Selasa, 31 Disember 2013

PUDING ROTI SOS KASTARD

Assalamualaikum w.b.t

Resepi puding roti yang ke berapa ya..dah lupa ni..macam2 versi & bahan2 lebih kurang jugak untuk meghasilkan puding roti yang mebeles ni..pilih saja mana yg suka..boleh search kat blog ni atau google jela kalau nak tengok lain2 versi..


Owwhhh..sangat sedap & disukai rakyat jelata dalam rumah ni, tapi bab kismis tu ada je yg payah nak telan, haish..dah 3 kali saya ulang buat guna resepi ni & yang terbaru saya letakkan chocolate chips dalam bancuhan & juga tabur atasnya.

C & p resepi dari blog Hana. TQ Cikgu Hana, selamat bertugas untuk sessi 2014 ya cikgu-cikgu..

PUDING ROTI SOS KASTARD
Sumber : HaNa's Family

 Bahan-bahan
  • 7-8 keping roti
  • * 500 ml susu segar @ 2 cawan
  • * 4 sudu besar gula halus
  • * 2 biji telur
  • * 1 sudu teh esen vanilla
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar butter - cairkan
  • 3 sudu besar kismis
  • choc.chips jika suka
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula
Cara-cara
  1. Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
  2. Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
  3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  4. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
  5. Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.
SELAMAT MENCUBA

Isnin, 30 Disember 2013

AYAM MASAK PALEMBANG

Assalamualaikum w.b.t

Bersua kembali, di penghujung 2013, kita berkongsi resepi lagi, ini dah beberapa hari/minggu agaknya masak lauk ni. Alhamdulillah..C&p resepi dari blog Kak Nor di Brunei..Syukran kak..

 Saya punya ayam tak merah2 macam Kak Noor punya, nak pedas boleh tambah cili kering bg lebih pedas & kaler lebih gelap kan.

AYAM MASAK PALEMBANG
Sumber :FP Yulina & Mamasya
C & P : Bicara kak Noor

BAHAN
  • 1 ekor  ayam saiz sedang  dipotong  dan di gaul dengan kunyit  dan garam 
  • 2 sudu besar  cili kering yang sudah dikisar 
  • *7 ulas  bawang merah 
  • *5 ulas  bawang putih 
  • *2 inci halia 
  • *2 batang serai 
  • 5 sudu besar  kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 2 cawan santan sedang pekat - 1 peket santan debu jadikan 2 cawan 
  • 6-7 helai daun kari  
  • 1/2 cawan kecil asam jawa 
  • garam  dan gula secukupnya
  • 2 biji kentang *saya tambah

CARA 
 

1. Goreng ayam hingga setengah masak. Kisar semua yang bertanda *. Tumiskan bahan yang dikisar  dengan cili kering hingga garing.  
2. Dah garing masukan ayam, kacau rata ayam dengan bahan yang ditumis. 
3. Kemudian  masukkan kicap, gula dan garam. Masukkan air asam jawa, daun kari dan santan.kacau rata. 
4. Didihkan sehingga pekat.siap untuk dihidangkan.  
Selamat mencuba

Isnin, 23 Disember 2013

LAYER CHEESE CRAKERS

Assalamualaikum..rajin lagi..atau buat2 rajin..kali ni kita cuba buat KEK BISKUT lak ye..janji ada sekut 4 segi tu jadila, kalau guna cream crackers sah2 rasa lemak2 hasilnya, kalau guna sekut jagung ke, sekut kelapa ke nanti akan keluar rasa apa yang ada la kan..suka ati korang lah yer..

 Eh..ni versi rajin tahap babun dah, belen2 tu saya letak atas piring je, sejukkan & ngap sorang2..

