Jumaat, 7 November 2014

IKAN TUMIS ASAM

Assalamualaikum w.b.t

Lewat pulak masuk kat sini, sambil2 tunggu Asar sempatla update 1 n3 kat blog..hehe
lauk 2 hari lepas kot, sehari selepas Kak Ayu siarkan kat blog beliau yang sememangnya mengancam itu..simple dish for my kids & husband..Alhamdulillah berkeriuk2 mangkuk lauk tu anak2 kecil saya sudu..haha..cuma saya tak buat pedas, letak cili hijau besar je 1 biji, sebab nak bagi Azalea makan ikan tu. Terima kasih Kak Ayu & Chef Asma..

  • 1/2 kilo ikan selar(ikan lain pun boleh)
  • 1 labu bawang besar-(Ayu guna 2 biji)
  • 2 biji bawang merah (hiris halus)
  • 2 biji bawang putih (hiris)
  • sedikit halia(hiris )
  • sebatang serai(diketuk)
  • 2 biji lada merah hiris
  • 5-6 biji cili api-(Ayu lebihkan lagi)
  • sedikit daun sop
  • sebiji tomato dipotong baji
  • 4 sudu besar santan pekat-(Ayu tambah)
  • 2 sudu besar sos tiram-(Ayu tambah)
  • garam dan perasa dan jus asam jawa
cara2nya:
  1. bersihkan ikan,basuh lumurkan dengan kunyit dan garam goreng hingga garing.ketepikan
  1. panaskan minyak,tumis semua bahan dihiris,kecuali tomato dan cili api.
  1. kacau hingga naik minyak,masukkan garam air asam, santan, sos tiram dan perasa,biar kuah agak pekat masukkan tomato,daun sop dan cili api.perasakan..matikan api dan masukkan ikan goreng tadi..kacau rata.
  1. bolehlah dihidang.


Selamat Mencuba

4 ulasan:

Ayu berkata...

assaalm anna,
hehehe sampai keriut2 ya budak2 tu makan..alhamdullilah shukur...simple aje lauknya kan..thank u anna, sudi link & cuba ya..thank u buat kak asma juga...;)

Rizziela berkata...

sedap..next time blh try tambah mcm resepi ni..

nina berkata...

wahhh! sedapnye masakan! silalahhh ke blog kte. bolehlah kite berkongsi resepi di blog saya! :)

Anna Qawina berkata...

Walkmslm Kak Ayu : Alhamdulillah. Perkongsian yg bermanfaat..

Rizziela : Selamat mencuba..nnt jemput kita
ya..hehe

Nina :InsyaAllah saya jenguk blog Nina ya..tq bw sinj..😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...