Assalamualaikum..selamat pagii..
Jom buat kuih, rajin dak ambe? heh..ni kuih buat minggu lepas ke 2 minggu lepas lupa dah,comot giler bila potong panas-panas. Tu ler..lenkali kalau nak makan petang, pagi-pagi kena siapkan, dah petang sedang elok sejuk.Lenkali la..bila tah tuu gamaknya..
Resepi ni saya ambil kat blog Kak Yatie yang terkenal dengan kuih2 melayu yang sedap-sedap tu..haa meh cek resepi, ada durian yang rijek2 dah takmau makan tu simpan dalam freezer ye, boleh buat kuih ni..DURIAN tau..bukan TEMPOYAK!!
Bahan-Bahan
- 3biji telur
- 1 cawan santan pekat
- 2 1/4 cawan air
- 2 cwn tepung gandum
- 3/4 cwn gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar mentega
- 1 1/2 cawan isi durian
- pewarna kuning
sedikit bijan
Cara-Cara
- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang 9x9 inci dengan mentega. Ketepikan...
- Satukan bahan2 diatas kecuali isi durian dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
- Masukkan isi durian dlm adunan dan gaul rata. Blend semuanya. Tuangkan dlm bekas dan gaul sebati.
- Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran. Saya tambah 10 minit lagi guna api atas sahaja supaya permukaannya garing.
- Bila dah masak, sejukkan dan bolehlah di potong dan dihidangkan.
**Sebelum tuang adunan dlm loyang/acuan, pastikan acuan/loyang di lenser
dngn butter dan panaskan terlebih dahulu dlm 3 minit. Kemudian tuang
adunan, taburkan bijan dan bakar sehingga masak.
Yatie guna acuan bahulu pecah 8 utk adunan di atas dan dapat dlm 4 keping kuih.
Yatie guna acuan bahulu pecah 8 utk adunan di atas dan dapat dlm 4 keping kuih.
SELAMAT MENCUBA...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan