Assalamualaikum..Salam sejahtera buat semua..masih dalam mood berhari raya kan? Esok sampai Ahad pasti banyak jemputan berhari raya..eh..kalau tak jemput kita tak datangla gitu?...ish..ish..silap besar tu kan, patutnya tak payah dijemput pon dipersilakan datang berhari raya sambil menziarahi teman2 & saudara..cuma dalam situasi sekarang ni kena buat jemputan baru sesuai kot..yelah, masing2 bekerja, kalau tetiba je ada yang kata nak datang sah2 kunyah biskut raya (jika masih ada..) digandingkan dengan teh 'O @ sirap..nak hidang RIBENA pon tak sempat..takde kelaazz ko jaahh..haha..
Eh...kita bukan nak buat lawak ni haa..kisah benar & sahih..beberapa hari lepas ada kawan suami Ana berkunjung ke rumah berhari raya sambil tengok baby Syifa'..dalam bersembang dgn suami, kawan tu cerita tentang saudaranya semasa beraya di kampung, mereka terserempak lalu bertanyalah si A tu kepada Si B.."kenapa tak datang beraya kat rumah? (rumah ibubapanya)"..maka jawablah si B dengan selamba.."tak dijemput.." ternganga la jugak si A tersebut..saudara mara sekampung pun nak kena jemput baru datang beraya? Kalau kat bandar & dah mula bekerja tu lainla kan..kena set hari & masa baru dapat berjumpa beraya..oowwhh..dunia..dunia..macamana agaknya suasana hari raya 20/30 tahun akan datang..alaaa...lambat sangat 20 tahun tu..kita kira 5 tahun akn datang pun rasanya akan ada beza dah kan..harap2 tidak begitu..moga tradisi lama akan terus segar dalam kehidupan kita & anak cucu kita nanti..InsyaAllah..
Bicara soal SOTO pulak yer..menu semalam ni, harini ada lagi..kuahnya buat lebih takpe..boleh ulang2 makan..hehe..dah lama teringin nak buat, tambahan pulak adik yang tinggal kat sini juga nak makan soto katanya, maka "menyoto"lah kitaorang, Ana banyak dibantu adik lah..dari kerja menumbuk, memotong, mencuci & sebagainya, dia yang buat, kita cuma campak2, kacau2 & bagi arahan..hehe..Resepi ambil kat blog Mas yang langsing bak Fauziah Latif tu..eh..mandai2 je aku ni Mas kan..hehe..siap bergedil lagi..memang lengkap le..resepi asal Kak yatie punya..terima kasih buat semua yang terbabit..Ana simpan kat sini lak untuk rujukan..
Resepi Soto Ayam
Sumber : Kak Yatie
Copy : Mas@Duniaku
Bahan :
- Nasi Impit secukupnya
- 1 ekor ayam - dipotong 4 (3 kpng di goreng dan 1 kpng di cincang kecil2) Mas tak potong, terus rebus sekali ngan kuah soto
- 3 sudu besar rempah sup @ rempah soto
- 1 ketul sup bunjut adabi
- 1 sudu besar lada sulah - di tumbuk lumat
- 1 ketul kiub pati ayam
- 6 cawan air atau secukupnya
- Rempah tumis(1 kayu manis, 1 bnga lawang, 2 buah pelaga dan 2 biji cengkih)
- 2 biji bwng merah- di hiris
- 2 ulas bwng putih- di hiris
- 2 btng serai- di titik
- 2 cm lengkuas- dititik
- 1 biji bawang besar*
- 5 ulas bawang merah *
- 3 ulas bawang putih *
- 1 inci halia *
- 1 mangkuk kecil tauge
- 1/2 cwn kcng tanah- di goreng - x letak
- 1 paket kecil su'un- di goreng
- sambal kicap secukupnya
- 2 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris halus
- Sedikit bawang goreng
- Bergedil - Mas tambah
- Garam dan sedikit gula
- Kisar halus bahan yang bertanda *
- Sementara itu goreng 3 keping ayam yg dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan dahulu. (Mas rebus ayam dalam kuah soto dulu baru angkat dan goreng.)..ikut cara Mas
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan rempah tumis, bwng merah dan bwng putih yg di hiris, serai dan lengkuas yang telah dititik hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar, kacau hingga garing.
- Masukkan rempah sup dan serbuk lada sulah, kacau sebati dan masukkan kiub ayam tadi, masukkan air dan ayam yg di cincang tadi ( Mas masukkan 1/2 ekor ayam tanpa dipotong sebab nanti nak angkat, toskan dan goreng ayam tu)... gaul rata.
- Masukkan sup bunjut adabi dan gaul sebati.
- Biarkan sehingga mendidih, masukkan garam dan sedikit gula, kacau rata dan perasakan.
- Sekiranya rasa dah ok, matikan api dan bolehlah hidangan bersama nasi impit.
- Sementara itu siat2kan isi ayam hingga habis.
BERGEDIL
Resepi Bergedil
Sumber : DianaA@Myresipi
Copy : Mas@Duniaku
Bahan ( 30 biji bergedil ) :
- 1 kilo kentang - dikupas kulitnya dan dipotong bulat - Mas potong dadu sederhana besar
- 300 gram daging cincang *Ana guna ayam cincang jenama Ramly
- 2 biji telur, asingkan kuning dan putih
- 3/4 cawan bawang goreng
- secekak daun sup - dicincang
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu teh serbuk lada putih
- sedikit kiub ikan bilis - Mas tambah
- garam secukup rasa
Cara membuatnya :
- Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat. Mas lenyek dengan garfu masa kentang masih panas2.
- Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging/ayam cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
- Campurkan daging/ayam yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah ditumbuk lumat. Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup. Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
- Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah, gorengnya pun lawa.
- Apabila bergedil garing, angkat dan toskan...sedap dimakan dengan soto atau dicicah ngan sos..makan gitu jerk pun sedappp...
Cara Penyediaan Soto & Bergedil
- Masukkan nasi impit yg telah di potong kecil kedalam mangkuk hidangan, kemudian letakkan sedikit tauge, ayam yg telah di siat2 tadi, kcng tanah goreng, su'un goreng dan tuangkan kuahnya, taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Letakkan sedikit sambal kicap.
- Setelah siap bolehlah di makan. Selamat Mencuba...