAM KERISIK
Sumber : Kak Fida@myresipi
Sumber : Mas@Duniaku, MamaHawa
Bahan :
- 1 kilo daging -dipotong nipis dan rebus empuk. Ana guna ayam
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 4 ulas bawang putih - dikisar
- 1/2 jari halia - dikisar
- 4 - 5 sudu besar rempah kari daging - dicampur sedikit air dan jadikan pes
- 1 batang serai - dititik
- 2 lembar daun kari
- sedikit kayu manis,cengkih,pelaga - untuk bhn penumis
- 3 biji kentang - dibelah 4
- 3 biji tomato - dibelah 4
- 2 batang lada hijau - dibelah 2
- 1/2 cawan kerisik
- 1 keping asam gelugur
- garam secukup rasa
- kiub daging knor - Mas tambah
- 1 helai daun pandan - Mas tambah
- minyak masak - untuk menumis
- 1/2 biji bawang besar - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- air secukupnya untuk kuah
Cara memasak :
- Campurkan bahan2 kisar bersama cili kisar.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar dan bawang putih yang dihiris juga daun kari dan daun pandan hingga layu dan masukkan campuran bahan kisar,penumis dan serai dan terus tumis hingga hampir kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan daging rebus bersama air rebusannya sekali dan juga kentang.Bubuh garam, asam gelugur, kerisik, kacau rata dan masak hingga mendidih. Boleh tambah air jika perlu dan masak lagi biar mendidih dan kentang empuk.
- Kecilkan api dan masukkan cili hijau dan tomato. Renihkan lagi 10-15 min. Siap untuk dihidangkan.
JOM CICAH ROTI..beli jer roti tuh...hehe