14 Mei, 2011

TALAM KELADI

Assalamualaikum..

Apa khabar kawan2? harap demam blog dah kebah yer..hehe..takde apa yang nak ngomel, sebab entri ni sepatutnya dah keluar beberapa hari lalu, jadi kali ni nak share resepi & gambar2 yang tak seberapa jela..owh ya..nak share juga kesedapan kuih talam ni..walaupun takut-takut nak buat, sebab tak pernah buat kuih talam..hehe..Alhamdulillah percubaan pertama menjadi..terima kasih buat kakak2 & adik2 juga teman2 yang bagi panduan buat kuih ni..jasa anda amat dihargai..



TALAM KELADI

Bahan-Bahan.

Lapisan Bawah

  • 300 gm keladi(potong dadu,rebus dan toskan)
  • 600 ml santan cair
  • 150 gm tepung beras
  • 20 gm tepung ubi
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam



 

Lapisan Atas
  • 1 cwn gula pasir
  • 1 cwn tepung beras
  • 3 cwn santan pekat
  • 1/2 sudu kecil garam
  • pewarna purple dan esen keladi (tak letak esen keladi)
 
Cara-Cara
  1. Keladi di potong dadu dan di rebus-toskan baru di timbang dlm 300 gm.
  2. Dlm bekas campurkan santan cair bersama tepung beras, tpng ubi dan sedikit garam.
  3. Gaul sebati dan masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau supaya tak bergentel. Masukkan keladi tadi dan gaul sebati.
  4. Panaskan pengukus dan letak sedikit minyak dlm loyang yg di alas dngn plastik.
  5. Kukus adunan tadi selama 20 minit.
  6. Sementara itu, dlm bekas lain campurkan gula tepung beras, santan, garam pewarna purple dan esen keladi. Gaul sebati.
  7. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa di kacau.
  8. Setelah itu tuang adunan tadi ke atas lapisan bawah yg di cakar2 sedikit dngn garpu.(Sekiranya ada sedikit air di atas permukaan tadi, lapkan dahulu menggunakan tisu dapur)
  9. Kukus selama 20 minit guna api sederhana. Setelah siap, sejukkan dahulu dan potong menggunakan pisau plastik supaya cantik potongannya.
Tips > buka penutup kukus setiap 10 minit dan lapkan air yg ada di penutup kukus dan sambung balik mengukus kuih atau bungkus penutup kukus dngn kain supaya air tak menitis atas kuih.

12 Mei, 2011

CHOCOLATE RICE BANANA MUFFIN

Assalamualaikum..
Kelewatan lagi bersiaran harini..biasala pagi-pagi kena siapkan urusan anak-anak dulu, termasuk urusan rumah yang tak bertangga ni. Sambil-sambil tu je boleh update..Harini nak kongsikan sedikit menu penghabisan tentang pisang..jenuh nak perabihkan setandan pisang emas..hihi..tapi muffin ni semua dah licin yer..anak-anak bawak bekal pergi sekolah, Adam suka sangat, lembut katanya..pagi bawak 2 ketul je, balik sekolah agama tu awal-awal lagi minta nak bawak 4 ketul lak ke sekolah kebangsaan..kiranya moist yang amat, sebab Ana lebihkan pisang tu..kini tamatle riwayat setandan pisang emas..udah dibawa belayar..hehe..


Resepi ni sebenarnya asal dari MARBLE BANANA MUFFIN yang buat sebelum ni, kali ni buat biasa je, tak letak warna coklat tu, cuma gaulkan dengan choc.rice & tabur juga atasnya..tak sah takde unsur2 coklat untuk budak-budak..


Maaf la yer..gambar ni semua snap malam-malam buta..pukul 12 tengah malam baru siap..hehe..

CHOCOLATE RICE BANANA MUFFIN
Sumber resepi asal : Marble Banana Muffin by Rima
Sumber : Izah Daut
Olahan : AnnaQawina

Bahan:
A
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula kastor 
  • 1 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu teh garam

B

  • 1 biji telur (L)
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 cawan minyak masak (mentega cair)
  • 1 cawan pisang lecek kasar *kali ni Ana lebihkan menjadi 1 1/4 cwn*

Topping: Chocolate Rice


sebelum bakor..

Caranya: 
  • Ayakkan tepung bersama baking powder 
  • satukan semua bahan A ke dalam satu bekas. Ketepikan. 
  • Satukan telur, susu segar dan minyak dan gaul hingga sebati. 
  • Masukkan adunan susu segar tadi ke dalam bahan A dan gaul sebati. 
  • Jangan gaul terlalu lama, cukup sekadar bersatu dan masukkan pisang yang dilecek kasar tadi. 
  • Masukkan chocolate rice & gaul sekata je
  • Kemudian cedokkan ke dalam muffin pan 3/4 penuh dan taburkan chocolate rise
  • Bakar pada suhu 190 C selama 25 minit api atas bawah.

11 Mei, 2011

Bendi Sambal Telur

Assalamualaikum

Alhamdulillah masih diberi kesempatan bersiaran di hari yang indah ini..bagaimana dengan kawan2 yer..sihat hendaknya..Alhamdulillah.

Dah plan nak masak apa tengahrini ni? Pening jugak kan asyik fikir menu jer..syukur ada kemudahan untuk meng'google' segala menu yang dirasakan perlu..hehe..maka harini Ana nak ucapkan terima kasih buat Kak Dayang yang share resepi ni..biasa kalau bab sayur ni lemah sikit nak masak, maklumle, berdua je makan..anak-anak akan pilih2 je sayur yang dirasakan nak makan..Kalau bendi ni sah-sahle diaorang tak makan..

