Selasa, 31 Ogos 2010

BISKUT CUPPUCINO/KOPI

Salam Ramadhan yang akan menjengah penghujungnya..maknanya hari raya bakal tiba, & pastikah kita akan ketemu Ramdhan sekali lagi? InsyaAllah..mudah2han...kali ini Ana nak kongsikan resepi yang dah lama simpan tapi nak membuatnya baru tahun ni, tupun sebab ada orang mintak resepi..hihi..kalau tak tak tahulah bila buatnya kan...


Sumber asal dari Majalah SDK tahun 2006..meh kita teropong...

Bahan-bahan :
  • 10 gm serbuk kopi..*Kalau ada kopi segera eloklah, nak boh esen kopi pun ok..
  • 10 ml air panas
  • 150 gm tepung gandum
  • 115 gm tepung jagung
  • 15 gm serbuk koko
  • 225 gm mentega
  • 50 gm gula kastor
Hiasan : coklat masakan putih & hitam

CARA :
  • Bancuh kopi di dlm air panas. Ketepikan & biar sejuk
  • Ayak tepung gandum, jagung, koko..ketepikan
  • Putar mentega + gula hingga kembang & lembut.
  • Masukkan kopi & kacau..boh tepung & bhn ayak td
  • Kacau rata..bentukkan..
  • (Saya cuma bulat2kan & tekan dgn menggunakan cawan..alas plastik atas biskut baru tekan..)
gentel bulat-bulat
tekan dengan dasar cawan
jadilah macam ni..

Cairkan coklat secara berasingan & paipkan atas biskut berselang2...buat coklat putih dulu..

** Doh ni lembik, kalau ada beg piping blh guna gak *
- Bakar sekejap je sbb nipis (bergantung saiz biskutlah ye)
- Dah masak biarkan sejuk & dihias



SELAMAT MENCUBA...

Isnin, 30 Ogos 2010

DOUBLE CHOC.COOKIES / ALMOND LONDON

Biskut raya lagi...Ubahsuai daripada resepi almond london Mamajay..nak bagi Damia & Hannah kurangkan makan kekacang...yelah budak berdua tu alah skt, nanti asyik menggaru je mkn kacang..dah mintak izin ngan Mamajay tu tukar bahan sikit..katanya.."blasah jer.." haha

double choc.cookies

Biskut ni Ana cuma tukarkan inti badam kepada coklat masakan yg dipotong dadu..rasanya kalau letak kismis @ kurma lg sedap & lebih sihat kan...apa2pun anak2 suka rasa coklat putih tu, lebih manis jadi dalam adunan kena kurangkan gula la...dalam adunan ni ada nestum, jadi rasanya lemak2 gitu..

almond london

Ini pulak betul2 ikut resepi tu, isi badam kat dalamnya & tuang coklat masakan gelap tu..untuk dihidangkan kepada tetamu yang boleh makan kekacang lah...

Ini resepinya :

Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )
  • 250 gm butter
  • 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 oz / 1/2 cawan nestum ( di kisar halus )
  • 3 oz / 1 cawan tepung jagung
  • 4 oz / 1 cawan gula aising
  • 1 biji kuning telor
  • Badam biji di panggang secukupnya..*Ana letak coklat masakan dipotong dadu
  • Badam cincang untuk hiasan
  • Coklat masakan secukupnya..*yg ni Ana guna coklat masakan putih
  • Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
  • Sedikit minyak jagung

Cara-cara

  1. Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
  2. Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
  3. Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..*Bulatkan kecil2 sebab biskut akan mengembang*
  4. Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
  5. Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
  6. Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
  7. Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang @ coklat rise..*Ana dizzlekan dgn coklat masakan putih + pewarna ckt*
  8. Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap
SELAMAT MENCUBA


Sabtu, 28 Ogos 2010

BISKUT NESTUM RANGUP TANPA TELUR

Banyak hari dah tak update, bukan takde apa nak kongsi tapi saje2 menyibukkan diri menyiapkan biskut raya sementara masih rajin ni, kalau dah virus "M" menyerang susahla nak buat biskut ke hape..Ini salah 1 biskut yg Ana dah buat..Jadikan salah 1 juadah di meja tamu rumah anda di hari raya ini...


Resepi asal dari majalah SDK terbaru tapi bila Ana buat adunannya tak boleh nak bentuk, berderai, sedangkan gambar dlm majalah tu dia buat bentuk bunga lg..nasib baik ada paper cup, kepal2 masuk paper cup & bakar..hasilnya mmg sedap, tak manis sgt & rangup garing...

