Sabtu, 4 Januari 2014

PUDING KASTARD JAGUNG

Baru2 ni anak2 bujang kami tamat latihan silat sessi pertama yakni tahun pertama la, kira dah grad semester 1 nak naik sem.2..haha..Alhamdulillah ada acara mandi limau ke apa tah, jadi sumbangan serba sedikit dibawa oleh ibubapa peserta bagi tambah2 menu yang dah ada..Syukurlah dalam sibuk2 pun sempatla jugak buat PUDING ROTI SOS KASTARD dengan puding Jagung ni, kebetulan jagung creamy dalam tin dah lama beli, tak tahu beli untuk apa sebenarnya, gedik betul tangan kalau keluar kat pasar kan..macam2 capai bawak masuk troli..
Yang ni saya siram dgn lebihan kuah kastard utk.puding roti 
Resepi dari blog Kak Madiha ni memang senang dan sedap, kejap je buatnya dah siap, jom kita semak resepi & selongkar dapur tu kot2 ada jagung nak ekpayed kan..

PUDING KASTARD JAGUNG
Sumber : Ana Elianas & Dari Dapur Madiha
Puding Kastard Jagung by AnnaQawina


Bahan-bahannya:-
  • 1 tin jagung jenis creamy
  • 1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu)
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 1/2 cawan tepung kastad

Cara :-

  • Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata. 
  • Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali) 
  • Masukkan ke dalam loyang atau talam. 
  • Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.


Selamat Mencuba.

1 ulasan:

Bicara Kak Noor berkata...

alahai Anna sedapnya, hari tu puding roti pun belum sempat try lagi dah dtg puding jagung pulak, aduhhh bagi ngences akak je ni, bila nak buat ni???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...