28 Disember, 2011

Kek Karamel Strawberry & Nota Ringkas ANA

Assalamualaikum w.b.t

Salam sayang buat semua teman2 yang mengingati, ada ke? InsyaAllah ada kan..apa khabar yer..lama benar tak ngedet blog ni, bukan sibuk pun, malas je lebih..apa nak jadi tah..sebab musim hujan kot..kot2la kan..tapi macam tak ada kena mengena lak..hehe..

Harini terasa terpanggil nak letak n3 kek ni yang dah berzaman buat tuk makan2..sesekali layan tekak insan2 terpilih kat dalam rumah ni apa salahnya, asyik2 buat bagi orang..itu ler yg anak2 selalu kata..apa nak buat, dah orang order..hehe..maka terbuatlah untuk kitaorang makan. Maka dengan itu jugakla peti ais tak sempat nak membeku gamaknya, kejap2 buka peti ambik kek..selagi tak habis, dah habis baru senang hati nih, bukan apa, karang ada kek yg kita buat tuk orang pun terjejas sama dalam peti tu, terkehel ke, terkopek ke..mana tahu..haha..adeeii..anak2 yang semakin hari semakin banyak makan..buat apa pun layan..kita yang nak membuatnya agak kurang vitamin R..sudahnya makan sekut Cap Ping Pong jela nak ooii..sian lak kilang sekut tu kalau takde korang yg makan kan..kan..*canggih betol alasan*


Kek ni sebenarnya resepi yang biasa2 buat tu la, cuma masa buat ni Ana tambah 1 sdb Stoberi Paste yg pekat tuh, takde layer pon, main tuang je..baunya makaiii..masa bakar tu dah semerbak, bila disejukkan dlm peti ais rasa macam eskrim lak..anak2 suka jela, cuma incik big boss kurang gemar katanya yang ada perasa ni, nak yang asli gitu..Tulen ya bang?? ahaks....tak relaa..


Hari ni Ana bagi sedikit panduan buat yang nak mencuba & untuk dapatkan kek yang gebuuss, lebih besar kejadiaannya berbanding yang biasa..Nak tahu?? meh kita study sket..cara nilah yang Ana guna sejak buat kek kek ni untuk jual, Alhamdulillah rezeki yang Allah Ta'ala bagi ingin dikongsikan sedikit bersama. Semoga bermanfaat..

NOTA ANA

(I) 
  • Buat gula hangus macam biasa, kalau loyang agak besar mungkin boleh tambahkan sedikit gula pasir, macam loyang petak 9 inc, Ana cairkan 2 1/2 sdb gula.
  • Lenggang lenggokkan loyang bagi gula yang mencair tu berada serata di dasar loyang, kalau perlu, gunakan sudu untuk meratakan gula ketika ia masih mencair. *biasa Ana ratakan guna sudu je kat tempat2 yang 'tak sampai' gula tu. Ketepikan.

(II) 
  • Sediakan adunan karamel, tapis ke dalam gula hangus tadi, ketepikan.

(III)
  • Sediakan bahan2 macam biasa.
  • Pukul bahan MERINGUE (D)sampai kental & bertanduk, kalau terbalikkan pasti tak jatuh, kalau jatuh pasti rugi sebab kena buat lain..telur mahal kan..ketepikan.
  • Kemudian baru pukul adunan kek (C) yg disatukan sehingga berkrim dengan mixer yang sama tu lah..guna senduk pun blh..
  • Dah siap kemudian satukan ke dua-dua adunan yang dipukul tadi macam biasa, kaup balikkan dengan senduk bagi sebati.
  • Bahagikan kepada beberapa bahagian yang diingini, letak pewarna & paste@emulco@flavour kesukaan..kacau sebati.
  • Kalau letak paste @ flavour kena letak pewarna sikit bagi naik seri kek, kalau letak emulco senang, tak payah tambah apa dah kan.
  • Letak adunan kek tadi atas karamel yang dah siap, buat macam biasa.
  • Kalau nak dapatkan belang yang cantik, mula2 letak 5@6 sdb adunan, buat 2/3 kali, lepas tu letak 3@4 adunan, 2/3 kali jugak, kemudian 2 sdb adunan kek sampai habis, kalau ada yang terlebih tapi tak cukup nak melayer, letak je, jangan membazir.
  • CONTOH :
      **Lapisan 1
             - 5 sdb biru, 5 sdb kuning, 5 sdb merah
             - 5 sdb biru, 5 sdb kuning, 5 sdb merah
             - 5 sdb biru, 5 sdb kuning, 5 sdb merah
      **Lapisan 2
             - 3 sdb biru, 3 sdb kuning, 3 sdb merah
             - 3 sdb biru, 3 sdb kuning, 3 sdb merah
             - 3 sdb biru, 3 sdb kuning, 3 sdb merah
       **Lapisan 3
             - 2 sdb biru, 2 sdb kuning, 2 sdb merah
             - 2 sdb biru, 2 sdb kuning, 2 sdb merah
             - 2 sdb biru, 2 sdb kuning, 2 sdb merah
  • Dah siap bolehla bakar macam biasa guna kaedah water bath tu, saya cadangkan api 160-170'C sahaja, selama 1 jam 10 minit, api bawah sahaja dulu kemudian bila hampir masak iaitu 5@10 minit, sila buka api atas bawah. Tujuannya nak bagi permukaan atas kek tu kering, bila letak kat papan kek, kek yang dipotong tak melekat & mencacatkan pemandangan & agak rugi gak kan..
  • Dah masak kek tu biarkan selama 20 minit paling kurang baru terbalikkan.
**Jika karamel pecah, berkemungkinan kek tak cukup masa membakar, terlebih bakar pun boleh pecah@retak karamelnya, ataupun anda terbalikkan kek tu masa panas2 lagi..sebab tu saya syorkan 20 minit baru terbalikkan, dah agak sejuk kan.
**Suhu oven yang disyorkan disini bergantung kepada saiz & suhu oven masing2 ya.
**Kek yg dah siap perlu disimpan dalam peti ais, tetapi tekstur karamel akan kering sedikit bila lama2 dalam peti. Ia tak rosak, cuma air karamel tu je yg kering, rasa tetap sama InsyaAllah. 

**Ada tips2 lg sila bgtau yer..sama2 kita kongsikan..
SELAMAT MENCUBA..

Dilampirkan skali order2 dari pelanggan tetap Ana minggu lepas..

cotton cheesecake wif blueberry topping

kek karamel strawberry

kek karamel -plain
Untuk mkn2 bersama keluarga kat kg haritu..

1000x tq buat diaorang yang tak jemu menempah kek ni..nak tempah ke? Email ada kat tepi tuh..hehe

SALAM UKHWAH..Ana

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...