Siyes ok SEDAAPP!! Diperakui oleh SIRIM & FRIM  anak2 saya & jugak kakak yg beria-ia nak tahu cara buat. Eh ada sorang adik tu yg beli Layer Cheese Crakers ni nak beli lagi, tapi...tapi...dah x kuasa nak melapis dah sekarang ni, mehla Awin try buat dulu ya, kot2 x jadi bolehla order ngan akk balik..hehee

Pestaim ni saya buat betul2 ikut resepi ya, xde ejas2 @ derhaka, lenkali (eh, ada lenkali ke..??) nanti saya cuba tambah2 bagi lebih mewah & meriah akan kejadiannya InsyaAllah..ikutkan resepi ni tercipta bila ada biskut2 yang tak laku dalam rumah kan..tapi kat rumah saya cream crakers ni tak sempat gersang dalam balang, laju je habis nak2 kalau buat teh tarik....

LAYER CHEESE CRAKERS
Resepi asal sumbangan : 
Allahyarham Susan Jafri (Al-Fatihah buat beliau)
Sumber resepi & C/P :  
FP Mamazieza & Che'Pah cake & cupcakes

Bahan2 :
  • 250g cream cheese
  • 65g butter
  • 1/2 cawan gula castor (saya letak 1/4 cwn)
  • Biskut cream crakers (Cap Ping Pong)
  • Susu segar
  • Strawberry jem (saya guna strawberry filling)
  • Cheddar cheese *saya tambah
  • Coklat cair *saya tambah

Cara-cara :
  • Sediakan bekas yg bersesuaian, jika menggunakan loyang, boleh alas loyang anda dengan plastik wrap @ alum.foil agar mudah untuk mengeluarkan kek nanti. **Saya susun terus kek dalam bekas plastik untuk jualan.
  • Sapu tiap kepingan biskut dengan starwberry filling (tak nak pun takpe, tapi lebih sedap sapu dgn.jem atau filling tu)
  • Satukan creamcheese, gula & butter, putar sebati hingga betul2 lembut & halus.
  • Celupkan biskut tadi ke dalam susu segar & susun dalam bekas/acuan, jangan celup biskut tu lama2 nanti lembik sgt tak jadi dahla..
  • Sapu/paipkan adunan cheese tadi atas susunan biskut, ulang lagi celup biskut dan susun.
  • Ulangi langkah sama sampai habis, sapukan adunan creamcheese terakhir atasnya & taburkan parut cheddar cheese.
  • Hiaskan dengan parutan coklat atau dizzle dgn.coklat cair.
  • Sejukkan dalam peti ais sekurang2nya 2 jam, sedap dimakan ketika sejuk

Ni versi jualan..jual..jual..hehe..Selamat Mencuba!!

Ahad, 22 Disember 2013

AYAM GORENG YUMMY...

Eh..ter'update' blog lagi..rajin kan?

Nak goreng ayam pon kena ada resepi tau..hehe..layankan aje resepi cilok dari blog Mas ni, lepas nampak Mas tayang kat instagram ritu, cepat2 bancuh & perap..alah, 6 ketul je pon, perap pon sempat 2 jam..hehe..lenkali perap lama lagi kan..


Anak-anak blasah sampai licin, sampai serdak2 pun dikautnya..suka la tuh, maklom dah lama benar tak buat ayam camni kot..Jom semak resepi, pastu g buat jangan dok nyemak je kat sini..hakhak



RESEPI AYAM GORENG YUMMY..
Sumber : Norsha
C & P : Mas@Duniaku

Bahan2 : 
 ( agak2 yerk ngan ayam tu )

ayam
kunyit hidup - ditumbuk
halia - ditumbuk
bawang putih - ditumbuk
cili
putih telur
tepung jagung - agak2 bahan2 melekat kat ayam 
sedikit tepung beras - Mas tambah
secukup rasa - Mas tambah
sedikit minyak masak - Mas tambah
sedikit serbuk kari - Mas tambah
sedikit serbuk lada putih aji shiok  - Mas tambah
sedikit sos tiram Manggi - Mas tambah 


Cara :
Gaul sebati ayam dengan semua bahan2.
Perap sejam, klu semalaman lagi best.
Goreng dengan minyak banyak dengan api sederhana hingga ayam masak.

Selamat memasak!!

Buah delima kesukaan kami sekeluarga lately...skali hadap berbiji2, tak puas makan, sape2 ada jual online yg masak ranum? hehe...


