Khamis, 18 Disember 2014

Asam Pedas Tempoyak (Klate punya stail)

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah masih diberi kesempatan disini, lemau tetap ada tapi sayang pulak nak biarkan blog tak dihapdet kan, dahla suam2 je kita ni, karang langsung orang tak hengat..kesiaann..
Edisi rindu kampung halaman yang masih melekat kuat dihati nan suci ini (@_@), saya tayang gambar lauk kat kampung haritu, 'Mek' masak, kita jadi pemerhati ala-ala PBB..eheee
Versi 'Mek' saya, tak taule kenapa asam pedas namanya, mungkin sebab masam tempoyak campur dengan lada burung(cili api), tak sama dengan asam pedas merah orang luar kan..apapun masakan bonda tercinta tetap menjadi poojaaaann hati hamba..ngeheee

Masak kat kampung sangatla seronok walau menunya biasa2 aje dong!! Apa tidaknya, daun kesum tepi rumah, bunga kantan yang kat bandar 'mahal supo bedil' (peribahasa ore Klate) kat depan laman je, lengkuas korek je sikit kalau nak guna, tak payah nak susah payah beli sekarung plastik pastu gunanya seinci dua pastu kering terabai..hehe

Pendek cerita, kosnya murah, macam2 boleh letak, segar dari ladang gitueeww..eh 'Mek' 'Ayoh' saya tanam macam2 kat tepi rumah, siapla kalau balik kampung banyak benda dikirim masuk bonet kereta..sampai rumah biar je tak guna pon sesetengah bahan tu, sayang sungguh kan, cuba kalau sendiri beli? Mau sampai ke ranting kesum kita tibai..kehkeh


Kuah seperiuk jangan risau tak habis, yang pasti hampir licin di'timba' anak-anak kami..kuah mesti lebih, lauk seketul takpe sebab diaorang bukan beria sangat makan lauk, jimat kan? 
Sangat panjang cerita harini, mehla kita tengok apa bahan 'Mek' kita campak dalam periuk ni..

Resepi Asam Pedas Tempoyak
Bahan-bahan :
  • 1 ekor Ikan ( apa2 jenis ikan jela)
  • 5 ulas bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 senduk nasi tempoyak (ikut suka nak lebih pon blh)
  • 2 kuntum Bungan kantan - dihiris @ belah 4
  • 1 genggam cili padi - tumbuk kasar bagi pecah2.
  • Daun kesum
  • 1 keping asam keping
  • Air secukupnya
  • Garam & gula secukup rasa

Cara-cara :
  • Bersihkan ikan & potong sederhana besar, masukkan dalam periuk.
  • Masukkan semua bahan ke dalam periuk ikan tadi kecuali garam & gula
  • Biarkan mendidih & ikan masak sempurna, masukkan garam & gula secukup rasa.
  • Siap. Jemput makan..
Hujan2 ni asyik nak Zzzzz je kan, mehla kita bakar2 kek..order dah berderet, tapi tengok oven rasa takde perasaan ajer..hahaa...tataaaa

Jumaat, 7 November 2014

IKAN TUMIS ASAM

Assalamualaikum w.b.t

Lewat pulak masuk kat sini, sambil2 tunggu Asar sempatla update 1 n3 kat blog..hehe
lauk 2 hari lepas kot, sehari selepas Kak Ayu siarkan kat blog beliau yang sememangnya mengancam itu..simple dish for my kids & husband..Alhamdulillah berkeriuk2 mangkuk lauk tu anak2 kecil saya sudu..haha..cuma saya tak buat pedas, letak cili hijau besar je 1 biji, sebab nak bagi Azalea makan ikan tu. Terima kasih Kak Ayu & Chef Asma..