Ana kongsikan kat sini, mana tau ada yg nak cuba...
Resepi : Try buat separuh adunan pun dah banyak...
  • 375 gm mentega
  • 250 gm gula perang..sub.kan ngan gula pasir leh gak tp kena krgkn
  • 400 gm tepung gandum
  • 225 gm nestum
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • coklat masakan...utk glaze je....tak letak pon takpela..
  • Ceri dipotong kecil2..Ana saje tambah ni
Cara2 :
  • Pukul mentega & gula perang hingga kembang.
  • Masukkan tpg gandum, nestum & serbuk penaik. Gaul sebati hingga jd doh...(doh Ana jd berderai mcm serbuk gitu)
  • Bentukkan..Ana kepal2 boh dlm paper cup je, letak ceri yg dipotong2 atas tu..tekan2 skt bg padat
  • Bakar api sederhana lbh krg 15 minit @ dah kuning2 skt kat atas dia dah masak ler tuh...
  • * Untuk hiasan : Double boilkan coklat masakan tu, paipkan atas biskut..(Ana boh lam plastik, gunting lubang kecik & paipkan...tk boh pon takperla, ikut suka suki suku sakat korang lah yea..
 
Selamat Mencuba..percayalah sedap biskut nie...(",)

    Rabu, 25 Ogos 2010

    SAMPERIT PANDAN KAK WAN

    Alalalalalalalla....Ana dah jatuh hati ngan kuih raya lak...kali ni buat semperit resepi CITARASAWAN yang glamer tuh....masa buat siang2 tak dapat rasa, berkobar2 lak lepas berbuka terus ngap..mak aiii..sedap tau...mungkin sebab campuran tepungnya tu kot..apapun memang sedap & lembut & yang sewaktu dengannya....


    Resepi ni haaa...Ana copykan yea Kak Wan..jutaan terima kasih kak...tapi Ana punya biskut versi nak cepat je, tak sempat nak letak choc.cair...tetap mengancam gak kan...

    Bahan A
    • 200gm mentega
    • 100gm gula ising
    • 1 biji kuning telur
    • 1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
    • 1/2 tsp pewarna hijau epal
    Bahan B
    • 250gm tepung gandum
    • 50gm tepung jagung
    • 30gm tepung kastard

    Hiasan :  Coklat masakan putih dan manik hundred thousand.

    Cara :
    • Pukul bahan A hingga berkrim.  Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.  Rehatkan selama 1 jam.
    • Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan.  Potong mengikut saiz di kehendaki.
    • Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
    • Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna. *Ana tak buat ni, terus tabur manik je...
    • Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.
    SILALAH CUBA YA...

    Selasa, 24 Ogos 2010

    CHOC. CHIPS MUFFIN

    Happy Birthday Akmal...23 Ogos...umurnya dah genap 6 tahun...dah petang baru teringat haritu janji nak buat kek untuk Akmal, cari punya cari, dapat buat muffin je sebab dah suntuk sangat dgn waktu berbuka...Ana belek2 kat blog Mat Gebu terjumpa juadah enak nih, pasti disukai kanak2 & yang bukan kanak2 juga....hihi...


    sumber : En.Mat Gebu...Ana copy je resepi tu kat sini ye Cik Mat...

    Bahan Disatukan Dan Diayak:-
    • 250 g tepung gandum
    • 2 camca teh baking powder
    • 1/2 camca teh soda bicarbonate
    • 2 camca besar serbuk koko
    Bahan Disatukan Dan Kacau Rata:-
    • 250 ml susu segar..(saya guna susu cair)
    • 90 ml minyak sayur/jagung (saya guna mnyk masak je)
    • 1 biji telur gred A
    • 1 camca teh esen vanilla
    Bahan Lain:-
    • 175 g gula halus
    • 150 g chocolate chips
    • 50 g chocolate chips, utk hiasan
    Cara membuatnya:-
    • Dalam satu bekas, satukan bahan2 diayak bersama gula halus dan 150 g chocolate chips, gaul rata. 
    • Tuang bahan2 yang dikacau rata dan gaul hinggA semua sebati dan mesra.
    • Sudukan bancuhan muffin tadi ke dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn taburan coklat chips, buat hingga siap
    • Bakar dalam oven pada suhu 180Cm selama 18 - 20 minit. Sejukkan...

    Ahad, 22 Ogos 2010

    BISKUT BADAM RANGUP

    Salah satu biskut raya tahun ni, dah buat 1 adunan & rasanya kena buat lagi sebab menepati citarasa, sodaappp...TengQ En. Mat Gebu..



