07 Mei, 2011

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API

Menu ikan lagi..sesekali layan tekak en.suami..hehe..dia belikan 2 ekor ikan talapia, saiznya agak besar, hari sebelumnya dah Goreng Cili, semalam masak lemak lak, itupun tanya dia dulu, nak makan ke tak, angguk setuju senang kerja tukang masak ni..hehe..kira tekan keyboard google resepi kan mudah kerjanya..terdampar lak kat MYR..cuba resepi ni..sedap cuma takde daun kunyit/cekur penambah aroma..kalau ada lagi mantop kan..Ana buat pun tak pedas sangat, anak-anak boleh makan sama, kecuali yang si kicik Hannah tu je, ambik isi ikan je bagi dia..

 

Sesiapa yang nak mencubanya silakan..:))

IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API

Sumber : hendrawati83@myresipi

Bahan-bahan ( Untuk 2 orang makan )


  • 2 Ekor ikan Tilapia merah/ hitam saiz sederhana (goreng dahulu dengan garam & kunyit. Boleh letak lada hitam kalau nak kurangkan hanyir)
  • 3 Ulas Bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 biji cili padi
  • 1 batang serai di titik
  • 2 cm halia di titik
  • (tumbuk/blender dahulu bawang merah, bawang putih dan cili)
  • 100 ml Santan / susu segar 
  • serbuk kunyit

Cara-cara


  1. Tumis bahan2 yang telah di tumbuk/blender tadi. Biarkan sampai kuning atau naik bau.
  2. Masukkan halia dan serai dan tumis lagi sampai bau serai then masukkan ikan.
  3. Last sekali masukkan santan. Biar sampai santan tu pecah minyak pon takpe. Kami suka dia pekat2. Ada setengah suka cair, maka bolehlah tambah air sikit..
  4. Agak2 dh mula menggelegak, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama hirisan daun limau purut atau daun pegaga.. tak letak.
  5. Selamat Mencuba resepi yang mudah tapi sedap dan terangkat ni..kalau tahap toleransi pedas anda tinggi, bolehlah tambah lagi cili api tu ye..
##harap maklum..entry harini agak laju sebab hari Sabtu..kerja banyak yang menanti..mungkin juga akan keluar atau ada apa2 aktiviti tak dijangka..hehe..kunjungan anda akan dibals..InsyaAllah..

LEPAT PISANG

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua penghuni alam..semoga dirahmati Allah Ta'ala hendaknya..sihat2 sentiasa & ceria & gembira bersama keluarga tercinta..Dah sarapan? Jomle join kami makan Lepat Pisang yang mudah tapi pertama kali mencuba buat sendiri ni..hehe..malunya dah senja-senja usia melangkaui 30++ baru tahu buat lepat pisang..apa nak buat kan..hehe..


Kuih ni Ana buat malam tadi, dah siap masak, laju je makan suam-suam *panas-panas kang melecur lak lidah*, kebetulan ada 2 orang anak perempuan kami ni belum tidur, sempat jugak budak-budak tu makan sampai 2 3 biji sorang. Lembut kuihnya..sedap lak tu, kalau yang beli keras je kan, maklumle, tepung kena lebih, pisang ciput je..lagipun biasa yang jual diaorang letak kelapa parut, tak gemar sangat nak makan. jadi belek2 balik resepi dalam simpanan, rupanya dah ada yg Ros punya kongsikan haritu..maka terhasillah kuih ni..huhu..al-kisahnya..

 
sumber resepi Mak Kesayangan RosJintanManis
Ucapan terima kasih buat mak Ros..kirim salam ye Ros..hehe

bahan-bahannya - *Ana gandakan bahan2
  • 3 biji pisang ranum - dilenyek (kalau pisang emas 6 biji)
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar gula *Ana campurkan sedikit gula merah
  • 1 senduk santan pekat
  • secubit garam *Ana tambah
  • daun pisang secukupnye
Cara-caranya
  • Panaskan pengukus, 
  • Kemudian di dalam bekas adunan, satukan pisang yang telah dilenyek tadi bersama tapung beras, gula dan santan, kacau sebati, 
  • Adunan lepat pisang ni seakan-akan adunan jemput-jemput, tak terlalu cair, tak terlalu pekat.
  • Layur daun pisang dan potong beberapa bahagian, (Ana celur je daun pisang & kemudian lap kering) letakkan 2 atau 3 sudu adunan di atas daun pisang dan lipat kemas, 
  • Kukus selama 15 ke 20 minit, angkat dan sedia untuk dihidangkan selamat mencuba.