  • 1/2 kilo ikan selar(ikan lain pun boleh)
  • 1 labu bawang besar-(Ayu guna 2 biji)
  • 2 biji bawang merah (hiris halus)
  • 2 biji bawang putih (hiris)
  • sedikit halia(hiris )
  • sebatang serai(diketuk)
  • 2 biji lada merah hiris
  • 5-6 biji cili api-(Ayu lebihkan lagi)
  • sedikit daun sop
  • sebiji tomato dipotong baji
  • 4 sudu besar santan pekat-(Ayu tambah)
  • 2 sudu besar sos tiram-(Ayu tambah)
  • garam dan perasa dan jus asam jawa
cara2nya:
  1. bersihkan ikan,basuh lumurkan dengan kunyit dan garam goreng hingga garing.ketepikan
  1. panaskan minyak,tumis semua bahan dihiris,kecuali tomato dan cili api.
  1. kacau hingga naik minyak,masukkan garam air asam, santan, sos tiram dan perasa,biar kuah agak pekat masukkan tomato,daun sop dan cili api.perasakan..matikan api dan masukkan ikan goreng tadi..kacau rata.
  1. bolehlah dihidang.


Selamat Mencuba

Khamis, 6 November 2014

BINGKA UBI KAYU (tanpa telur)

Sangat suka kuih-kuih bingka..cuma rajin tak berapa nak adaa..kali ni saya dapat beli ubi kayu yang dah siap parut..beli nun dekat2 Taman Datuk Harun, Pj..senang kerja kan..


Resepi saya ambil dari blog Fiza's Cooking, katanya resepi asal dari Saranur & Kak Rohah-Damai Qalbu..tq buat semua yang kongsi resepi ni ya..saya simpan kat sini untuk rujukan akan datang..

BAHAN-BAHAN
  • 5 cawan ubi yang siap diparut
  • 2 1/2 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan gula (Ikut manis pun boleh)
  • Garam secukup rasa
  • pewarna kuning

Cara Membuatnya :

  • Ubi yang diparut ditapis dulu dengan penapis kelapa, biar airnya berwarna kuning turun dalam 10 minit gitu (petua supaya tak pening dan angin).
  • Kemudian sejatkan dan buang air tersebut, tapi sagunya berwarna putih diambil digaul bersama ubi tadi.Campurkan bersama gula, garam, pewarna dan santan pekat.
  • Loyang disapu dengan mentega dan panaskan sebentar, baru masukkan adunan ubi yang telah sebati dan bakar dalam 1 jam setengah, suhu 200'c api atas dan bawah.
  • Biarkan kuih betul-betul sejuk baru di potong dan hidangkan.

Rabu, 5 November 2014

ROTI (SPONGE DOUGH)

Assalamualaikum..
Bersua lagi..gigih menaip bait2 ayat untuk mengurangkan rasa stress tgk orang lain update blog 2 kali sehari..ahaa...sindrom apakah? Apapun tahniah buat diri sendiri kerana berjaya menyiapkan 1 n3 sehari..okla tu dari langsung tak jenguk blog sendiri..ehhehh..sape-sape mohon terasa!! haha..

Kali ni kita buat roti ye..Sangat suka buat teknik "doh span" resepi Puan Zarina Yaacob(Facebook) ni utk hasilkan roti yang cantik, walaupun agak leceh sbb kena tunggu berjam-jam tapi hasilnya memang menggembirakan..disyorkan Izah Daut tempohari (dah lama sebenoonye..) lalu saya ulang2 buat roti guna teknik ni..jomla cuba..
Doh saya 16g/pcs, Foil tray kod 1220 (3 x 6.5inc -ukuran dasar)

Anak-anak suka roti kosong tabur cheese dan gula, kalau yang pelik2 ada kacang ke kan,adala 2/3 orang yang belek2 buang semua eksesori tu..