    Cik Abe Ana kata macam biskut yang biasa tempah je..yelah sebelum ni main tunjuk je kan, kali ni bolehla merasa biskut yang buat sendiri, sedap lak tu..

    sumber : Mat gebu
    Bahan-Bahannya:-
    • 150 g mentega
    • 125 g gula aising
    • 1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
    • 1/2 camca teh esen vanilla
    • 100 g tepung gandum*
    • 100 g tepung kastard*
    • 75 g tepung jagung (cornstarch)*(*disatukan dan diayak)
    • 50 g serbuk badam
    • 50 g tepung gandum (extra)

    Untuk Hiasan:-
    1 kuning telur
    Badam cincang secukupnya

    Cara membuatnya:-
    • Pukul mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Terus memukul hingga gebu.
    • Sementara itu gaul serbuk badam bersama tepung yang telah diayak, kemudian masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega, gunakan speed perlahan. Jika adunan kelihatan terlalu lembik, masukkan sedikit lagi tepung (50 g, extra), hingga adunan tidak melekit.
    • Ambil 1/3 doh tadi dan canai 1/2 cm tebal, terap dengan acuan kegemaran dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan tabur badam cincang, tekan sedikit supaya badam melekat. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

      JANTUNG PISANG TUMIS PEDAS

      Salam buat teman2 & pengunjung dapo Ana, pagi2 ni Ana nak tunjuk menu makan malam semalam, selain asam pedas ikan baung & daging goreng ada gakla menu sayur ni..biasa kalau jantung pisang kita celur buat ulam je, takpun buat masak lemak pun sedap kan..sekali sekala cuba tumis lak, pun sedap..

      Jantung pisang tumis pedas
       Guna je jantung apa pun boleh..opppsss..jangan jantung hati udah ler, jantung pisang yea..

      Cara buat : 
      • Celur dulu jantung pisang tu, kemudian potong serong @ ikut sukala nak potong macamana..
      • Tumis macam nak tumis sayur lain gakle, buat pedas2 sikit, makan lak dengan nasi panas, takke berasap??
       Salah 1 menu kami...
      asam pedas ikan baung
       SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA

      Sabtu, 21 Ogos 2010

      CHOCOLATE CHIP COOKIES

      Salah satu juadah untuk raya nanti...rangup betulla..krup krap..krup krap...hihi...dah buat 1 adunan tapi dah semakin berkurangan nih. Kena buat lagi nampaknya untuk raya nanti...

      Biskut coklat chip & badam

      Sumber : Kak Fida My Resipi

      Bahan-bahan ( lebih kurang 100 kpg )

      • 190 g mentega- lembut
      • 45 g gula perang
      • 80 g gula kastor/icing
      • 220 g tepung gandum
      • 1/2 sk rata baking soda
      • 1 sk serbuk koko(lebihkan jika suka utk mendapatkan cookies yang gelap)
      • 1/2 sk esen vanilla
      • 170 g choc chip
      • 170 g badam cincang kasar- di panggang
      • 1 biji telur -yg sedang

      Cara-cara

      1. Tepung, baking soda, koko di ayak bersama.
      2. Mentega, gula icing, gula perang di gaul rata.
      3. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
      4. Masukkan pula campuran tepung,gaul diikuti dgn choc chip dan badam cincang dan di gaul hingga rata dan sebati.
      5. Susun doh sesudu2 di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut suhu kepanasan oven masing2. 
       Semua ni bancuh pakai senduk je...

      SELAMAT MENCUBA

        DAGING GORENG SIMPLE

        Assalamualaikum...dah sahur? Makan apa ek? Nih menu senang nih...Daging goreng yang membuatkan selera bersahur kami agak cergas..ehehee...nak buat pon senang je...

        Daging goreng...

         Bahan-bahan :
        • Daging - dihiris nipis & dibersihkan
        • Perap daging dengan garam & kunyit
        Bahan hiris :
        • Bawang merah
        • Bawang putih
        • Bawang besar
        • Cili api & cili besar
        • Halia
        • Daun bawang
        Cara-cara:
        • Masukkan daging ke dalam kuali & masak sehingga airnya kering ( jika daging liat, masukkan air & biarkan airnya kering)
        • Bila air daging tadi dah kering (akan bertukar warna gelap..), buat bulatan di tengah kuali, (daging tu kuis2 sikit dok kat tepi), tuang minyak masak.
        • Bila minyak dah panas, masukkan bahan2 hirisan kecuali bawang besar, kacau2 sehingga bawang bertukar warna kekuningan.
        • Gaulkan dengan daging yang ada kat tepi kuali tadi, masukkan bawang besar, cili & daun bawang.
        • Kacau2 seketika & angkat & bolehlah dimakan dengan nasi panas....
        ##Daging boleh juga direbus terlebih dahulu kalau nak bagi cepat empuk##

        SELAMAT MENCUBA

        Khamis, 19 Ogos 2010

        AIR NENAS

         JOM MINUUUMMMM...!!! hihi...oppsss..tunggu petang karang yea..

