Rabu, 20 Februari 2013

KEK COKLAT BUNGA LARA

Assalamualaikum..

Karangan laju2 lagi, harini agak lapang, cuma perlu baking sebiji Red Velvet Cake dan buat tart shell untuk order Khamis, xle lapang sangat, kain baju tuh, sape nak tolong lipat haaa??? adeess...

Dah agak lama tak buat kek coklat untuk makan2 sendiri, kebetulan ada tempahan dari tokey kedai runcit bawah rumah ni (dkt sebulan dah beliau order..heee..), cuba untuk menerai resepi baru..ye..baru tak baru la..dah lama org buat, cuma kita baru terbuka hati nak buat..terima kasih Kak Anymz yang tag resepi sblm CNY lagi dan paksa saya cuba ye kak..paksaanmu berserta pujuk rayumu berhasil..hakhak..(Kak Nim..sila update belog anda!!!)

Sedaaapp sangat tau..mesti cuba..nak berniaga pun sesuai sgt bg penggemar kek coklat.
Resepi ni dinamakan Bunga Lara sbb yang kongsikan resepi nama FB beliau ialah Bunga Lara..tokey kek ni, jutaan..million..terima kasih buat beliau, sungguh sedaaappp..lagi sedap lepas semalam..  

Oh ya..air oren tersebut dibancuh tak manis ye, sbb kek dah manis..hehe..Jom semak resepi, Ana dah edit sikit bagi mudah faham ya.

RESEPI KEK COKLAT BUNGA LARA
Sumber : Bunga Lara (FB)
Kek Coklat Bunga Lara by AnnaQawina

Bahan2nya:
  • 4 biji telur (gred A)
  • 1 cwn gula halus
  • 1/2 cwn susu pekat
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak masak
  • 11/4 cwn tpg gndum*
  • 1 cwn serbuk koko*
  • 1sd kecil soda bikarbonat*
  • 1sd kecil baking powder*
  • *bhn2 trsebut perlu diayak trlebih dhlu ye :))

Cara2nya:
  • Pukul telur brsma gula hingga kembang. Guna whisk je pon boleh.
  • Dh kembang msukkan susu pekat, minyak n susu cair. 
  • Dh sebati masukkn bhn2 yg dh diayak tdi ye. 
  • Kemudian msuk dlm bekas yg hendak d kukus dan kukus. 
  • *Perlu d ingtkan jika kecil bks trsbt maka kjp dlm 15mnt atau stgh jam, tpi jika sepenuhnya 1bncuhan itu dlm 1bks, maka kukus dlm 1jm stgh ye...pastikan jgn bukak2 pengukus semsa sdg msk*

TOPPING :
  • 200gm choc.compound (boleh juga guna cooking choc.biasa ya)
  • 3 sd besar susu pekat (resepi asal 5sudu bsr susu pekat)
  • 3 sd bsr minyak masak 
  • 11/2 tin susu cair. 

CARA : 
  • Campur semua bahan Topping dan masak dlm periuk non-stick lbh bgs sbb nnti dia x melekat n x hangus..pekat n cair tppng tu bergantung kepada susu cair tu ye..dan juga manis topping tu bergantung kpda susu pekat tadi..klu rasa nk manis sikit tmbh lagi..n klu rasa nk pekat skit kurangkan susu cair tu ye...JGN LUPA KLU TPPNG DAH SEJUK IA AKAN PEKAT SKIT TAU!

Note Bunga Lara : 
**Hrp mklum : kebykkn org bt topping mnggunakn kaedah double boiler tpi sya tidak! Ini krana sya mggunakn periuk non stick n slow fire so ia x melekat! Tpi mke sure jgn tnggalkan krana ia blh brkerak di atas! Utk memudahkn tiada kerak tersbut pastikan sntiasa kacau hingga sejuk..
 