Doh span (A)

  • 420gm tpg high protien
  • 250gm air5gm yis
Cara2:
  • Campurkan semua bhn (A), gaul sebati dan uli sikit2 pun ok.
  • Pastu biarkan dlm bekas tertutup 3 -4 jam

Doh (B)


  • 180gm tpg gandum
  • 100gm gula kastor
  • 6gm yis
  • 3sudu besar susu tepung (saya tak letak)
  • Garam (secubit)
  • 40gm mentega
  • 30gm shortening
  • 1biji telur
  • 50gm air

Cara2 :

  • Campur semua bhn kecuali mentega & shortening. 
  • Mix perlahan & masukkan doh (A)..
  • mix & masukkan mentega &  shortening. 
  • Mix smp jd doh yg licin & elastik. 
  • Rehatkan 10min, pastu bentukkan. 
  • Biar kembg 2x ganda pastu bakar...
  • Suhu 170'C 20-25minit. Selamat mencuba.
**Doh roti ni lembik, sediakan minyak utk.memudahkan kerja2 rounding & proofing doh roti anda..

Selasa, 4 November 2014

BINGKA PANDAN TANPA TELUR

Assalamualaikum..
Mari 'meng'update blog..ehee..
Resepi mudah dan semestinya sedap dari Kak Fida@myresipi

Resepi ni rasanya dah ramai sgt yg dah cuba kan, saya sendiri pon dah ulang-ulang buat..saja hangatkan balik dapur yang jarang2 berasap..

Bahan2 :
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan tepung jagung
  • 1 cawan gula halus
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air pandan (atau air + pandan pes)
  • 1 tin susu cair
  • 3 sb mentega/majerin - cairkan
  • garam secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt)
  • sedikit bijan - untuk tabur
Cara2 :
  • Campurkan kesemua bahan kecuali bijan dan kacau hingga sebati dan gula larut atau kisar dalam blender dan tapis.
  • Tuang dalam loyang/acuan bersapu mentega/majerin dan tabur bijan.
  • Bakar selama 1 jam atau hingga masak.
  • Sejukkan kuih,potong kecil dan hidangkan.
  • SELAMAT MENCUBA

Rabu, 1 Oktober 2014

POPIA PISANG BERKEJU

Assalamualaikum...pekaba..? 

Korang dah siap2 kemas baju nak balik kampung Raya Haji dah ke? Awalnyaaa..haha...sadiss sikit kita tak balik mana-mana ni..cuti sekolah anak-anak sekejap je kan..yang paling hiba semua balik, serentak pulak tu diaorang semua pakat..kita je x balik..hohohoooo...macam ada konspirasi lak nak jatuhkan air mata aku..haarhaahaarrrr...


Sambil2 tu jom buat popia gaya barat..dengan pastry bagai cheese lagi kan, sah-sah mak ayah saya kata " gapodio la nih..buleh make ko.." haha..resepi dari kotak Bega Cheese. Saya olah2 sikit ayatnya bagi mudah faham.. Rangup2 lemak sedaapp...Sebelum ni saya dah share kat instagram & facebook, ni share kat blog sebagai tanda saya apdet blog..kehkeh..

Bhn2:
  • 3 bj pisang saiz sederhana(buang kulit & belah 2)
  • 12 keping kulit popia
  • 3 sdb gula
  • 1 cawan keju cheddar parut
  • Gula icing utk hiasan(tak letak pun boleh)

Cara2:

  • Letakkan pisang yg di belah atas kulit popia yg dilapis 2. (maknanya separuh pisang 2 keping kulit popia)
  • Taburkan 1/2 sdb gula.
  • Taburkan 1/2 sdb keju parut.
  • **saya tabur rempah cajun atasnya**
  • Balut pisang dgn kulit popia tadi.
  • Goreng dlm minyak panas hingga kekuningan.
  • Angkat & toskan.
  • Tabur keju parut & gula icing atasnya.
  • Tarraaa....nyum..nyum..
SELAMAT MENCUBA

Selasa, 30 September 2014

BINGKA DURIAN

Assalamualaikum..selamat pagii..

Jom buat kuih, rajin dak ambe? heh..ni kuih buat minggu lepas ke 2 minggu lepas lupa dah,comot giler bila potong panas-panas. Tu ler..lenkali kalau nak makan petang, pagi-pagi kena siapkan, dah petang sedang elok sejuk.Lenkali la..bila tah tuu gamaknya..


Resepi ni saya ambil kat blog Kak Yatie yang terkenal dengan kuih2 melayu yang sedap-sedap tu..haa meh cek resepi, ada durian yang rijek2 dah takmau makan tu simpan dalam freezer ye, boleh buat kuih ni..DURIAN tau..bukan TEMPOYAK!!

Bahan-Bahan
  • 3biji telur
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 1/4 cawan air 
  • 2 cwn tepung gandum
  • 3/4 cwn gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 1/2 cawan isi durian
  • pewarna kuning
    sedikit bijan
Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang 9x9 inci dengan mentega. Ketepikan...
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali isi durian dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
  3. Masukkan isi durian dlm adunan dan gaul rata. Blend semuanya. Tuangkan dlm bekas dan gaul sebati.
  4. Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran. Saya tambah 10 minit lagi guna api atas sahaja supaya permukaannya garing.
  5. Bila dah masak, sejukkan dan bolehlah di potong dan dihidangkan.
**Sebelum tuang adunan dlm loyang/acuan, pastikan acuan/loyang di lenser dngn butter dan panaskan  terlebih dahulu dlm 3 minit. Kemudian tuang adunan, taburkan bijan dan bakar sehingga masak.
    Yatie guna acuan bahulu pecah 8 utk adunan di atas dan dapat dlm 4 keping kuih. 
SELAMAT MENCUBA...

Isnin, 29 September 2014

MOIST CHOCOLATE MUFFIN

Assalamualaikum..bertemu kembali. Korang sihat? Tak sihat makan ubat & rehat2 ya..jangan main2 kat luar tu..ahahaa..macam nasihat kat bebudak jek..dah penat nasihat a.k.a membebel diaorng buat deerrkk ajer..sudahnya kita yang kurang sihat memikirnyer...haish..


Saya dapat tempahan muffin untuk 'desertable' seseorang, jadi agak jemu buat muffin yang selalu buat sebab teksturnya agak kering & kasar, jadi saya merujuk kepada pakar muffin yang juga pakar apam sekarang ni....eheee..makaa..tarraaa..moist rasanya, feedback kastemer pun amat menggembirakan saya..jadi kongsi kat sini untuk rujukan..makasih buk IJAH yaa...Resepi asal dari Mak Lang & Kak Ummi. t.kasih buat keduanya..dan ketiganya buk Ijah itu..

Bahan-bahannya:

A
  • 2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
  • 1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu kecil soda bikarbonate
  • 3 sudu teh nescafe
  • sedikit garam

B
  • 2 cawan gula kastor *izah kurangkan sikit
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan susu cair (atau susu segar)
  • 3 biji telur
  • 1-2 sb oren sunquick * izah tambah

C
  •  3/4 cawan air panas
Cara-cara :
  • Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. 
  • Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. 
  • Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. 
  • Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. 
  • Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit. 
 
Selamat mencuba

Ahad, 28 September 2014

ROTI MANIS (Isma Maisarah)

Assalamualaikum w.b.t

Haaiii...lama tak hapdet dapo..meh kita hapdet pelan-pelan, selow-selow pon takpela janji ada berganjak sikit tajuk yang lepas-lepas..hehe..


ROOTIIII..kalau dah mula buat roti hari-hari akan meroti, seronok makan yang segar baru keluar oven..kalau dah senyap berhenti meroti tu habuk roti Gardenia pon bedal semacam je kan, ahaa...tu maknanya tak rajin le tue..

Kali ni saya nak kongsi resepi yang selalu saya guna bila buat roti, salah satu resepi yang saya biasa la..Dari sumber Isma Maisarah (Facebook). Roti yang sangat mudah dibuat & dibentuk, kejadiannya pon sedap, pelbagaikan ikut citarasa anda ya.

Ini resepi yang sangat biasa saya buat, sebab biasanya banyak telur kuning lebihan kek rainbow atau pavlova kan, simpan elok2 boleh buat roti. Tapi kena buat water roux dulu ya. Kejap jer...Cuma rajin ngan idok jela, kalau x rajin jadi telo dadar, lama2 tak guna buang jugakla..**ish..setan suka ayat ni..**.