        Sumber resepi : cik com..myresipi gak le

        Bahan-bahan ( ikut banyak nenas )

        • Nenas yg kuning masak. 
        • 1 cawan gula pasir (ikut manis)
        • 1 helai daun pandan (jika suka)
        • 2 jug air atau lebih

        Cara-cara:

        • Kupas dan cuci nenas. Buang sulur yg keras tu & potong kiub-kiub kecil.
        • Masuk dalam periuk dan letak air 2 jug atau sebanyak mana suka. Tambah gula & jerang hingga masak.
        • Sejukkan dan boleh hidang dgn ais ketul. Atau campur dgn sirap ros..* Ana cuma tambahkan air sejuk dari peti ais je, tak suka sangat ais ketul..*

        NAGASARI CENDOL

        Menu berbuka petang semalam, ada lagi lebihan tu boleh makan harini lak..hiiii...resepi dari Kak Fida My Resipi tuh..patutnya bungkus dalam daun pisang tapi dah daunnya takde Ana masukkan dalam bekas plastik je..

        makan gitu je sedap, lemak2 manis..

        edisi makan bersama air gula melaka

        Bahan-bahan ( 30 - 40 kpg )

        • 400 g cendol - dicuci dan ditapis
        • 1 cawan tepung jagung
        • 1 sb tepung Hoen Kwee
        • 1 cawan gula pasir
        • 1 st garam
        • 1,700 ml santan - drpd 2 biji kelapa (saya guna 500ml santan Kara+1,200ml air)
        • 2 helai daun pandan - disimpul
        • daun pisang utk membungkus - dipotong dan disalai

        Cara-cara

        • Satukan tepung2,gula,garam,santan dan daun pandan di dlm periuk dan kacau rata. Masak atas api yg sedehana panasnya hingga pekat dan licin.
        • Setelah itu masukkan cendol dan masak lagi hingga rata.Matikan api dan keluarkan daun pandan.
        • Ambil 3 sb adunan dan bungkus dlm daun pisang yg disediakan tadi.Buat hingga habis. sejukkan pd suhu bilik dahulu.
        • Masukkan dlm peti sejuk sebelum dihidangkan.
        • Adunan ini juga boleh dibubuh dlm mangkuk2 plastik yg kecil.

        BISKUT BUAHAN CAMPURAN

        Assalamualaikum...wah..hari ni dah seminggu lebih kita berpuasa ya..ada yang dah mula buat biskut raya ke? Ada...Ana dah buat, buat awal-awal sebab nak buat banyak2 kena mula sikit2, kalau tak gerenti tak sempat, nak masak lagi, nak uruskan anak-anak sekolah lagi, yang paling celaru bila Hannah ni meragam, lagi susah nak membakar...Ini biskut kedua yang Ana buat, yang pertama tu Biskut Almond Coklat tapi belum di'make-up' lagi, so, takleh tayang lagilah...

        Biskut ni dah siap di'balangkan'..hihi
        Nak buat biskut ni teramatlah senang, dah siap bancuh jemput2 je masukkan dalam cup, pastu bakar...1 adunan tu 1 jam je boleh siap, bergantung keadaan gakla kan...dapat resipi dari laman web yang femes tu le, My Resipi.com..resipi quinnie nama biskutnya Biskut 1 Malaysia, tapi Ana tukarkan namanya sebab bahan2 pon ada yang dah tukar...maaf ye q..
         
        Bahan-bahan ( anggaran 60 biji )..*Ana dapat 100 biji kecil2..
        • 2 cawan tepung gandum
        • 1 cawan mentega *nak pakai butter pun boleh,tapi saya suka pakai planta
        • 3/4 cawan gula halus *kalau suka manis bleh letak 1 cawan
        • 1 cawan tepung kastard
        • 1 biji telur ayam *ambil merahnya saja
        • 1 camca teh baking powder
        • 1/2 cawan kismis yg di dicincang *Ana letak kurma di cincang
        • 1/2 cawan buah ceri yg dicincang *Ana letak ceri merah n hijau
        • 1 camca teh esen vanila

        Cara-cara

        • Putarkan mentega dengan gula hingga mentega bertukar warna...(tak yah lama sgt)
        • Isi esen vanila dan telur....putar kasi rata je....
        • Lepas tu...ayak tepung gandum, tepung kastard dan baking powder ( sekali je). kemudian masukkan tepung dalam adunan tadi. guna kaedah kaub balik je...gaul sampai rata....
        • Bila dah rata...masukkan buah buahan tadi....gaul rata....
        • Lepas tu, boleh la dipanaskan oven dulu selama 20 minit. guna 160 c..( saya pakai fan...kalau tak dek fan boleh naikkan lagi suhu)*Ana pun pakai fan...lebih cepat masak
        • Kemudian boleh la bentuk kan biskut......masukkan sikit adunan kedalam paper cup....tekan2 skit adunan tu kasi rata....
        • Bila oven dah cukup panas...boleh la masukkan adunan biskut tadi....masak selama 20 - 25 minit....pastikan warna biskut tu dah bertukar brown baru angkat.....(biskut ni lebih sedap bila...bahagian atas dan bawah dia dah betukar warna )


        Rabu, 18 Ogos 2010

        BUBUR CHACHA & JAGUNG/KELEDEK

        Salam mesra buat teman2 di alam maya..dah buka puasa ke? Makan apa ye?Kami kat rumah ni sehingga ke hari ini berbuka & makan pun ala kadar aje, tak nak masak banyak2 pastu buang, membazir kan? Siang2 takde lak yang nak makan...Ini menu yang 2 hari lepas kot, begitu sibuk membakar biskut raya sampaikan tak sempat nak masukkan dalam blog...

        bubur chaca bersama keledek
        Resepi :
        Bahan-bahan : 
        • 2 cawan biji chacha (bewarna warni)
        • 4 cawan santan (tak pekat tak cair)
        • 100 gm gula melaka
        • 1/2 cawan gula pasir
        • 2 helai daun pandan
        • 1/2 tin jagung manis
        Cara-cara :
        • Rebus biji chacha sehingga lembut
        • Kemudian masukkan daun pandan, santan, gula melaka, gula psir & jagung manis.
        • Kacau bahan tersebut sehingga rata & mendidih.
        • Tutup api & sedap dimakan sejuk...
        bubur chaca bersama jagung manis
        Bubur ini juga boleh dipelbagaikan, Ana buat yang terkemudiannya ditambah jagung manis dalam tin, guna bahan2 yang sama je....Hari2 kalau masak bubur mesti masak pagi2 lagi sebab suka makan sejuk2, dah masak boleh simpan dalam peti ais...nyaman rasa....(",)

        Ahad, 15 Ogos 2010

        AIR TEMBIKAI LAICI

        Dah ada plan untuk juadah minum petang ni? Cuba buat air tembikai ni, sedap looo...air tembikai tapi rasa laici..hmmm..macamana tuh? Kena buat sendiri le kalau nak tau...

        Tak boleh nak cakap banyak, nanti lama2 dok tenung air ni berkeriut perut Ana yang tak sahur ni..jom layan gambar dulu, layan tekak kena tunggu waktu berbuka nanti yea,,,

        Sumber resepi : Onigiri..Myresipi tu...

        Bahan-bahan : ( menghasilkan 2 gelas jus )

        • Beberapa Potong Tembikai
        • 1 gelas air laici dalam tin
        • 8 biji buah laici
        • beberapa ketul air batu

        Cara-cara:

        • Potong dadu tembikai dan buangkan bijinya, kemudian blender bersama air laici tadi.
        • Tuang jus didalam gelas dan campurkan buah laici dan beberapa ketul air batu. Siap untuk dihidangkan.

        PUDING KOKTEL BERKUAH

        Assalamualaikum...selamat berpuasa teman2...pose ke harini? Kami ni dah 2 hari puasa tanpa bersahur..aduuhhh..penat betul la..tp Adam tu ok je sampai petang..Dah tak sempat makan apa2 masa sahur jadi waktu berbuka buat kuih banyak2..haha..dah lama tak buat puding ni, bukan malas cuma kurang rajin je...

