Isnin, 2 April 2012

Red Velvet Cupcakes@Kek Cawan Baldu Merah-Resepi

Assalamualaikum w.b.t

Bersua kembali dialam maya ini, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana diberi lagi kesempatan & kemurahan rezeki untuk menyedut udara segar & nyaman hari ini. Semoga seisi alam juga turut mendapat Rahmat Ilahi yang tiada batasan ini..

Hari ini Ana kurang sihat,lanjutan tak cukup tidur & berpanas keluar hantar kek ke Ampang semalam, hajat nak bawa anak2 ke Zoo Negara, tapi dibatalkan atas sebab2 tertentu..hehe..anak2 ada yang tak sihat, takkan nak bawa jugak pergi jalan2 kan, yang paling penting keadaan kesihatan Si Jejaka Hensem yang akan bayarkan tiket masuk yang mahal tu pun kurang baik jugak..*nak muntah..silakan....ahaahaa..


Maka lepas selesai urusan & kek pun dah bertukar tangan, kami dibawa pusing2 KL & tengok KLCC..DIULANGI..TENGOK..ye..TENGOK SAHAJA..haha..sambil2 lalu dapatle tengok dekat2 kan..mak aii..dah hampir 7/8 tahun bertapak kat area bandaraya ni baru nak jejak..tu pun sambil lalu jek..apa nak buat, kami tak gemar nak pusing tempat2 yang sesak & ramai makhluk Allah tu..tapi dah janji dengan anak2 yang dah merungut, nanti kita g KLCC masuk Aquaria..(*_*)..#mahal oo..


Eh..ni nak citer kisah kek ke kisah tuan tanah yang jakun ni..hehe..okla..lepas letak n3 New Taste tempohari, ada yang inbox nak resepi, bukan takmo bagi, hajatnya nak n3 hari Jumaat, nak upload gambar tak masuk dalam draf, nape yer..lepas loading terus diam..sudahnya letak nasi lemak sambal tumis tu dulu sebab memang dah sedia ada dalam draf. Sabtu, bizi ler pulak dgn kek & apam yang orang tempah, Ahad pepagi dah keluar, balik tu terus TUMBANG..setumbang2tumbangnya..segala urusan rumah & anak2 sekali lagi Si Jejaka Hensem(lagi??) yang ambil alih..*sila muntah jauh2 k..* muahahaa..suka ati ler. Terima kasih buat Cik Abang. Siap basuh semua alatan & perkakas yang digunakan untuk baking & pinggan mangkuk, licin..Alhamdulillah..

..>>>Bebel lagi..:D..

Maka harini Alhamdulillah terlaksana sudah hajatku nak share resepi yang sedap, mebeles ni, tekstur cupcakes ni gebu je tau, bila potong tak berderai macam sesetengah resepi, diakui oleh kawan yang ambil resepi ni & buat jual jugak. Terima kasih Ana yer(nama sama..)suka dia dapat resepi ni..hehe..

Untuk makan2 & 1st time try  dulu..:D

Resepi dapat kat blog tokey kek yang kek2nya sungguh mengujakan, Cake2u..harap tuannya tak kisah Ana kongsikan kat sini, moga Nurul terus sukses & dimurahkan rezeki ya..

RED VELVET CUPCAKES
Sumber : Nurul@cake2u

Bahan-bahan
 
A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam

B:
  • 125 g mentega tawar(saya guna tatura unsalted butter)*Ana guna buttercup
  • 280 g gula castor

C:
  • 2 biji telur (gred B)

D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih
  • 1 camb pewarna merah

E:
  • 240ml buttermilk(saya guna jenama Pauls-ada dijual di cold storage & kedai2 bakeri supply) *Ana guna bancuhan susu segar/susu cair dgn cuka (Campurkan 240ml susu segar (susu cair ) dan 1 sdb cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)*edit 04/04/2012*

Cream cheese icing:
  • 360 g cream cheese
  • 70 g mentega
  • 200g gula icing

CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Masukkan batter/adunan dalam acuan cupcake dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit. Isi 1/2 cup sahaja ya..
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.

Untuk Icing:

  • Pukul mentega & cream cheese hingga kembang dan masuk kan gula icing ...kacau sebati.
  • Hiaskan ikut suka.