ROTI MANIS
Bahan - bahan :
  • 250g tepung high protein @ tepung gandum (nak campur separuh2 pon ok)
  • 1 sudu teh yis
  • 5 sudu besar gula castor
  • 2 sudu besar susu tepung (tak letak pon boleh)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 adunan water roux **
  • 50 - 60ml air dari peti sejuk
  • 50ml minyak masak
  • sedikit garam

**Water roux **
  • 2 sudu besar tepung gandum & 125ml air, dibancuh & masak atas api sederhana hingga pekat. Sejukkan seketika sebelum digunakan.

Cara-cara :
  • Masukkan semua bahan ke dalam bowl mixer mengikut turutan atas ke bawah
  • Mula2 tepung, yis....dan akhirnya garam..
  • Putar perlahan menggunakan speed 1 sehingga semua bahan bergumpal sebati.
  • Tukar speed 2 (medium) dan putar hingga doh benar2 lembut dan elastik,  lebih kurang 20 - 30minit bergantung kepada kelajuan mixer anda.**saya guna heavy duty mixer ya**.
  • Keluarkan doh, tumbuk tumbuk sikit bagi keluar angin dan boleh terus dibentuk.
  • Susun terus dalam bekas/loyang, biarkan naik 2 kali ganda. 
  • Sapu kuning telur + susu segar / madu / susu sahaja pon boleh atas permukaan roti sebelum dibakar.
  • Bakar menggunakan suhu 170c selama 20 mnt atau sehingga roti masak.
  • Sedia dimakan bersama yang tersayang..

**Cara-cara buat menggunakan Breadmaker pun sama jugak**

Selamat Mencuba.


Rabu, 13 Ogos 2014

CONGO BARS..Hmmppp...sedap!!

Assalamualaikum..

Edisi kek/kuih nipis2 lagi. Ala-ala brownies gakla ni kan. huii sedapnyaa... cuma manis sikit, pernah kurangkan gula hampir2 separuh dari resepi tapi hasilnya Congo Bars saya berderai bila dipotong. Kalau nak kurangkan sukatan gula sikit2 dahla ya, lebihnya kita makan sikit-sikit & minum air kosong banyak-banyak

Resepi sis Rima,  saya salin dari blog IzahMuffin tu jela ya..boleh letak apa2 kekacang yang ada dalam simpanan kita, kot2 dah nak ekpired tu aa, boleh lebur dalam kuih2 sedap & tak membazir..InsyaAllah

RESEPI CONGO BARS
Bahan-bahannya:
  • 2  3/4 cawan tepung serbaguna (all purpose flour) - saya guna gandum
  • 2 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2/3 cawan butter- dilembutkan - saya guna 150gm
  • 1 lb. gula perang lembut(light brown sugar)- saya guna 310gm
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh vanilla essence
  • 11.5 ounce milk coklat chip - saya guna 200gm coklat dicincang
  • 1 cawan kacang pecan dicincang- saya guna kacang badam
  • segenggam kismis hitam- saya tambah

Caranya:

Menggunakan mixer:

  • Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan ketepikan.
  • Satukan butter dan gula perang menggunakan mixer sehingga benar-benar sebati.
  • Masukkan telur satu persatu dan sebatikan dengan perlahan-lahan menggunakan mixer.
  • Masukkan pula essence vanila dan sebatikan.
  • Kemudian masukkan adunan tepung dan sebatikan. 
  • Akhirnya masukkan pula coklat chip dan kekacang, dan satukan.

Menggunakan tangan:

  • Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
  • Satukan butter  dengan gula sehingga benar-benar sebati. Disarankan menggunakan belakang sudu untuk memudahkan kedua-duanya sebati.
  • Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan butter dan gaul sebati setiap kali telur dimasukkan.
  • Masukkan vanila, kacang dan coklat.
  • Akhirnya masukkan adunan tepung. 
  • Griskan loyang 13x9 (saya guna loyang 11 x 11inc) dengan sedikit butter. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit. 
Selamat Mencuba

Selasa, 12 Ogos 2014

CORNFLAKES CLUSTER PRALINE

Assalamualaikum w.b.t
Selamat Hari Raya Aidilfitri, masih dibulan Syawal kan..maaf zahir batin buat semua yang mengenali diri ini..