06 Mei, 2011

MARBLE BANANA MUFFIN

Menu pisang untuk kesekian kali..hehe..bekal anak-anak ke sekolah tengahari tadi..sedap muffin ni, moist & gula yang Ana letak tu jadi sedang2 je rasanya, sbb Izah buat haritu katanya dah manis walau gula dah dikurangkan, jadi Ana kurangkan lagi..sedang2 elok je..Alhamdulillah, anak-anak suka sangat, 3 biji sorang bawa bekal, makan kat rumah lagi..yang tinggal untuk ayahnya nanti ada 2 biji je..hehe..nanti nak buat lagi InsyaAllah..stok pisang ada lagi ni.. 


Terima kasih buat Izah yang suka menncuba resepi muffin & kita dgn mudah men'copy'..hehe..tak lupa buat empunya resepi jugak..


MARBLE BANANA MUFFIN
Sumber : Bisous A Toi

Bahan:
A

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula kastor (Ana guna 1/2 cwn lebih sikit sbb Izah buat 1 cwn pun dah manis)
  • 1 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu teh garam

B

  • 1 biji telur (L)
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 cawan minyak masak (mentega cair)
  • 1 cawan pisang lecek kasar

1 sudu besar coklat paste (saya guna 1/2 sudu besar kopi paste + 1 sudu besar serbuk koko)(Ana guna choc.emulco je)

Topping: Coklat chip/ Walnut/ apa apa yang disukai (saya tak letak)



Caranya: 
  • Ayakkan tepung bersama baking powder 
  • satukan semua bahan A ke dalam satu bekas. Ketepikan. 
  • Satukan telur, susu segar dan minyak dan gaul hingga sebati. 
  • Masukkan adunan susu segar tadi ke dalam bahan A dan gaul sebati. 
  • Jangan gaul terlalu lama, cukup sekadar bersatu dan masukkan pisang yang dilecek kasar tadi. 
  • Bahagikan 2 adunan, dan masukkan coklat paste ke dalam satu adunan. 
  • Kemudian cedokkan ke dalam muffin pan dan selang selikan untuk marble kan muffin. 
  • Bakar pada suhu 190 C selama 25 minit. 
 
SENANG KAN? SELAMAT MENCUBA..^_^

    IKAN TALAPIA GORENG CILI

    Assalamualaikum..

    Apa khabar? Harap sihat hendaknya...terima kasih buat yang berkunjung, nanti dah berkesempatan akan dibalas kunjungan anda yang ikhlas tu yer..

    Harini masak biasa2 jela..menu semalam ni..hehe...kira sekadar tayangan amal jela..Jom semak resepi mudah..sekali skala layan menu ringkas ok gak kan..cuma ada tambah bahan2 sikit, menggantikan bahan yang tak cukup..Alhamdulillah..licin..sedap / lapar? haha..dua-dua le...

     

    Sumber :joayee@myresipi

    Bahan-bahan ( 4 org )

    • 1 ekor ikan talapia(apa2 jenis ikan pun boleh)
    • 5-10 cili padi & cili kering(potong)*tambah
    • 1 batang serai
    • 4 ulas bawang putih
    • 2 tbs sos ikan
    • garam
    • tepung jagung
    • minyak utk mengoreng ikan + menumis 
    • sedikit perahan air limau nipis *tambah
    • tomato dipotong dadu*tambah 

    Cara-cara

    1. Ikan di bersih, belah dua, perasakan dgn garam+tepung jagung. goreng dgn minyak banyak.
    2. semua bahan2 di potong kecil.
    3. panaskan 1 senduk minyak. tumis semua bahan diatas hingga kuning. masukkan sos ikan.& kemudian masukkan air perahan limau nipis & tomato..
    4. curah sos diatas ikan tadi 
    5. Hidangkan

    05 Mei, 2011

    BENGKANG/BINGKA LAPIS UBI KAYU

    Assalamualaikum

    Sekian lama menyimpan resepi ni, akhirnya tercapai juga hasrat membuat & merasanya..sungguh terharu & bersyukur sebab dapat ubi kayu masa balik kampung haritu, pakcik suami yang tanam & kebetulan kami balik tu dia baru cabut ubi untuk jualan..dapatle merasa rezeki hasil pakcik berbudi kepada tanah..macam-macam pakcik (Lek Odin..panggilannya..) bercucuk tanam & semuanya menjadi..sejuk tangan dia & berkat rezeki kan..kita pun tumpang kemurahan rezeki orang..hehe