Alhamdulillah baru beberapa hari lepas seorang kakak rakan FB balik dari Bangalore, beliau bawakkan saya 2 biji buah delima, MasyaAllah sangat cantik merah manis & berjus, sesuai dgn perumpamaan "Bak Delima Yang Merkah"..terima kasih Kak Norhaizan, prihatin sangat kat saya..ehee..

Karipap pusing frozen, saya dapat ni dengan Kak Tun (CUP OF CAKES), sape2 nak tempah bolehla kontek beliau ya, sah2 tak nyesal ni tau, sedap, rangup, inti serba serbi ngam la..

Ok..bai..

Sabtu, 21 Disember 2013

SNOW PANDAN CHEESECAKE

Assalamualaikum w.bt.

Aaa..eerrr...tak tau nak mulakan cemana..derek jela kat resepi yer..simpan sebagai tanda kita dah buat..orang lain dah lapuk dah buat kek ni, saya je yang segan2 nak cuba, kang sedap sangat mulala makan tak ingat donia..

Eh..memang sedapla..anak2 suka, licin disapunya, saya makan sikit je, ambik rasa...hehe

PANDAN SNOW CHEESECAKE
Sumber : Sherry mz@myr & K.Zai@teratakimpian
C & P : Izah Muffin Lover

KEK
  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) @guna shelf raising flour pun blh
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla
  • Pandan paste (pewarna hijau jika perlu)

UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.  
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.  
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C. *izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath  **saya pon
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. *izah potong kek  menggunakan benang 
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.  
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.  
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.  
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

Kek span pandan yang gebu..dibakar menggunakan kaedah double boiler/waterbath, kek kurang berkerak kat tepi & lebih lembut & gebu.

Dah..jumpa lagi lain masa..kalau rajin update laa...


Sabtu, 19 Oktober 2013

Jom Makan..

Assalamualaikum..pagi yang indah & tenang..Semoga semua diberi kerberkatan dan kesihatan yang baik..

Jemput sarapan..nasi impit kuah kacang dengan serunding Kg.Laut Tumpat ni memang terbaik..Resepi berzaman Kuah Kacang ada kat sini (LINK) Alhamdulillah banyak respon yng memberansangkan saya terima utk resepi tu. Cubalah..


Rajin pulok pagi ni update makanan..yela bukan selalu masak pagi2 buta neh..dah masak tu apalagi, tunjukla kat donia nih (saja bagi motibasi kat korang soh masak kan..bukan riak lak kan..)..haha..tupon lepas kena motibasi seround dgn.incik asbeng soh masuk dapo pagi2......hakhak..


Nasi goreng ala-ala jek, goreng telur separuh masak utk dia, yg 100% masak tu kita punya, 'kenot go' la makan telur yang lembik2 tak masak gitu..heee..

Layaann...babaii..

Khamis, 3 Oktober 2013

Chilli Crab

Assalamualaikum.
Dah masak? Saya belum..ni lauk bila tah, sebab tak pernah masak cenggini jadinya letak kat blog tanda kenangan..muekekeke..ni lauk orang kaya, stahun skali dahle..kerap2 kang kete xleh nak isi minyak lak duit habes asyik beli ketam je..haha

Adam, sibujang sulung saya nak makan ketam, ayahnya usha gak ketam2 yang ada, Alhamdulillah jumpa yg segar, besar2 lak tu, kalau kecik2 biasanya kami buat sup ketam je sebab suami saya suka ketam yang dibuat sup. Kali ni cuba masak ikut resepi lak..Weeee....suka..suka..somi & anak2 suka..tang nak gigit2 cari isi ketam tu yg tak suka..uhuh....

Intai resepi kat blog Chah, tapi versi kitaorang simple bebenor, xdenya daun2 hijau penghias muka depan crab tuh.. Janji ada..hehe Tq Chah..Saya suka tang kukus ketam tu, lembut isinya berbanding goreng, ala kukus kejap je kat steamer periuk letrik tu kan..kalo malas gak goreng jela..eh pemalasnya korang!!! kehkeh..

