Rabu, 20 Februari 2013

BISKUT SEMPERIT SUSU

Assalamualaikum w.b.t

Homaanggaii..lamanya x apdet blog..n3 yang keluar ni pon dah berzaman, asyik tertangguh ajer nak apdet, ramai yang mintak resepi so pagi ni gigih gakle taip buat karangan..hehe.

Biskut tak raya ni, hari2 boleh buat kalau rajin, Ana buat ni sebab ada tempahan haritu, lebihkan untuk makan2 sendiri gak, buat 2 resepi, satu lagi Semperit Kastard (resepi kendian le) yang ni versi susu..sedap..sedap..anak2 Ana paling suka versi boh susu ni. tanpa telur lagi..
Putih kan sekut ni? Jom layan resepi, yang dok menyalin resepi tu agak2le kalo dah bnyk sgt list, pendekkan list anda yer..cubala rajin2 sikit, pastu hantar sini sebekas yer.. 
Resepi ni dah di'separuh'kan oleh Zack..versi asal pun disertakan sekali ya..pandai2le korang hayati dengan teliti..TQVM Zack..
 
Resepi Biskut Semperit Susu
Sumber : Farah Salleh (FB) & Zack
Semperit Susu by AnnaQawina

Bahan:
  • 125g susu pekat manis -resepi asal guna 250g (1/2 tin yang beratnya 505g)
  • 125g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak - resepi asal 250g
  • 230g tepung jagung Brown and Polson (cap butterfly) -  resepi asal 600g. Ku guna 230g, just nice untuk picit dalam acuan

Cara:
  1. Pukul sebati susu pekat manis dan butter. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu (ku guna whisk telur je). 
  2. Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.
  3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. My experience, 230g just nice untuk picit ke dalam acuan. Resepi asal guna 300g tapi pada saya terlalu keras kalau guna semua. Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung.
  4. Picitkan atas dulang yang dialas baking paper. Tekankan ceri merah atau kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
  5. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
Sedaaappp.....(^_^)

**Maaf n3 taip & keluar laju2 tanpa sempat tanya kabo kengkawan..pekabo semua? hehe..baibai..

5 ulasan:

Dayah Comey berkata...

maciiihh kak anna...

hahaha..mcm terkena atas idung jerk bab nyalin respei tu..kikikiii :P

HaSue berkata...

Eh,camna nak komen ni ek..lupo dah.


Eh,boleh pon.hehh..
Putih je sekut tu nampak sedap..aritu x brp nk sdp aku tgk.hahaha.. Oi,ko anna kalo nk tanya kabo pun biar nampak ikhlas sikit..ni umpama melepas rimau di tangga je..kera di hutan ko susukan.
Nak jugak la cuba buat biskut ni..tp tggu rajin byk la..

sury@25february berkata...

Terus save page...senang nk cari kalau nk buat nnti..tq tokey..:-)

izahdaut berkata...

Aku kena paksa komen..sekian..
Buatkan aku sebalang ana.seblang 100biji tu ek.
Serius ni..tpi ko jual aku rm10 sudah la.
Sekian kli ke2

adilah_ra berkata...

Assalamualaikum, nak tanya...
biskut ni mmg lmbat cair ke?kena kunyah baru cair atau sepatutnya mmg terus cair lps ngap??

byk kali da buat ni..mcm2 rupa n mcm2 texture...ada yg mengembang leper tp terus cair...ada yg cantikkkk je kiut miut tp keras n kena kunyah baru cair..ada yg cantik tp x cair2....hmmm....cer cite...cer cite...

tq......:D