15 Oktober, 2011

BOM MANIS..yang tak meletup..

Assalamualaikum..maaf ya..nak cepat, ada urusan tertangguh lak..tapi nak jugak update sebelum internet buat hal lagi. Bom ni tak meletup ye, jgn risau..hihhi..


Sedap sangat bom atau cekodok ni..tapi adunan ni dapat sikit je tau, kalau anak branak ramai macam kat rumah ni kena buat 2/3 adunan baru cukup, suka je tengok bulat2 dalam kuali masa goreng..ops...Ana bancuh je, yg sudahkan adik..Ok jom layan menu petang semalam, petang ni hajatnya ada lagi kot buat..sebab semalam buat 1 adunan je, tak cukup..hehe

BOM MANIS

Bahan2 :
  • 1 sdt yis
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sdb gula
  • 3 sdb susu pekat manis
  • secubit garam
  • air secukupnya
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  • Campurkan yis, gula, susu & sedikit air..larutkan..Ana biar sampai pekat berbuih.
  • Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
  • Perap aduna dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng
  • Panaskan minyak masak.
  • Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan & goreng hingga keperangan.
  • Hidangkan..yummyy...


Masak Lemak Udang & Kambas

Assalamualaikum..salam hari Sabtu yang permai..bersyukur untuk kesekian kalinya kepada DIA YANG MAHA ESA..

Uiikk..pagi2 td dah berblog ye..nak cepat tp ada problem apa tah nak update tak boleh, maklum, sabtu memang sibuk, ni dah mula panaskan dapur untuk menu minum petang, buat awal2 nanti nak masak untuk makan tengahari pulak, suami kerja half day kalau Sabtu.  Pagi tak masak, makan sekut cap ping pong cicah teh tarik jek..kikiii..rajiinn..

KAMBAS? PERIA daa..haha..mula2 memang tak tahu apa itu kambas..pas belek dapo Kak Anymz baru tahu..menu malam tadi..baru usai makan nasi..pastu baru teringat nak ambik gambar nak anto laporan bergambar kat Kak Anymz..hehe..sibbaik ada belen kan..kalau tak, tunjuk kuah jela..jimat bawang menu gini kan..tapi pedas tu kena pandai2 ejasla, kang tak termakan kalo pedas sangat..ikut resepi Kak Anymz ni sedapla..berselera makan nasik..Ana kongsikan kat sini ye kak..boleh buat rujukan lain kali..sesiapa yang nak cuba makanan nismilan boleh try yg ni..

MASAK LEMAK UDANG & KAMBAS/PERIA

bahan2

1/2 kilo udang di buang semua kulit-bersihkan. belah belakang dan cuci bersih
santan dari 2 biji kelapa atau santan segar 1/2 kg

1 batang kambas-di buang biji di hiris halus dan rendam dgn air garam
1 senduk cili api yg siap di kisar-tak suka pedas???-kurangkan-

1 batang serai di titik


3 keping asam gelugor


garam secukup rasa.


Cara :

masukkan cili api,asam gelugor,garam,serai dan santan ke dalam periuk.
toskan kambas yang di rendam tadi-ketepikan
kalau gunakan santan segar tambah 2 atau 3 cawan air.
kacau hingga mendidih.
masukn udang dan peria.
masak hingga peria empuk

sedia untuk di hidangkan

rasakan garam

**maaf mungkin berterabur je n3 sya kali ni, guna notebook adik..kecik sangat..haha

14 Oktober, 2011

Ayam Kicap Berlada Hitam

Menu ayam yang sangat seedaapp..memang sedap ayam masak kicap ni tau..kali ke 2 dah buat baru sempat masuk dalam blog. Ana tambahkan kentang sebab anak-anak memang suka sangat kentang kalau letak dalam masakan. ..Kuah yang pekat tu boleh gaulkan dengan nasi panas, takpayah toleh lauk lain dah..suka sangat nie..sebab baru lepas makan tadi..hehe..cuma tersilap beli daun bawang, resepi Kak Dayang letak daun sup..apapun memang sedap ler..cuba tau..Ana simpan resepi kat sini ye Kak Dayang yang cantik manis..hehe..


Ayam Kicap Berlada Hitam

bahan-bahan :


  • 1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak)
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
  • 1 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk)
  • 1 sudu makan cili kisar/cili giling
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1/2 sudu makan sos tiram
  • sedikit kicap manis
  • sedikit hirisan daun sup
  • sedikit madu/gula dan garam
  • sedikit air asam jawa
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)

bahan-bahan kisar :

  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai



Cara-Cara :

  1. Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam. 
  2. Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak. 
  3. Masukkan sos tiram dan kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan ayam. Gaulkan rata-rata. 
  5. Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika. 
  6. Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan. 
  7. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap!

