Biskut lagi...dah licin ye sekut ni..share resepi kat sini..Ini lain sikit dari resepi sebelum ni, warna pun ada kuning lebih..harus cuba ya..nak order? Boleh je..RM22.00 sebekas bulat ni. Boleh hubungi Ana ditalian 0193004358
Biskut Dahlia
Resepi : Norazie - Resepi.net
Sumber : Noorsha - 1001 Cerita 1001 Rasa
C & P : Mas@Duniaku
Bahan :
- 300 g mentega - SCS atau Anchor atau mentega pilihan
- 160 g gula aising - (guna 120 gm mcm Mas & Noorsha)
- 2 kuning telur
- 4 sudu makan susu pekat manis
- 1 camca teh esen vanilla
- 240 g tepung gandum *
- 100 g tepung jagung *
- 160 g tepung kastard ( letak 200gm mcm noorsha) *
- (*bahan bertanda * diayak)
- Ceri merah - dipotong kecil untuk hiasan
Cara :
- Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla @ rose dan putar hingga kembang. Guna senduk je ya
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. (Ikut guna suhu mcm.Mas & Noorsha 130 C dan bakar selama 20 minit... )
- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
Selamat mencuba