RESEPI CHILLI CRAB
Sumber : Bila Chah Ke Dapur

Bahan-bahan:
  • 2 ekor ketam saiz besar (anggaran 1kg)
  • *2 labu bawang besar - saiz sederhana
  • *3 ulas bawang putih
  • *3 batang serai
  • *1 inci halia
  • 5-6 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu kecil rempah kari ikan
  • 2 sudu kecil sos ikan
  • 2 susu kecil seasoning sauce jenama Maggi
  • 2-3 sudu besar sos tomato
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • Air asam jawa
  • Garam dan gula secukupnya
  • 1 biji telur
  • Minyak
 
Cara-cara:
  • Bersihkan ketam dan kukus hingga masak. Pastikan jangan terlebih masak kerana isinya akan menjadi keras.
  • Kisar bahan bertanda *. Tumiskan bersama cili kisar hingga garing. 
  • Masukkan rempah kari.
  • Masukkan semua sos dan seimbangkan rasanya.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
  • Masukkan sedikit air jika sos terlalu pekat. 
  • Kacau telur dan masukkan ke dalam sos. Kacau cepat-cepat. 
  • Masukkan ketam dan kacau sebati.
* terdapat juga versi ketam digoreng terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam sos, tapi saya kurang suka kerana isinya agak kering berbanding dikukus.
Layan..

Pst : nampak cam pelik lak blog saya kan? Tapi malas nak edit..biarlah dulu..hee

Rabu, 2 Oktober 2013

Choc.Moist Cake (Badariah)

Alhamdulillah, rajin masih bersisa untuk melakarkan kenangan secoet disini, kang dah tak rajin + sibuk xdenya nak ngadap komputer, dengan tikus2 yang masih bermasalah & line yang umpama sesiput..paham2kan ajer..

Kali ni kita buat kek coklat kukus pulak, bisa guna resepi lain, ala, lebih kurang aje mana2 resepi kan, tambah tolak darab bahagi hitam legam gak yang keluar..dah nama kek coklat, yang pasti sedap kat anak tekak & kenyang kat perut (bagi kita yang buatla, lain orang lain lak rasanya koot)
 Tekstur kek ni sangat lembut, saya suka..suka..

KEK COKLAT KUKUS (BADARIAH)
sumber : Puan Badariah Ibrahim@ResepiNet & Kak Badariah (Pekan)

BAHANNYA :
  •  2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
       *************************
  • 2 biji telur (Gred A)
  • 1 cwn gula pasir
  • 1 cwn susu pekat manis
  • 1 cwn minyak masak (nak sedap lagi gunalah minyak Mazola)
       *************************
  • 1 cwn air panas
CARANYA :
  1. Satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati ( tak payah pakai mixer )
  2.  Masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi
  3. Last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
  4. Adunan siap sedia dikukus. Kukus selama 1 jam.(10 minit jika dikukus dlm bekas kecil2)
  5. Balut tudung pengukus & kukus dengan api yg sederhana kecil
  6. Boleh juga ditutup dengan alum.foil @ penutup bekas itu sendiri.asalkan wap air kukusan tdk.menitik kedalam bekas kek kita.
CHOC.GANACHE
Bahan2 :
  • 130ml susu cair @ 180ml whipping cream
  •  200g choc.masakan@choc.compund
  • 1sdt butter
*Double boiler coklat dan susu/cream sehingga coklat hampir2 mencair. Tutup api dan kacau sehingga coklat betul2 cair, masukkan butter, sebatikan.
*Topping ni saya ubahsuai sikit dr kebiasaan dan sesuai untuk disiram atas kek2 yang dikukus dalam bekas2 kecil.
*Jika untuk topping kek biasa boleh semak resepi2 terdahulu ya.