SELAMAT MENCUBA..ORDER JUGA DIBUKA>.(^_^)

25 ulasan:

quinnie berkata...

anna.kita salin je dulu resepi awak ni..hehehhe..tak tau berapa resepi dah duk salin tapi tak buat2 jugak lagi kek ni...kekekek

nuwairani ismail berkata...

kek yg sangat sedap...dengan cream cheese + stoberi...adeh! kurus pose den hari ni

ijayuji berkata...

Salam kak anna! kalau dekat kita order ngan akak jerr malas dah nak buat2 sendirik ehehe...

Naz / Nadz COSK berkata...

Anna, dah bookmark dah page yg ni..heheh..nanti2 boleh buat lak.. Cepat2 sembuh dan sihat yer...

p/s: jejaka mu ituw mmg encem pong...hehehe

Mas berkata...

tahniah anna...
makin ligat berbisnes..
seronok aku tengpokk...
moga bisnes ko makin maju yerkkk...

KakAsma berkata...

Salam ANNA,
lepas meleleh air liuq tengok mee rebus kat rumah IKA,terus datang sini sebab nampak RVC yang anna tayang....pernah makan tak pernah buat...smlm salin gak resipi...ni pun salin gak..buat ntah bielr kan

QA's ~ mamapapa berkata...

slurpppp!!!sangat sedap nmpaknye :)

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Sedapnyaaa.......... sha memang suka warna merah dan memang suka dengan kek red velvet... like....

Wattie berkata...

Assalamualaikum Anna,
Waaaa ada produk terbaru ya, cantik cuppies tu, mesti sedapkan. Semuga terus berjaya ya...

CT Delima berkata...

As'salam Anna

kek RVC ni paling k.ct suka sebab ter sangat sedaplah kan..hihi

kira dah 5-6 kali buat tapi selebihnya tak publis kat blog pun sebab bila siap dah petang tu yang malas nak amik gambo. lagi pun sebelum2 tu dah pernah tayang dah..hihi

Tanpa Nama berkata...

Hi..resepi ni bole dapat berapa bnyak cupcakes ye? Tq

Anna Qawina berkata...

HAI TANPA NAMA : bergantung kpd saiz cup gakla..kalau saiz M/L tu dapatla 18 kot..tryla dulu ya..:)

Tanpa Nama berkata...

saya pun bru nk try buat ni..masih mencari2 resepi... tp rasenye mcm nk try resepi puan Ana kite ni..hopefully menjadi la..hehe

Tanpa Nama berkata...

Sis...
Kalau kita guna tepung kek GM nya pon same ke..?
Sebelum masukkan RV ni nak kena panaskan oven berapa darjah celcius dan berapa minit ye.?
tQ's sis!

Tanpa Nama berkata...

Kalau kukus boleh jadi x anna?

Tanpa Nama berkata...

Sis klu nk order camner ekk.... 1 pcs kira brpa plk....

Tanpa Nama berkata...

salam , saya nak tanya boleh tak kalau rvc ni dikukus ?

Hasni berkata...

Assalamualaikum
Saya nak cuba resepi ni, minta dihalalkan, terima kasih semoga beroleh keberkatan.

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum..nak try laa resepi ni,minta halal ye tuan tanah...

Tanpa Nama berkata...

sis, sy ambil resepi ini ya,minta dihalalkan..

Tanpa Nama berkata...

saya nak cuba resipi nie ...halalkan..tq

erra adzmi berkata...

saya da cuba resepi cupcake ni..alhamdulillah menjadi..tapi icing nye tak brape nak jadi..tq kerana sudi mengongsi resepi ni..

erra adzmi berkata...

saya da cube resepi ni..alhamdulillah menjadi..tq sebab sudi kongsi resipi ni..


ecakhairul berkata...

slm perkenalan.. sy teruja utk buat kek ni. maaf ye klu sy bertanye.. kenape resepi ni tak letak soda bikarbonat campur cuka ye..? terima kasih bebanyak jika sudi menjawabnyer..

ecakhairul berkata...

maaf ye sy bertanye.. kenape resepi ni tak letak soda bikarbonat campur cuka ye.. ada ke perbezaan dr segi rase dan tekstur nye? trima kasih bebanyak andai sudi jawab.