Izinkan Ana kongsikan resepi mudah & sedap ni kat sini lak, ratah gitu je pun sedap ni..kira bendi ni lebihan buat asam rebus semalam..
**Tips yang jumpa kat blog Izah,..katanya dari Kak Nor Secubit Garam..agar bendi yang dipotong tidak berlendir**
-bersihkan bendi kemudian toskan bagi kering airnya/lap kering bendi sebelum dipotong
-pastikan pisau & alatan yang digunakan juga kering.
**dah cuba..berjaya..hiii..terima kasih untuk tips tu..

Bendi Sambal Telur
Sumber : DJ@Dapurku Sayang


bahan-bahan : tiada sukatan

  • bendi secukupnya (dicuci bersih dengan air bergaram dan dipotong menyerong)
  • bawang merah (dikisar/ditumbuk lumat)
  • sedikit belacan bakar (ditumbuk)*Ana guna petis udang
  • sedikit ikan bilis halus (ditumbuk kasar)
  • sedikit cili giling (DJ guna cap Puteri)
  • telur (sebiji pun cukup)
  • kicap manis
  • sos tiram - optional
  • garam jika perlu
Cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan tumbuk dan cili giling hingga garing dan wangi.
  2. Masukkan kicap, sos tiram dan garam jika perlu. Kemudian, pecahkan telur. Kacau rata-rata.
  3. Akhir sekali masukkan bendi. Gaul-gaulkan hingga masak.
  4. Angkat dan hidangkan.

10 Mei, 2011

ASAM PEDAS BENDI

Menu semalam...............taknak story panjang, sebab dalam hati rasa berbuku..maaf *tenet yang melemaukan harini...*heeee..

Sesekali layan menu rebus2 kira sihatkan badan kan..rasa masam2 pedas sikit..layan jela..

Sumber : ati hayat@myresipi

Bahan-bahan ( 3-4 orang )


  • seikat bendi
  • 3 cm kunyit (tumbuk lumat)
  • 3 cm halia (tumbuk lumat)
  • 3 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih*
  • setengah genggam ikan bilis*
  • 1 cawan air asam jawa (kalau xde, guna asam keping pun boleh)
  • garam (secukup rasa)
  • 2 cawan air
  • 6 biji cili api (belah, tp x putus)

Cara-cara


  1. tumbuk kunyit dan halia sampai lumat, kemudian tumbuk bahan2 bertanda * separa lumat
  2. masukkan rencah, cili api, air asam jawa, air ke dalam periuk, tunggu sehingga mendidih
  3. setelah mendidih, masukkan bendi. kemudian, perasakan dengan garam
  4. agak-agak bendi dah empuk, matikan api, sedia untuk dihidang

09 Mei, 2011

AYAM SOS PLUM

Assalamualaikum
Bersua kembali wahai teman-teman..harap sihat walafiat & gembira bersama keluarga anda..tak daya nak bebel  sbb takde menda nak bebel pun..hehe..nak share menu harini, pagi tadi masak untuk makan tengahari anak-anak, teringin nak cuba macam Mas buat & keinginan tu semakin kuat sebab nak mengurangkan isi kandungan botol sos plum yang dah berbulan beli..sejak beli haritu, baru sekali guna..
Dah rasa tadi masa makan dengan Adam & Akmal, sedap sangat kata Adam..siap mintak ayam lebih lagi. Akmal lak macam biasala..tak sah kalau tak menambah makan nasi..bertambah selera makan budak-budak & mak budak skali... Sedap tau, Ana letak cili giling & bahan-bahan tu cuma tumbuk lumat je sebab blender yang rosak belum jumpa alat gantinya lagi walau dah 2 hari berturut2 mencarinya..Ana ikut cara Mas buat iaitu letak kentang goreng, sebab kat rumah ni sentiasa ada stok kentang, anak-anak suka makan kentang..
Kepada tuan empunya resepi, trimas kerana share resepi & kita panjang-panjangkan kat sini lak, cubalah..tak menyesal punyala, tambah-tambah lagi kalau buat makan untuk anak-anak..kalau nak tengok versi mangga ada kat dapur Kak Nor, versi nenas lak ada di dapur Diana ni..


Bahan:
  • dada ayam - dipotong kecil *Ana campur2 je bahagian ayam tu
  • sedikit lada putih, garam dan tepung jagung
  • 3 biji kentang - potong dan goreng kejap
Bahan A :
  • 5 ulas bawang merah -  dikisar
  • 3 ulas bawang putih -  dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 3 biji cili merah - dikisar *letak 2 sdb cili giling
Bahan B:
  • 3 sudu besar sos plum -  Mas guna brand life *sama..
  • 2 sudu besar sos cili thai
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ayam


Cara memasak :
  1. Gaulkan dada ayam bersama serbuk lada putih dan garam kemudian salutkan dengan tepung jagung dan goreng sekejap. Tak payah terlalu garing. 
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 A hingga wangi dan sedikit garing.
  3. Masukkan bahan B dan goreng lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit air ( agak2 yerk nak kuah byk mana ), garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ayam, sebatikan dan masukkan ayam dan kentang yang digoreng tadi, sebatikan dan biarkan sebentar. Masukkan hirisan daun bawang, kacau kejap dan terus angkat.

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...