        Siap bubuh dalam bekas ni sebab nak senang letak dalam peti ais, kebetulan pulak Cik Abe Ana suruh sedekah kat jiran, mula2 tu sedekahkan utk orang depan je, pastu ternampak lak jiran sebelah rumah balik kerja, terus bagi 1 bekas, Alhamdulillah rezeki dia kan...Puding ni memang sedap, kena makan sejuk2 le, nak letak apa kat dalam tu terpulang ikut apa yg ada dalam genggaman anda ya..Ana cuma ada laici & kurma je...heheh..bolehla sedap tau..

        sumber : Myresipi---->> Aziemas

        Bahan-bahan

        BAHAN UNTUK PUDING
        • 1 cawan tepung kastad
        • 1 cawan gula
        • 5 cawan air
        • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
        BAHAN UNTUK KUAH
        • 1 tin susu cair
        • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
        • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
        HIASAN
        • Buah-buahan dalam tin
        • Nata de coco - optional
        • Jelly @ sumi - optional

        Cara-cara :

        UNTUK PUDING
        • Masukkan semua bahan gaul sebati
        • Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat *Sentiasa kacau supaya tidak berkerak di dasar periuk
        • Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
        UNTUK KUAH
        • Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
        • Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
        • Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
        CARA PENYEDIAAN
        • Potong puding kastard td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
        • Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
        • Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
        • Sedia dinikmati. 

          Jumaat, 13 Ogos 2010

          MUFFIN DURIAN

          Lebihan isi durian yang Ana dapat dari kampung, Bonda Ana yang kirim, puasa2 ni mana ada selera nak makan durian, beberapa hari lepas tengok Mas buat, katanya ambik kat Hana, katanya jugak resepi asal dari Mat Gebu...Jom layan... 

          Semerbak bau durian, Ana buat pun dah dekat2 nak berbuka, ngam2 masak tu, dah boleh makan untuk berbuka, kelakar gak buka pose ngan muffin...

          Rasa muffin ni?? Rasa durian le, dapat dalam 9 biji, sempat bagi jiran 2 biji...sedekah tu...gebu memang gebu..dah abes pon...Meh layan resepi nih..

          Resepi Ana copy dari Mas...TengQ Mas..


          Bahan-bahan
          • 125 g mentega
          • 100 g gula halus
          • 2 biji telur gred A + 1 kuning telur *Ana guna 3 biji telur saiz B
          • 130 g tepung gandum*
          • 3/4 camca teh serbuk penaik* *disatukan dan diayak
          • 20 ml susu segar *Ana guna susu cair
          • 70 g isi durian
          • 30 g hazelnut, dicincang kasar

          Cara-cara
          1. Pukul mentega, gula dan telur hingga kembang dan gula hancur. Masukkan isi durian dan terus memukul hingga sebati.
          2. Masukkan tepung berselang seli dgn susu segar hingga habis. Gaul rata.
          3. Masukkan cincangan hazelnut, dan gaul rata menggunakan spatula. Boleh juga diganti dgn walnut, badam atau tak payah letak kalau tak nak..
          4. Isi dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn sebiji hazelnut. Banyak atau sikit bilangan muffin bergantung pada saiz muffin cup masing2.
          5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C, selama 25 minit. Sejukkan atas redai. 
          ## Setelah masak, biarkan sekejap muffin tu dalam oven, hasilnya muffin takkan turun/mendap. ##

          Rabu, 11 Ogos 2010

          SAGU GULA MELAKA

          Awal-awal lagi memang dah target nak buat kuih ni, lama dah tak makan, Alhamdulillah dapat buat dengan jayanya untuk hidangan berbuka. Kebetulan pulak Cik Abe Ana tak nak berbuka dengan nasi, dia nak makan kuih dulu, balik surau solat Maghrib baru makan, Ana masak sup tulang & ikan goreng je...itupun menambah2 makan, sedap ke? Ke lapo? heheh..


          Ini Ana dah sejukkan & hias lebih kurang dengan nenas yang kebetulan lalu kat tepi tu.....

          sumber : iluvislam
          Bahan-bahan:

          Sagu Merah
          • 1 cawan sagu
          • 3 cawan air
          • 1/2 cawan gula
          • 5 titik sirap ros
          Sagu Hijau**Ana tak buat ni**
          • 1 cawan sagu
          • 3 cawan air
          • 1/2 cawan gula
          • setitik perisa pandan
          • sedikit pewarna hijau
          Sirap Gula Melaka
          • 2 ketul Gula Melaka
          • 1 cawan air
          • sedikit daun pandan
          Santan Lemak Manis
          • 3 cawan santan
          • sedikit garam sedikit
          • daun pandan
          Cara- cara :

