Jumaat, 3 Januari 2014

KEK COKLAT ANIS - ACMC

Satu hari yg agak lama dahla..saya cuba nak menerai resepi yg agak femes kat Facebook ni..yela dok kata sedap2 nak gak cuba..hasilnya? Hmmmm...licin dibelasah anak2 buah & adik bradik yg ramai..janji dapat makan, apa aje pasti licin. Tambah2 kek coklat memang tak jemu la kan..adik2 & anak buah saya suka.


Agak bercoklat bagi saya yang kurang gemar kek coklat ni....kebetulan kek ni saya bawa balik kg, habisla 'licin reling' kata orang kampung sbb dah ramai berdozen2 yg ada kat rumah mak..hehe..Yang merata2 dijual rasanya superbeb kata ramai orang, ni nak kena beli la baru tahu rasa original kek tu kan..

Apapun tqvm bt pengasas ACMC ni yg berkongsi resepi..boleh tambah koleksi kek coklat iika suka..Jom semak resepi yang saya dapat dari page ACMC di Facebook.

KEK COKLAT ANIS (AMCC)
Sumber : FB page AMCC
AMCC by AnnaQawina

Bahan2 :
  • 1 cawan air **
  • 1 cawan minyak masak**
  • 1 cawan susu pekat**
  • 1 cawan gula castor**
  • 1 cawan serbuk koko**
  • 2 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 sdt double action baking powder
  • 1/2 sdt soda bikarbonat

Cara2 :
  • Satukan semua bahan bertanda ** atas api sederhana sehingga gula larut, tak payah sampai mendidih.
  • Kocok telur dalam bekas lain dan masukkan dalam bancuhan tadi, masak lagi & kacau sebati.
  • Masukkan bahan kering dan gaul sebati. kukus sampai masak.
  • Jika kek saiz 1kg akan masak dalam masa 20 - 30 minit, semakin kecil saiz kek semakin pendek masa mengukus.
  • Tutup permukaan loyang atau bekas kek yang dikukus menggunakan alum.foil yang disapu minyak (tak bagi melekat kat permukaan kek) bagi mengelakkan air wap kukusan menitik ke atas kek anda.

RESEPI TOPPING : **saya tak guna resepi ACMC tapi guna resepi yg biasa guna ni..

Bahan2 :
  • 200g coklat masakan
  • 100ml susu cair
  • 1/2sdt butter
Double boiler coklat dengan susu sehingga coklat mencair, tutup api & masukkan butter, kacau sebati & tuangkan atas kek.

Selamat Mencuba

2 ulasan:

Nana berkata...

Assalam sis anna...

aah..glemer dah anis punye coklat kek ni kan...yg dlm bekas love tu kan...

ganache tu kalo masuk peti ais...beku tak...ke masih lagi cair meleleh...

tq yer.. :)

Sophiahanis bt Md Hanipah berkata...

Hai dear :)
saya yana wakil dari Kak ANIS, founder Anis Choc Moist Cake

nak sampai kan pesan kak Anis to say million thanks for your appreciation toward our LOVE Cake by sharing this recipe to others :)

entry lama, kami baru jumpa..hehehe...
keep in touch kayyy ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...