**DAN UTK MENJADIKAN KEK INI SOOOOO MOIST HINGGA MAK MERTUA JALAN PUN X NAMPAK ADALAH KERANA semasa kek ini baru diangkat PASTIKAN TOPPINGNYA JUGA BRU TUTUP API DAN CURAHKAN TOPPINGNYA YG MASIH PANAS2 ITU KE DALAM KEK TERSEBUT..LAKUKAN DUA TIGA KALI LEBIH KURANG...BIAR TOPPING ITU SERAP KE DALAM DAN LAKUKAN SKALI LAGI...TPI JGN BYK SGT NNTI KEK AKAN MENDAP...SLAMAT MENCUBA ♥ ♥ ♥

**Note Ana : Biarkan kek suam2 dulu baru tuang topping, sebab nanti kek tak basah sangat kat dalam kerana kek yg baru masak akan ada rongga2, so topping tu akan resap cepat sangat, kita takleh makan yang gitu, hehe..nak yang sedang2 ajer..Ana buat 2 kali siram je..

Nak cuba? Silakan..nak order? Silakan hubungi 0193004358..boleh juga jadikan buah tangan buat mak mertua, mak ayah juga, door gift kan..(iklan harus adaaa...)hehe..pisss!!

T.kasih atas kunjungan anda..

16 ulasan:

izahdaut berkata...

Air oren pun nk bgitau...
Huh..
Tetibe tekak nk air oren

Eh pesal komen aku berbaur hasad sikit neh.xde menjurus kpda kek cekelat pun..hakhak..ah kesah kann

HaSue berkata...

Ni kek coklat berkuah namanya..hihi..aku x seleralg nk mkn kek ceklat sbb buat ms cny aritu x abis lagi..makin gemuk aku kang sapa aku nak salahkan?ko jugak kan.huh..sekian.

izahdaut berkata...

Nmpak sngt pengomen kena paksa..hahaha

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

waa... rindu amat ngan update dr anna... mesti bz sgt kan tak smpt nak update blog..

kek coklat mmg baru bercadang nak buat utk besday anak.. mudah2an menjadi... amin..

hazila berkata...

Nampak coklat ganache yg berkilat tu buat ku telan air liur je...

sury@25february berkata...

Salam tokey...kebanyakkan kek coklat ni..pusing2 sama jgk bahan2 dn kaedah nya..mmg tak lari byk...cuma cara penyampaian dn nama kek tu je di ubah2...jgk pengguna telor serta minyak masak tu mmg x byk beza..kan ..kan...:-)
Baru buat jgk kek coklat hari tu..:-)

Zaliedana berkata...

Kak Anna,nti klo rajin ai nk update blog ai mai kopi rcp kek nih kat sini yo,dah wat kek nih,sodap,tapi xla siram smp jadi kuah sgt,hehehe..
penat2 taip nih meh ayaq oren segelas kak na oi..kak izah tuh jeles ler tew...

FnF Simple Life berkata...

telan liuq tgk kek coklat bunga lara... lagi pulak tgk ganache tu... huhuhu

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum...iisshhhh terguda sungguh tengok topping choc yang basah2 macam tu...

Nooriah Abdullah berkata...

akak sangattttttttttttttt trguda dngn kek yg meleleh2 ni adoiiiii macam nak buat malam ni jugak ni

Ayu berkata...

Assalam anna,
waduh..mana2 tengok kek coklat kukus coklat macam ni siap dengan lelehan coklat ganache..memang telan air liur tau tengok..

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Anna :D
Kak Lin baik2 jer...sedapnya Kek Coklat...

pia berkata...

I want to thank fantastic mixture. I just wine basket it tasted awesome: -)
I have a webpage with the help of white recommendations professionally for everybody who is concerned. You can find it at http://recipes-for-food.com

Ummi berkata...

Assalam Anna, melihatkan kepada gambar, kepada penerangan, kepada recommendation yg strong sgt tu...pastilah akak buat nampaknya, terasa2 kat tekak ni....Owh k.Anim ni macam2 pujuk rayu suh org buat eh...apakata akak pujuk rayu dia buat dan hantarkan tuk akak..nak x dia eh? ^___^. Terima kasih atas tips dan panduan tambahan tu yea Anna....tuang jgn x tuang...biar leleh2 eeeyyyy...hehe

anymz berkata...

tukar le tajuk lain pulak ana oi.masak kari ke,tumis air pun takpe jgn ko letak resepi macammana nak masak air udah ler...

sedap meleleh2 lah ni ya.
nak sebekas...huhu

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Salam kenal & follow #650

Sedapnya tengok kek coklat ni... terliur tengok coklatnya tu :D

Sila jemput ke blog saya cahayahidupku2569.blogspot.com .

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...