          Sagu Merah
          • Basuh sagu.Toskan.Didihkan sagu bersama air hingga mendidih. Titikkan pewarna merah/sirap.
          • Kacau sehingga sagu kembang dan menjadi jernih. Proses ini mengambil sedikit masa. Jika sagu masih belum jernih dan airnya telah kering, tambahkan sedikit demi sedikit air lagi sehingga ia menjadi jernih.
          • Masukkan gula. Kacau rata.
          • Kemudian masukkan ke dalam acuan dan biarkan ianya mengeras dan sejuk.
          Sagu Hijau*Ana Tak Buat*
          • Basuh sagu.Toskan.Didihkan sagu bersama air hingga mendidih. Titikkan pewarna hijau dan perisa pandan.
          • Kacau sehingga sagu kembang dan menjadi jernih. Proses ini mengambil sedikit masa. Jika sagu masih belum jernih dan airnya telah kering, tambahkan sedikit demi sedikit air lagi sehingga ia menjadi jernih.
          • Masukkan gula. Kacau rata.
          • Kemudian masukkan dalam acuan dan biarkan ianya mengeras dan sejuk.
          Sirap Gula Melaka
          • Cairkan gula melaka dan air bersama2 daun pandan di atas dapur.
          • Kacau hingga semua gula melaka hancur. Tutup api.sejukkan pada suhu bilik
          • Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk
          Santan Lemak Manis
          • Didihkan santan,daun pandan dan sedikit garam.
          • Kacau sentiasa untuk mengelakkan ianya pecah minyak dan berketul-ketul.Tutup api.sejukkan pada suhu bilik.
          • Masukkan dalam peti sejuk untuk menghidangkannya... masukkan sagu + air gula melaka + santan ke dalam cawan.

          Cadangan hidangan : Sedap dihidangkan sejuk-sejuk

          PUDING ROTI BERCHEESE

          Dah dekat2 nak pose hari tu beli roti tapi terbiar lak, agaknya kurang selera dah nak makan, terbau2 je Ramadhan tu datang kan..jadi takut gak berkulat ke hapa..baik wat sesuatu kan..maka terciptalah..jeng..jeng..jeng...ini kira salah 1 menu berbuka harini le...


          Heheh..nampak sememeh je kan, maklumlah belum cukup sejuk dipotong2 untuk masuk esbox..tapi Ana tak letak gula putih pun rasanya dah cukup mungkin sebab kismis & kurma tu yang bg rasa manis ditambah lemak2 keju lagi...
          Resepi Ana kopipes dari Kak Madiha..halal ye kak..pose2 ni malas bebenor nak menaip..

          Bahan2nya:
          • 10 keping roti
          • 2 cawan susu segar * Ana guna susu cair 1 tin + air bg cukupkan 2 cawan
          • ½ cawan gula perang (kalau suka lebih manis boleh tambah sikit lagi gula)
          • 250 grm krim cheese / 1 buku
          • 1 biji telur
          • 1 sudu esen vanilla
          • raisin / buah campur untuk hiasan * Ana letak kismis & kurma, hiris2..
          Caranya :-
          • sapukan butter pada loyang pembakar. susun roti dalam loyang pembakar
          • jiruskan susu segar atas roti – biarkan dalam 15 minit
          • pukul cheese, telur , gula perang + esen vanilla hingga gebu
          • tuangkan atas roti tadi.
          • Hias dengan raisin hitam /or buah campur
          • Bakar dlm oven selama 20 minit = 200 deg. (bergantung oven memasing yek)
          • Tunggu sejuk baru potong…
          Eh..!! kengkawan berbuka ngan ape? Nanti nak g intai2...:))
           

          PUDING MARBLE

          Puding ni Ana buat sabtu lepas tapi malasnya nak upload, lgpun anak2 kurang gemar, mungkin sebab kurang manis & takde warna coklat..ada warna coklat pun sama-samar je, tak mengancam lidah diaorang kot, nak tak nak Ana jugakla dok ngap...mungkin lepas ni kena lebihkan gula & taruk serbuk koko lebih kot..lain kali try lagi kan...