    Ok..berbalik kepada gambar yang tak seberapa ni, sungguhpun lenguh tangan nak memarut..hehe..tapi hasilnya berbaloi, walau pertama kali cuba parut ubi..(betul ni..)..takut gak tak jadi macam HaSue buat..dalam hati doa & selawat jela..mudah-mudahan berkat hasil keras tangan kita ni..huhu..Alhamdulillah..senang je nak buatnya tu, yang agak lama sebab parut ubi..hehe..*blend xleh ke?* ayat orang nak senang...

     

    Bila makan rasanya sungguh enak, diakui oleh cik somi...pastu bagi jiran sikit, kebetulan jiran pun sedang hamil, bila tanya dia katanya..dia pun teringin nak makan bingka ubi kayu..kira dah lepas hajat ibu mengandung le ni kan..sedap rasanya mungkin sebab takde tepung pun dalam adunan ni..sape2 berkenan nak cuba leh tengok resepi yer..dah diolah sikit bagi mudah faham..hehe..

    Sumber : kak Wattie
    Copy : Hasue

    Bahan2 yang digunakan:
    • 1 kg ubi kayu disagat ~anggaran lebih kurang 4 cawan hasil sagat
    • 1/2 cawan gula pasir
    • 1/2 cawan gula merah & 3 sudu besar gula pasir (kacau dengan 1/4 cawan air panas & tapis)
    • 1 sudu kecil garam
    • 1 1/2 cawan air atau lebih tak kisah sebab lepas tapis air ni dibuang
    • 1 peket santan serbuk(akan di campur terus ke dalam adunan nanti)
    • sedikit margarine atau butter
    • beberapa titik pewarna kuning dan coklat

    Cara-caranya: 

    • Sagatkan ubi dan campur dengan 1 1/2 - 2 cawan air  
    • Kemudian tapiskan, biarkan ubi tu dalam penapis selama lebih kurang 15 minit atau lebih 
    • sapukan loyang dengan butter dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah 
    • air tapisan dibuang.....tuang perlahan-lahan untuk sagu yang tinggal melekat liat dilapisan bawah 
    • campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk 
    • Masukkan garam dan sepeket santan serbuk & kacau rata 
    • kemudian bahagikan kepada dua bahagian sama banyak 
    • 1 bahagian = masukkan gula pasir, dan beberapa titik pewarna kuning 
    • 1 bahagian lagi = masukkan bancuhan air gula merah & gula pasir yang sudah sejuk & ditapis & beberapa titik pewarna cokelat 
    • Tuang 1 cawan adunan bewarna kuning ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 7 X 7 inci dan ratakan*untuk hasil yg lbh cantik, letak adunan coklat dulu..
    • Bakar selama 10 minit 
    • Tuang 1 cawan adunan dari bahagian berwarna cokelat (kuning)pula dan bakar lagi selama 10 minit 
    • ulang proses hingga selesai 
    • sapukan sedikit butter pada lapisan paling atas selepas 10 minit dan terus membakar selama 30 minit atau lebih ...bergantung pada tahap kerak yang anda suka. 
    • Bila dah sejuk....baru cantik dipotong....


    NOTA : adunan biar pekat sikit....sebab terbukti tak perlu tambah air banyak akan menghasilkan bengkang yang kering elok jer!
    **Lepas adunan di campur gula tu, akan ada air yang keluar bersama ubi tu, jangan buang lak, gunakan je terus..air yang dibuang hanya dalam step mula-mula je..

    CEKODOK PISANG KEMBUNG

    Ada stok pisang? Moh buat cekodok senang & sedap nih..rasanya cukup lembut &gebu..dalamnya seakan-akan kek yg gebu, walau nama & kejadiannya cuma cekodok a.k.a jemput-jemput..tak caya tryle..Ana buat pun setengah adunan je sebab pisang yang baru masak tak banyak..nanti akan buat lagi sebab yang dapat petang semalam pun sekali hadap je..tak tipu..sedap..sedap..& sedap..ini diakui oleh juri profesional..iaitu suami Ana le..tak boleh tanya juri awam(anak-anak)..nanti semua hangguk je..hehe..Alhamdulillah..