SELAMAT MENCUBA

Selasa, 1 Oktober 2013

Buttermilk Marble Cake

Assalamualaikum w.b.t

Hai..pekabo? Err..tak reti nak gebang dah, rasa macam dah lama benar tak update blog, tengok kawan2 update ada rasa semangat naik jap nak join sama, tapi tetiba mendung je cuaca, tido lagi syok..(salahkan cuaca lak..) baidewei..jenguk2 blog sekali sekala nampak ada je yang follow, eh tak apdet pon ada pemollow ye? Terima kasih le ya..nnt senang kita terjah balik buat kunjungan hormat..

Mari nengok kek yang dah takde sisa ni ha..baru2 ni buat kek tempahan, ikut resepi baru, eh rupa2nya si pencinta muffin tu dah lama buat resepi ni katanya..rajin dia kan?


Resepi saya angkut dari blog Love2Cook, asal resepi dari Martha, dan saya Melayukan bahasa dengan jiwa raga saya, senang nak baca..kikikiii....

BUTTERMILK MARBLE CAKE
Martha, Love2Cook, IzahMuffinLover

(Saya gandakan adunan kek ini utk.mendapatkan kek saiz 9inc)

Bahan2 :
  • 113g butter
  • 1 cawan gula castor
  • 1/2sdt garam halus
  • 2sdt baking powder
  • 1 3/4cawan tepung kek (1 1/2 cwn tpg.gandum + 1/4 cwn tpg.jagung)**blh guna mana2 tepung tu
  • 3 bj telur gred A
  • 1 sdt esen vanila
  • 3/4 cwn.buttermilk (1 cawan susu (200@250ml)+ 1sdb cuka makan, guna 3/4cwn shj.)
  •  1/4 cwn.serbuk koko (jika nak marblekan)
  • pewarna pilihan/paste yang disukai - saya guna strawberry paste
Cara2 :
  1. Sebatikan tepung, baking powder & garam.
  2. Pukul butter & gula hingga kembang dan gebu, masukkan telur satu persatu. Tambahkan esen vanila.
  3. Perlahankan kelajuan mixer, masukkan campuran tepung tadi selang seli dengan buttermilk.
  4. Asingkan 1/4adunan kek dan tambahkan serbuk koko, sebatikan. (Saya cuma bahagi 2 bahagian & 1 bahagian dicampurkan choc.paste, 1 bahagian lagi dimasukkan strawberry paste)
  5. Tuang ke dalam loyang yang dialas dgn.baking paper berselang seli hingga habis.
  6. Bakar 170 - 180'C 40mnt - 1 jam @ sehingga masak(bergantung kpd suhu oven anda) di rak paling bawah.
  7. Sejukkan sebelum dipotong atau dihias.

Ini kek yang siap deco..Resepi buttercream InsyaAllah menyusul nanti (kalau rajin..huehue..)

Harap maaf ye, kalau perasan le, saya takde bg link, just nama je yg berkaitan,sebab musababnya,  tikus2 kat pc ni amatle susah nak gerak, pastu line tenet pon nampak gayanya mengalahkan sesiput adanya..harap2 adala insan tersayang & terchenta tergerak hati hadiahkan saya sesuatu yg berguna agar sonang nak klik2 kan..hehe..sila aminkan ye..haha..

SELAMAT MENCUBA..

Isnin, 22 Julai 2013

13 RAMADHAN 1434H : MEE GORENG MAMAK


بسم الله الرحمن الرحيم ...
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته...
Juadah berbuka bila kesibukan melanda, lagipun Adam dah mintak berbuka dengan mee goreng beberapa hari lepas, tapi tak sempat lak nak buat, maklumle bila dah siap masak lauk pauk kira cukuple kan. Alhamdulillah dapat buat khamis lepas untuk berbuka, masak cepat2 menggunakan bahan2 yang ada, resepi dapur Mas..tengQ Mas..


