Rabu, 5 November 2014

ROTI (SPONGE DOUGH)

Assalamualaikum..
Bersua lagi..gigih menaip bait2 ayat untuk mengurangkan rasa stress tgk orang lain update blog 2 kali sehari..ahaa...sindrom apakah? Apapun tahniah buat diri sendiri kerana berjaya menyiapkan 1 n3 sehari..okla tu dari langsung tak jenguk blog sendiri..ehhehh..sape-sape mohon terasa!! haha..

Kali ni kita buat roti ye..Sangat suka buat teknik "doh span" resepi Puan Zarina Yaacob(Facebook) ni utk hasilkan roti yang cantik, walaupun agak leceh sbb kena tunggu berjam-jam tapi hasilnya memang menggembirakan..disyorkan Izah Daut tempohari (dah lama sebenoonye..) lalu saya ulang2 buat roti guna teknik ni..jomla cuba..
Doh saya 16g/pcs, Foil tray kod 1220 (3 x 6.5inc -ukuran dasar)

Anak-anak suka roti kosong tabur cheese dan gula, kalau yang pelik2 ada kacang ke kan,adala 2/3 orang yang belek2 buang semua eksesori tu..

Doh span (A)

  • 420gm tpg high protien
  • 250gm air5gm yis
Cara2:
  • Campurkan semua bhn (A), gaul sebati dan uli sikit2 pun ok.
  • Pastu biarkan dlm bekas tertutup 3 -4 jam

Doh (B)


  • 180gm tpg gandum
  • 100gm gula kastor
  • 6gm yis
  • 3sudu besar susu tepung (saya tak letak)
  • Garam (secubit)
  • 40gm mentega
  • 30gm shortening
  • 1biji telur
  • 50gm air

Cara2 :

  • Campur semua bhn kecuali mentega & shortening. 
  • Mix perlahan & masukkan doh (A)..
  • mix & masukkan mentega &  shortening. 
  • Mix smp jd doh yg licin & elastik. 
  • Rehatkan 10min, pastu bentukkan. 
  • Biar kembg 2x ganda pastu bakar...
  • Suhu 170'C 20-25minit. Selamat mencuba.
**Doh roti ni lembik, sediakan minyak utk.memudahkan kerja2 rounding & proofing doh roti anda..

2 ulasan:

Ayu berkata...

Assalam Anna,
ermm another teknik meroti ni ya..doh A kasi naik dulu baru dicampur dgn bahan2 lain...yang ini lagi lembut ya anna..

Anyway akak dah cuba recipe anna yang guna water roux hari tu..alhamdullilah sedap dan lembut..thank you dear..:)

Mas berkata...

aku no komen..
meh roti seloyang anna ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...