Roti Sosej Berkeju Rangup

 Assalamualaikum..Salam Jumaat yang penuh berkat..

jom makan roti yang sedap dan pasti digemari sekeluarga terutama anak2..Nak makan kena buat sendiri la yer..ni yang semalam punya, buat untuk habiskan keju & juga memang berhajat nk buat untuk bekal Adam & Akmal pergi sekolah. Serbuk roti dah agak lama beli sebab nak buat benda lain tapi tak jugak terbuat..heee..Terima kasih buat Kak Nor penyumbang resepi..sedap makan ni tak sedar dah habis..hehe..


ROTI SOSEJ BERKEJU RANGUP
Boleh tengok : Mas, Izah, Kak Yatie, Juwita

Bahan-bahan
  • 10 keping roti putih
  • 10 batang sosej ~ direbus sekejap dan toskan
  • 10 keping slice cheese
  • 1 biji telur ~ dipukul sedikit
  • breadcrumbs @ serbuk roti secukupnya
  • minyak utk menggoreng


Cara membuatnya :
  1. Gelek roti hingga leper (boleh buang kulit tepi jika suka)
  2. Letakkan sekeping slice cheese dan letakkan pula 1 btg sosej.
  3. Sapukan hujung gulungan roti dengan sedikit telur (untuk melekatkan)
  4. Gulung dengan kemas. Buat hingga habis.
  5. Dengan menggunakan brush, sapu keseluruhan roti dgn telur yg dah dipukul sedikit tadi.
  6. Golek2kan ke dalam breadcrumbs dan goreng dalam minyak yg dah dipanaskan.
  7. Goreng hingga golden brown, angkat dan toskan.
  8. Hidangkan bersama sos kegemaran spt sos cili, mayonis dan jalapeno cheese.

13 Oktober, 2011

YOGURT STEAMED CUPCAKES

Assalamualaikum w.b.t

SUBHANALLAH..indahnya hari-hari yang dilalui..ALHAMDULILLAH masih ada rezeki untuk terus bernafas di muka bumi ini..Syukur kerana masih punya teman2 yang masih sudi bertandang kat sini walaupun saya tak sempat nak BW sejak akhir-akhir ini..SUNGGUH..memang tak ada masa nak mengadap komputer, sekadar jenguk2 blog kawan2 & kalau sempat memang hantar komen, ada jugak yang intai dari jendela telefon je, nak komen memang peritla kalau guna enpon kan..hehe.. 

Kadang2 tu tengah2 malam..yelah semua dah tidoo baru kita BW..apa nak buat, saya seorang ibu beranak 5!! Banyak tugas menanti, seronok sebenarnya walaupun penat sebab kebanyakan kerja dapat dibuat dengan tenang, banyak yang buat & nak dikongsikan tapi apakan daya.. apapun memang seronok tengok ada jugak kawan2 yang berkunjung, Terima kasih ya..sangat2 saya hargai walaupun saya ni bukan femes ames blogerwati..hiks..

Pagi ni nak kongsikan menu yang biasa2 je, yang orang dah biasa buat, ni pun nak habiskan stok yogurt yang beli sebaldi haritu, ALhamdulillah habis sudah yogurt tu..tak payah pening2 mencari menu apa untuk diyogurtkan..hehe..Apam/Cupcakes ni dah banyak kali buat sebenarnya, memang lembut & gebu, Alhamdulillah semalam Ana buat semua yg dikukus mengembang mekar, takde 1 pun yang suram..seronok tengok. Oh ya, apam ni Ana buat lepas MAS balik dari rumah ni semalam. Masa Mas datang tu buat apam jugak tapi Apam lainla..Ramai terlalu ramai yang dah buat apam ni kan...kredit untuk anda semua (tak letak nama la..ramai sangat kan*ayat biasa skrg ni)


Jom kita tengok resepinya, yang buat awal2 dulu ada kat SINI(klik). Versi ibu ada 5 anak kali ni lain sikit, dari segi saiznyala..mula2 buat dalam bekas lompang plastik tu, cup kertas dah habis pulak, guna pulak acuan tart & cup untuk biskut almond london, cantik elok je saiznya, lain kali boleh buat dalam bekas tart tu, banyak dapat. Bila dah luak 3/4 adunan baby Syifa' menangis lak, cepat2 suruh adik cedok ke dalam cup muffin/roti tu..mak aiii..kembang patblas mangkuk haaa..ish..ish..