RESEPI MEE GORENG MAMAK
Sumber : Mas@Duniaku


Bahan :
  • 500 gm mee kuning
  • 100 gm daging - hiris nipis *Tak letak daging
  • 1 mangkuk sawi - potong kecil
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 3 sudu cili mesin - nak pedas bubuhlah lebih
  • 1 sudu rempah kari
  • 2 sudu kicap lemak manis 
  • 2 sudu sos tiram
  • 3 sudu sos cili
  • 1 sudu secukup rasa @ 1/2 kiub ayam
  • 1 biji telur
  • 1 biji tomato dibelah 
  • 2 biji telur digoreng hancur terlebih dahulu *Ni saya tambah je sbb xde daging
Cara :
  • Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili, biarkan garing dan wangi.
  • Masukkan daging dan kacau rata.
  • Masukkan secukup rasa @ kiub ayam, kicap lemak manis, sos tiram dan sos cili. Kacau rata.
  • Masukkan serbuk kari. Biar sebentar.
  • Masukkan tomato yg dipotong2 dan sawi. Kacau sebentar.
  • Masukan mee dan sebatikan.
  • Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
  • Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
  • Masakkan mee agak kering.
  • Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan.

Ahad, 21 Julai 2013

12 RAMADHAN 1434H : SNOW ALMOND COOKIES

Assalamualaikum w.b.t

Bersua kembali pada Ramadhan ke 12, cepatnya masa berlalu. Moga diberi kesihatan yang baik dan keberkatan seluruh isi alam InsyaAllah. kebanyakan n3 saya yang keluar ni autopost ye, harap maaf..

Biskut raya lagi, kali ini Snow Almond pula, hot selling bagi sesetengah bakers ni, boleh buat pilihan utk salutan menggunakan kelapa kering, breadcrumbs atau nestum, yang pasti sedap dimakan.


Alhamdulillah, baru sudah siapkan sebanyak 700pcs biskut ni utk dihantar sebagai salah 1 jenis biskut untuk hamper raya. Lepas ni kena siapkan utk tempahan kawan2 dan saudara mara terdekat pula, tak banyakla..sikit2 cari duit raya bayar tol nak balik kampung..hehe

masih menggunakan resepi sebelumnya, perkongsian daripada Umifeeza di web myresepi, dan ramai yang guna resepi ni kan, Alhamdulillah menepati selera.

RESEPI SNOW ALMOND
Sumber : Umifeeza@myresepi

BAHAN A:
  • 200gm butter
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu besar shortening
  • 1 sudu kecil esen kopi
  • 1 biji kuning telur
BAHAN B:
  • 220gm tepung gandum
  • 70gm tepung ubi
  • 50gm nestum - dikisar
  • 40gm badam kisar
  • 1 sudu besar coffeemate - boleh juga guna susu tepung
HIASAN:
  • Coklat masakan - dicairkan
  • white breadcrumb/ kelapa kering / nestum

Cara-cara

  1. Pukul butter,gula dan shortening hingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
  2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A, sedikit demi sedikit.
  3. Uli dan canai doh, terap menggunakan acuan pilihan anda.
  4. Bakar pada suhu 175cc selama 20minit. Angkat dan biarkan sejuk dahulu.
  5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan. Kemudian golekkan pula ke dalam serbuk roti putih/kelapa kering/nestum tadi.
  6. Setelah coklat kering, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara. 
 *******************************************************************

 SNOW ALMOND

Dijual dalam 2 saiz balang, 25pcs++ dan 50pcs++
Hubungi saya di talian 019-3004358 sebelum kehabisan biskut ni ya
Penghantaran plg lewat 3 hari sebelum hari raya InsyaAllah

Sabtu, 20 Julai 2013

11 RAMADHAN 1434H : TAUHU KUKUS SOS TIRAM

Assalamualaikum w.b.t, bersua kembali..Alhamdulillah..

Menu berbuka hari semalam, Alhamdulillah dah tercapai impian nak masak tauhu kukus ni, dah lama teringin nak buat tapi tak jugak buat2..Sedap..lembutt2 je macam taufufa lak rasa, dah buat ni kena berkuah lebih sikit sbb budak2 suka makan kuah2..harusnya tauhu ni makan panas2 kan..