Edisi biskut raya selepas raya..InsyaAllah anak-anak suka. Terima kasih Chef Asma.

RESEPI CORNFLAKES CLUSTER PRALINE
Bahan - bahan ;
  • 150 gm cornflakes
  • 50 gm almond strip - bakar dahulu
  • 20 gm - 50 gm hazelnut paste @ nutella
  • 200 gm milk coklat
  • 200 gm dark coklat

Hiasan : White coklat - secukupnya & papercup


Cara-cara :
  • Cairkan coklat dengan cara " double boiler "
  • Masukkan semua bahan - bahan & kacau sebati.
  • Letakkan diatas periuk nasi elektrik yang berisi air panas & on plug..supaya cornflakes tak beku & senang nak masukkan kedalam paper cup. 
  • Dah siap.. dapat dalam anggaran 70 pcs.
  • Nak cantik... hias dengan white coklat-- cairkan dulu & masukkan dalam pipping bag..

DOUBLE DARK CHOCOLATE BROWNIES

Brownies coklat berganda...dah habis kuih raya? Kita buat brownies jela untuk tetamu, nak buat sebagai buah tangan untuk tuan rumah bila ada jemputan rumah terbuka pon boleh. Ni saya buat untuk anak-anak bawa ke sekolah untuk jamuan Hari Raya Aidilfitri 2014 baru2 ni..

Harum mewangi semerbak coklat masa membakar, resepi saya ambil dari blog Fidanie, asalnya dari Rima@bisousatoi. Tq Fidanie & Rima.

RESEPI DOUBLE DARK CHOCOLATE BROWNIES
Bahan-bahan:
  • 117g Mentega  - dipotong kiub pd suhu bilik
  • 1 cwn. Tepung serbaguna 
  • 1/2 sdt baking powder*
  • 1/2 sdt garam*
  • 1/4 cawan serbuk koko - fida guna Van Houten* 
  • (Nak lg enak gunakan coklat yg popular dikalangan food blogger sprt Valrhona. Tp sukar nk beli di Malaysia kena order online serta harganya mahal. Tapi utk kepuasan diri apa salahnyer kan?)
  • 225g coklat masakan (dark chocolate/bittersweet, sy guna brand berryl)- dipotong2 kecil
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 3 bj Telur gred A

Kaedah:
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180'c dan alaskan loyang 20x20 cm dgn kertas minyak dan lengser sedikit dgn mentega.
  • Ayak bhn bertanda * dan ketepikan.
  • Cairkan coklat bersama mentega menggunakan kaedah double boil.
  • Masukkan gula dan putar diikuti telur dan campuran tepung.
  • Pukul sekadar sebati shj dan jgn terlebih putar.
  • Tuang dlm loyang dan bakar selama 60-50 minit bergantung ps ketuhar. Brownies msk apabila lidi penguji kek yg dicucukkan keluar bersih.
  • Sejukkan brownie sebelum dipotong.

Nak tempah untuk makan2 pon boleh ya, sila hubungi saya di talian 0193004358 . Wassalam

Khamis, 17 Julai 2014

CRISPY CHOC.CHIPS COOKIES

Biskut raya lagi, masih setia dengan resepi Kak Fida MyResepi ni, cuma kali ni bila saya bancuh 2 adunan, bahan2 penaik saya tambah baking powder sekali. Sungguh rangup & sedap dengan choc.chips mini tu. Kalau guna chips yang besar biskut akan lebih manis terasa bila digigit, jadi elokla letak chips yang halus2..meriah rasanya..