    CEKODOK PISANG KEMBUNG

    Sumber : kakbesah@myresipi

    Bahan-bahan ( 2 piring penuh )


    • 2 cawan pisang lenyek
    • 1 cawan gula pasir @ gula castor *letak 3/4 cawan je
    • 1 penutup soda bikarbonat (1 sudu besar)
    • 1 sudu kecil baking powder
    • 3 cawan tepung gandum
    • 1 sudu besar susu tepung*tak letak
    • 1/2 sudu kecil garam

    Cara-cara


    1. Dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.
    2. Ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.
    3. Panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. Goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak. Bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat. 
     
    SELAMAT MENCUBA...rugi tak cuba..sedap tau!!

      DONUT KAK BESAH

      Dah banyak hari tak de stok donat kat dapur ni, ni kena mula balik untuk memudahkan anak-anak berbekal ke sekolah kan..kali ni Ana cuba resepi kak besah @ myresipi lak..dapat banyak biji gak ni, lupa nak kira, rangup diluar & lembut di dalam..nak lebihkan kentang pun ok gak rasanya, sebab adunan ni masa mula-mula keluar dari BM agak liat sikit, ingatkan keras ke apa..rupanya tak..elok-elok je nak bentukkan..bila dah banyak hari tak buat, dah siap goreng tu Hannah makan banyak tau..agaknya rindu ngan kuih Ummi dia buat kot..hehe..

      Kepada yang nak mencuba..silakan..Ana kongsikan kat sini yer..

       

      DONUT KAK BESAH

      Sumber : Kak besah@myresipi

      By : AnnaQawina

       

      Bahan-bahan:


      • 600 gm tepung gandum
      • 1 bungkus yis mauripan (1 sdb)
      • 2 biji kentang rebus(+/- 300 grm)*Ana lenyek halus
      • 1 biji telur besar (jika kecil- 2 biji)
      • 1/2 cawan gula pasir (2 sudu besar)
      • 1/2 cawan marjerin (2 sudu besar)
      • 1/2 sudu garam
      • 1/2 cawan air (cawan metrik)
      • 1 sudu susu tepung *tak letak

       Cara-cara

      1. campurkan tepung,susu dan yis kering rata2.
      2. blend dgn blender cili sume bahan2 yg lain. hingga sebati.
      3. uli tepung dgn bahan2 yg diblend tadi hingga kenyal. kalau kurang air - tambah saja, kalau trlembik tambah lg tepung. biar kembang lebih kurang satu jam.
      4. bulat2 kan doh sebesar bola ping pong lalu dileperkn sedikit.biar mengembang sekali lagi lebih kurang sejam.
      5. apabila hendak digoreng buat lubang ditghnya dengn jari.goreng dgn api perlahan supaya dalamnya masak.
      6. tabur dengan gula kaster/halus atau salut dengan coklat.. 

      Cara Ana :  
      Masukkan semua dalam BM
      -air-telur-marjerin-kentang-tepung-yis & gula-garam-On Bm sampai siap
      -Teruskan dengan step 4 hingga siap


      SELAMAT MENCUBA

      PERTANDINGAN DONAT TERCANTIK

      ANJURAN BLOG KAK ZALIN
      Header dari blog Kak Zalin..izin copy ye kak

       
      Nak kata donat kita cantik tu rasanya jauh ayam dari pemanggang..hehe..tapi sekadar suka-suka join contest ni, hadiah pun menarik, kepada kawan2 yang suka buat donat, yang buat jarang-jarang pun elokla join sama.sama-sama kita meriahkan ye..
       
      Syarat-syarat :

      1.Sapa2 pun leh masuk pertandingan ni...kan?? senang..
       
      2.Kena ambik 2 keping gambar...gambar masa buat donat dan gambar masa donat tu dah hias cantik..
       
      Ini jela gambar yang dipertaruhkan..hehe...
       
      proses membulatkan donat
      buat lubang guna jari je..
      ter'over' make-up lak...
       
      3.Tinggalkan link kat bahagian komen...nanti kita tengok...ok!!
       
      4.Sapa2 yg takde blog, tag gambar korang tu kat fb pun boleh juga...
       
      5.Hadiah menarik menanti pemenang Donat tercantik..^_^
       
      Tarikh tutup pertandingan ialah 15 Mei 2011..
      HADIAHNYA boleh tgk SINI
       
      Ok..kak Zalin..terlebih gambar takpe kan..hihi..selamat maju jaya kepada yang join..!! 

      BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

      Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...