          Ana bekukan dalam acuan kecil2, senang nak makan, sorang sebiji takyah potong2 dah....resepi Ana kopipes dari MyResipi je..
          Bahan-bahan :
          • 1 liter air
          • 10g agar-agar
          • 250g gula
          • 100g tepung kastard
          • 2 sudu kecil serbuk koko *lepas ni kena lebihkan 

          Cara-cara

          • masak air bersama agar-agar dan gula hingga larut.
          • masukkan tepung kastard yang dibancuh dengan air. masak hingga gelegak.*jgn terus tuang je tepung kastard tu nanti berketul.
          • bahagi adunan kepada 2 dan campurkan serbuk koko pada salah satu.
          • dalam acuan, tuang adunan berselang-seli untuk dapatkan corak.
          • sejukkan dan sedia untuk dimakan. lebih sedap jika diletak dalam peti ais.

          TALAPIA KERISIK PEDAS

          Salam pagi...puasa ke harini? hihi...pagi2 dah tayang lauk tp ini bukan lauk utk buka pose petang ni, lauk semalam la....Talapia lagi? Alahaii...tah nape Cik Abe Ana ni suka sangat beli ikan talapia sejak akhir2 nih...takkan mengidam kot..haha...

          Resepi ni Ana dapat dari laman web Saji, ARSIK SIAKAP PEDAS namanya..meh kita layan, pose2 ni takleh cakap banyak, kang kering air liur lak..

          BAHAN-BAHAN:
          • 1ekor ikan talapia *Saji guna ikan siakap
          • 5 biji limau nipis
          • 2 batang serai (tumbuk)                        
          BAHAN KISAR:
          • 1 labu bawang besar
          • 3 ulas bawang putih
          • 6 tangkai cili kering
          • 10 gm cili padi                   
          BAHAN B:
          • Sehelai daun kunyit
          • 2 sudu kecil serbuk kunyit
          • 50 gm kerisik
          • 50 gm santan
           CARA MENYEDIAKAN:
          • Perapkan ikan siakap dengan air limau nipis dan serai selama setengah jam.
          • Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.*Ana salutkan ikan dengan sedikit tepung jagung
          • Tumiskan bahan kisar dan B hingga naik bau. Masukkan santan dan kerisik ke dalam tumisan tadi.
          • Tuangkan bahan tumis tadi di atas ikan.
          Dah siap bolehla buat berbuka puasa yek...(",)

          Selasa, 10 Ogos 2010

          "AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN"

          "AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN" Ramadhan bulan mulia yang didalamnya ALLAH sediakan pelbagai keistimewaan. Pada awalnya RAHMAT, pertengahannya KEAMPUNAN dan akhirnya PELEPASAN DARIPADA API NERAKA.  

          ~SALAM RAMADHAN~

          DIKESEMPATAN INI JUGA ANA MOHON AMPUN MAAF SEKIRANYA TERDAPAT KEKHILAFAN DALAM MENUTUR BAIT BICARA, SESUNGGUHNYA INILAH BULAN PENUH BERKAT &  BULAN PENYUCIAN JIWA..


          Dah hafal niat pose? Ni Ana lampirkan, bolehla bagi anak2 baca yea..

          SeLaMaT MeNjAlAnI IbAdAh PuAsA (",)

          TALAPIA 3 RASA BAGAN

          Assalamualaikum teman2...maaf dah banyak hari tak sempat nak masukkan n3, maklumlah dah nak puasa ni kena buat persiapan sikit-sikit, baju raya kena beli awal-awal, takut penat lak kang nak beli time pose kan? Pagi ni Ana nak tunjuk menu tengahari kelmarin..dapat idea masak2 kalau tak buka blog mestilah kat majalah, ini Ana salin dari majalah SDK Julai 2010.. 

           

          Bahan bahan :
          • 1 ekor ikan Talapia..*resepi asal guna ikan siakap
          • 3 ulas bawang merah * kisar
          • 4 ulas bawang putih * kisar
          • 40 gm cili kering * kisar
          • 1 batang serai -diketuk
          • 10 biji cili padi - diketuk
          • 2 cm halia - dihiris halus
          • 3 helai daun limau purut..Ana takde jadi letak daun kunyit je
          • 3 sudu besar sos cili
          • 3 sudu besar sos tiram
          • 2 sudu besar air limau nipis
          • 1 cawan tepung jagung
          • garam & gula
          • Minyak utk menggoreng
          Cara-cara :
          • Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing.
          • Angkat & hidangkan di atas pinggan.
          SOS :
          • Tumis bahan2 kisar bersama serai & halia hingga naik bau.
          • Kemudian masukkan daun limau, cili padi, sos tiram & air limau nipis.
          • Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam & gula secukupnya. Kemudian tunggu hingga ia mendidih.
          • Akhir sekali, curahkan sos yang sudah masak ke atas ikan yang dah digoreng tadi.