Resepi diangkut dari blog kak Dayang..terima kasih kak, share kat sini ya. Nak buatnya sekejap aje, ibu2 harus cuba ni, mesti anak-anak & suami yg suka tauhu akan makan dengan gembira..heehee


Tauhu Kukus Sos Tiram
bahan-bahan :
  • 1 keping tofu lembut (dikukus selama 5-7 minit)
  • 1-2 sudu makan sos tiram
  • 1-2 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu kecil madu - optional
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/4 kiub ayam atau kiub ikan bilis
  • sedikit minyak bijan atau minyak masak
  • 1 sudu makan kacang tanah kisar * tak letak sbb ada anak alahan kekacang, stok pon takde
  • sedikit daun bawang
  • sedikit air

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih hingga terbit bau.
  2. Kemudian masukkan sos tiram, madu, sos cili, kicap manis, kiub ayam/ikan bilis dan sedikit air. Kacau sebati.
  3. Setelah masak, angkat dan siramkan ke atas tauhu yang sudah dikukus tadi. Taburkan kacang tanah dan daun bawang. Hidangkan.

Jumaat, 19 Julai 2013

10 RAMADHAN 1434H : ALMOND LONDON NESTUM & AL-FATIHAH BUAT ARWAH

Assalamualaikum w.b.t.

Perkongsian hari ini ada bau-bau lebaran ya. Sedikit pahala mahu disumbangkan buat arwah SH.Rodziah em
punya resepi biskut Almond London yang rangup ni. Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang beriman & bahagia disisiNya. Sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah. Sumbangan arwah cukup besar bagi sesetengah manusia macam kami ni..InsyaAllah kita panjang-panjangkan.

Ada yang tercari2 resepi dah ni kan, apa kata buat biskut ni dulu, buat banyak2, kemudian simpan dalam bekas kedap udara, dah hampir2 raya atau nak jual baru celup coklat beramai-ramai..meriah yuuu..


Resepi ni dapat dari blog Noor Masri@Dapur Digital. Terus terpikat utk mencuba buat jualan raya tahun ni, Alhamdulillah cukup puas hati. Terima kasih Noor Masri & arwah yang berkongsi resepi. Mari kita panjang2kan agar dapat beroleh keberkatan & kebaikan bersama. InsyaAllah

RESEPI ALMOND LONDON NESTUM
Sumber : Arwah SH.Rodziah & Dapur Digital

Bahan-bahan: 
  • 250gm mentega
  • 100gm gula kaster
  • 50gm nestum(kalau nak kisar boleh, tak kisar pun ok)-saya kisar halus
  • 100gm tepung jagung
  • 200gm tepung gandum(secukupnya) - saya ikut Noor Masri menambah 30g lagi utk mendptkan doh2 yg sedang elok
  • Kacang badam secukupnya (dipanggang)
  • 1 sudu teh esen vanilla - resepi asal tak ada,*saya x letak
  • Almond nib secukupnya sbg hiasan.
  • Coklat masakan
  • Papercup

Cara2 membuatnya:

  • Putar mentega dgn gula hingga sebati
  • Masukkan nestum dan putar(sekejap shj) hingga adunan sebatii
  • Masukkan tepung jagung dan gaul hingga rata-guna senduk
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut
  • Rehatkan dlm 15 minit & ditudung dgn kitchen towel yang lembap
  • Ambil sedikit doh dan isi badam dan bentukkan samada bulat atau bujur.
  • Bakar pada suhu 170 dlm 20 - 25 minit

Untuk salutan coklat:
1)  Cairkan coklat masakan menggunakan kaedah double-boiling.  Bila coklat dah cair, celupkan biskut menggunakan penyepit dan masukkan terus dlm papercup dan tabur sedikit almond nib diatasnya.

2)  Buat hingga habis dan biarkan coklat beku, baru dimasukkan dlm container kedap udara

SELAMAT MENCUBA
***************************************************
Dijual dalam 2 saiz bekas : 25++pcs/balang & 50++pcs/balang dengan harga berpatutan. Saya menggunakan coklat compund Selbourne utk salutan dan sebiji almond panggang didalam biskut.InsyaAllah berpuas hati dengan nilai & harga yang dibeli.