Jenis2 biskut yang saya buat takdela rumit kena tekan cetak bagai, hehe..main jemput2 je letak atas loyang, dekat2 raya nnt ramai anak-anak saudara kat kampung tu bolehla bagi arahan pakat2 buat, kejap je siap. Resepi asal ada kat sini --->> CHOC.CHIPS COOKIES

CRISPY CHOC.CHIPS COOKIES 
Bahan-bahan :
( Menghasilkan lebih kurang 250 - 300 kpg )
  • 380 g mentega- lembut
  • 90 g gula perang
  • 150 g gula kastor/icing
  • 440 g tepung gandum
  • 1/2 sdk rata soda bikarbonat
  • 1/2 sdk baking powder
  • 1 sdk serbuk koko
  • 1 sdk esen vanilla
  • 300 g choc chip
  • 300 g badam cincang kasar- di panggang
  • 2 biji telur -saiz B

 

Cara-cara:

  1. Tepung, baking soda,b.powder dan koko di ayak bersama.
  2. Mentega, gula icing, gula perang di gaul rata.*guna senduk je
  3. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan pula campuran tepung,gaul diikuti dgn choc chip dan badam cincang dan di gaul hingga rata dan sebati.
  5. Susun doh sesudu2 di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut suhu kepanasan oven masing2. 
  6. Saya guna suhu 160'C 18-20 minit.
  7. Simpan dalam bekas kedap udara setelah sejuk.
SELAMAT MENCUBA

BISKUT SEMPERIT SUSU BERKEJU

Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah berkesempatan lagi di sini..merempit laju-laju agar selesai tujuan yang dihajati..Kali ni kita baking sekut raya ya. Syukur, saya dah hampir siap sepenuhnya tempahan biskut yang mudah-mudah je ni, ada sikit2 lagi nak kena siapkan, InsyaAllah minggu depan dah kena prepare tempahan orang nak bawak balik kampung beraya pula..


Biskut semperit susu asal kejadian, kemudian di'upgrade' dengan keju oleh Marizah Miza, jadi saya cuba la nak tau apa rasanya, hari2 juga tengok rakan FB, sis Azizah buat biskut ni, segan-segan tanya apa letak dalam adunan, hehe..Akhirnya tergoda juga adanya...Cuma resepi saya ikut resepi asal Farah Salleh & Zack yang biasa saya guna, (rcp :Semperit Susu) tambahan adunan keju saya ikut Marizah Miza, cuma saya separuhkan je. Jom intai-intai resepi kot2 ada balang kosong lagi nak kena isi..


BISKUT SEMPERIT SUSU BERKEJU
Bahan-bahan:
  • 250g susu pekat manis
  • 250g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik.
  • 500g @ 540g tepung jagung apa-apa brand yang sesuai**
  • 3 sudu besar adunan keju (resepi di bawah)
 
Adunan Keju :
(Pukul sebati semua bahan sampai pekat,simpan pati ais,tahan selama 2 minggu)
  • 125g cream cheese di biar lembut suhu bilik
  • 2sdb susu pekat
  • 1/4 cwn susu cair
  • 1/4 cwn fresh cream (cair), saya guna Vivo

Cara-cara :
  1. Pukul sebati susu pekat manis, butter dan adunan keju. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu.  Pukul guna senduk je.
  2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati.
  3. Jika anda suka biskut yang lembab-lembab teksturnya, guna hanya 500g tepung jagung.
  4. Jika anda suka tekstur biskut yang rangup tapi tetap cair dimulut, masukkan 540g tepung jagung.
  5. Picitkan atas dulang yang dialas baking paper/oles dengan mentega. Tekankan ceri merah@coklat chips@  kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
  6. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
  7. Sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara.
Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.

Note : Saya guna 540g tepung jagung, (marizah Miza guna 600g tepung jagung) sesuai untuk mereka yang menempah biskut ni bawa jalan jauh, tak mudah hancur sebab terlalu lembut, rasanya agak rangup & cair di mulut. Rasa keju balance dengan rasa susu, takdela rasa muak sebab manis susu sebati dengan lemak masin keju.Seeloknya tepung dimasukkan sedikit demi sedikit untuk medapatkan tekstur doh yg kita mahu.

SELAMAT MENCUBA.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...