Selasa, 10 Mei 2011

ASAM PEDAS BENDI

Menu semalam...............taknak story panjang, sebab dalam hati rasa berbuku..maaf *tenet yang melemaukan harini...*heeee..

Sesekali layan menu rebus2 kira sihatkan badan kan..rasa masam2 pedas sikit..layan jela..

Sumber : ati hayat@myresipi

Bahan-bahan ( 3-4 orang )


  • seikat bendi
  • 3 cm kunyit (tumbuk lumat)
  • 3 cm halia (tumbuk lumat)
  • 3 biji bawang merah *
  • 2 ulas bawang putih*
  • setengah genggam ikan bilis*
  • 1 cawan air asam jawa (kalau xde, guna asam keping pun boleh)
  • garam (secukup rasa)
  • 2 cawan air
  • 6 biji cili api (belah, tp x putus)

Cara-cara


  1. tumbuk kunyit dan halia sampai lumat, kemudian tumbuk bahan2 bertanda * separa lumat
  2. masukkan rencah, cili api, air asam jawa, air ke dalam periuk, tunggu sehingga mendidih
  3. setelah mendidih, masukkan bendi. kemudian, perasakan dengan garam
  4. agak-agak bendi dah empuk, matikan api, sedia untuk dihidang

9 ulasan:

Mas berkata...

anna, aku pun kekadang masak bendi rebus gini jerk....sedappkan..

Kak Rose berkata...

menu simple yg sedap... bendi tu pebret, goreng je pun sedap!

Anna Qawina berkata...

Mas : sedap tang gigit bendi tu..aku nak bg mudah bersalin..kata org mkn bendi mudah kuar..kekekee..tol ke? hehe..

Kak Rose : a'ah..simple..rini bendi goreng lak..prabihkan stok..hehe

tun_telani berkata...

uiks.. hati berbuku sbb tenet slow ke? meh main tenet kt umah tun meh.. ;)
tun suka makan bendi!! ^^

zarin berkata...

anna
ha ah, org kata kalau makan bendi memang senang nak bersalin...i cuba gak dulu tapi susah gak hahaha :D
anyway, nanti nak try lah masak mcm gini.. tk pernah lg mkn mcm gini..haii byknya menda yg tk pernah di makan kan!

Kak Sam berkata...

Huyoo senang bagi org yang rajin.
Susah bagi org yang malas (kita le tu)

kha berkata...

xpernah mkn versi rebus cmni..klu buat konfirm kha kne abiskan sorg2 psl kat umah kha sorg je mkn bendi ni..uhuhu

Anna Qawina berkata...

Tun : hehe..tah nape..bayor mahai pun gituw jek..kdg2 le...tu pun dah hangin kan..hehe

Zarin : heh..org kata, kita tk kata apa2 pun...saje je..kot2la kan..bagus gak..Alhamdulillah bersalin sblm ni mudah je walau x mkn bendi..kihkih

Anna Qawina berkata...

Kak Sam : ni rasanya dah tahap malas bebenor dah ni..main campak je..ada lg yg lebih malas eh? haha

Kha ;ni pon pestime mkn sbb mls nak wat lain..hahaha...kantoi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...