Khamis, 18 Julai 2013

9 RAMADHAN 1434H : AYAM GORENG BERCILI & PETOLA SAYUR PEDAS

Assalamualaikum w.b.t

Dah beberapa hari tak sempat nak kongsi juadah, bagi idea cikai2 kat sape2 yang buntu..konoon..harini nak kongsi menu biasa2 amat kat dapur saya. Menu cenggini yang menjadi kesukaan anak-anak, pedas2 pun layan. Digandingkan pula dgn sayur air pedas, memang laju anak-anak makan menambah-nambah. Seronok kan..harap bermanfaat InsyaAllah.

RESEPI AYAM GORENG CILI PADI
Sumber : Anna Qawina

Bahan-bahan :
  • Setengah ekor ayam
  • 5 ulas bawang merah*
  • 8 ulas bawang putih*
  • halia*
  • segenggam cili api @ kurangkan jika tak mau pedas - *tumbuk lumat
  • 1 labu bawang besar - hiris bulat
  • 3 sdb sos tiram
  • sedikit air
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 biji tomato - dipotong berbaji
Cara-cara :
  • Ayam digoreng separuh garing, ketepikan
  • Tumis bahan tumbuk dengan sedikit sahaja minyak masak. Kacau hingga wangi.
  • Masukkan sos tiram, air kacau hingga mendidih.
  • Masukkan ayam, tomato, kacau hingga sebati bersalut. Masukkan bawang besar tadi. Angkat dan hidangkan panas2.
************************************************
PETOLA SAYUR PEDAS

RESEPI PETOLA SAYUR PEDAS
Sumber : Mak saya..

Bahan-bahan :
  • 1 batang petola - dibuang kulitnya yg tajam & potong serong
  • 1 cekak pucuk daun meranti / pucuk manis (jika suka)
  • 4 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih *
  • 10 biji lada hitam *tumbuk lumat bersama
  • Garam secukup rasa
  • 1 keping kecil asam gelugur (x suka xyah letak)
  • Air secukupnya

Cara-cara :
  • Panaskan air secukupnya dalam periuk. Masukkan sekali bahan tumbuk tadi.
  • Biarkan mendidih, masukkan petola yang dah siap potong. masak hingga petola empuk. Masukkan asam gelugur dan garam
  • Kemudian, masukkan daun meranti, biarkan mereneh seketika,bolehla tutup api & hidangkan.

SELAMAT MEMASAK

 

Isnin, 15 Julai 2013

5 RAMADHAN 1434H : PUDING PERMATA

Assalamualaikum
Salam 6 Ramadhan, hampir seminggu dah berpuasa kan, sekejap aje masa berlalu..Gunakan masa2 yg ada sebaiknya..InsyaAllah

Ni desert pada hari ke 5 puasa tapi tak sempat nak letak resepi. Resepi biasa2 ajer, dah ulang2 buat jugak kan, cuma lps nampak Kak Ita Masam Manis buat, terus ada idea, sbb senang dan nak cepat.

Permata yang tak seindah permata yang ada dikedai2 emas terpilih..hehe..janji sedap..Cuma bab gula tu kena kurangkan, manis sangat tau. tapi anak-anak saya suka ni.

Resepi dari Rossitam@ Myresepi, jom lihat dan buat, jangan simpan je resepi, nanti berkulat dalam buku..

PUDING PERMATA

Bahan-bahan ( Loyang 7in x 7in )
 
** Bahan untuk agar-agar :
  • 300ml air
  • 200ml susu cair (saya guna susu segar)
  • 125gm gula pasir
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar
** Bahan untuk kastad :
  • 500ml air
  • 400ml susu cair / susu segar
  • 250gm gula pasir*Lain kali kena kurang kpd 180g@200g shj.
  • 10gm serbuk agar-agar
  • 1 1/2 sudu besar tepung kastard - dibancuh dengan 3 sudu besar air

Cara-cara

  1. ** Untuk agar-agar : Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
  2. Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
  3. ** Untuk kastad : Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
  4. Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang (bukan dalam loyang agar-agar tadi) dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras.

Jemput..^_^....eh puasaaa..Jemput buat sendiri ya. 

Wassalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...