YOGURT STEAMED CUPCAKES

bahan-bahan : 
  • 2 cawan gula castor ..Ana kurangkan menjadi 1  1/2 cwn shj..
  • 1 sdt ovallete
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan yogurt asli
  • 2 biji telur
  • 1/2 sdt double action baking powder
  • 1 sdt serbuk koko *optional
  • 1 sdt pes coklat *optional
  • pewarna kesukaan *optional 


 Cara-cara :
  • Campur semua bahan di atas dalam mixer kecuali serbuk koko/pes coklat /pewarna.
  • Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
  • Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
  • Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) & campurkan serbuk koko & pes coklat (pewarna), gaul sebati.
  • Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, (hampir penuh pun takpe..) sudukan sedikit adunan coklat/bewarna atasnya.
  • Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
  • Sejukkan & simpan dalam bekas tertutup..
**Pes coklat & serbuk koko boleh diganti dengfan apa bahan lain jika inginkan kelainan..cth : jem/filling..& pewarna kesukaan**
 Lebihan adunan bewarna disatukan..sayang nak buang, dapat jugak sebiji apam..hihi

**KENA GUNA API YANG BESAR UNTUK MENDAPATKAN APAM/KUIH YANG MEKAR, & PASTIKAN AIR KUKUSAN BETUL2 MENDIDIH BARU DILETAKKAN KUIH..** 
  
**Kali ni juga penutup kukusan tu Ana tak balut dengan kain, tapi pastikan, masa nak buka penutup, air tidak menitik ke atas kuih, & kemudian lap penutup kukusan kering2 baru letak balik untuk mengukus. nak lebih selamat, balutle dengan kain..**


SUKA BIRU?? Ambiklee..

11 Oktober, 2011

APAM MENTEGA

Assalamualaikum w.b.t

Menu sarapan kami harini juga bekal Adam, Akmal & Damia ke sekolah pagi tadi, buatnya malam tadi ler..sekarang udah habis..sedap sesangat kuih ni..dah terlalu ramai yang buat kan. tapi ambik resepi kat dapur Kak Fiza & Kak Ezadlieza..Kak Lieza lak ambik kat Ampang nun..amboi jauhnyer..apapun terima kasih buat empunya resepi ni & kawan2 yang mewar2kan.. setahu kita la kan, Kak Fiza ni meniaga la apam yang sedap ni, dikongsi pulak dengan kita resepinya..berkat tu ye kak..Alhamdulillah..yang dah cuba tu pasti tahu sedapnya kuih apam ni kan..jom layan..


Tak sangka anak2 semua suka makan lak..biasa kurang sikit bab2 kuih apam ni, pasni harap dapat buat lagi..InsyaAllah..

Salinan : Kak Ezadlieza

Bahan-bahan ( +-50 biji )


(A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega *Ana guna marjerin Pelangi
(B)
  • 1 cawan gula castor ~akak ltk 3/4 cawan - sama le jugak
  • 4 biji telur *Ana guna gred A
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
  1. cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi. *Guna mixer la senang..
  4. kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. perap selama 1/2 jam.
  6. panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.*Ana sapu acuan dengan minyak masak.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. selamat mencuba

10 Oktober, 2011

Light Cheese Cake

Assalamualaikum

Pagi Isnin yang damai..jom layan Cheese cake lagi..kali ni guna resepi Hasue lak..kek ni dapat lebih banyak daripada slice cheese cake yang buat sebelum ni, sebab bahan2nya pun ada lain sikit, namun keenakannya tetap terasa sedap sangat..diakui oleh ahli rumah ni, anak2 pun makan laju je, seronok lak membuatnya kan..


Adunan ni konon2nya nak buat belang2 macam yang Kak Nor buat kat keknya haritu, tapi bila dah masak & potong takde lak belang tu, semua adunan putih dah diambil alih dek warna merah..tak tahu le nape, sedangkan Ana dah asingkan 2 mangkuk adunan putih & 1 mangkuk adunan bewarna..


Lagi hal yang terlupa masa buat kek ni, xcited sangat kot..hehe..TERlupa nak letak esen vanila, risau jugak, kot2 berbau tak sedap ke apa kan..Alhamdulillah..takde perubahan pun, tak bau telur ke apa..kiranya rezeki kami la yer..Meh layan resepi Hasue ni..kot2 boleh buat petang ni kan..kat blognya yang biru tu ada lengkap step by step nak buatkek ni, anda bolehla tengok kalau rasa macam takut2 je kan..hehe..terima kasih Sue nak kongsikan kat sini lak deh..

Light Cheese Cake
Bahan2:
  • 300ml susu segar
  • 6 keping keju kraft
  • 3 biji telur gred A
  • 90g gula halus
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 110g mentega/marjerin
  • Blueberry filling secukupnya *tak letak

Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
  4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
  9. Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
  11. Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...