Selasa, 12 Ogos 2014

DOUBLE DARK CHOCOLATE BROWNIES

Brownies coklat berganda...dah habis kuih raya? Kita buat brownies jela untuk tetamu, nak buat sebagai buah tangan untuk tuan rumah bila ada jemputan rumah terbuka pon boleh. Ni saya buat untuk anak-anak bawa ke sekolah untuk jamuan Hari Raya Aidilfitri 2014 baru2 ni..

Harum mewangi semerbak coklat masa membakar, resepi saya ambil dari blog Fidanie, asalnya dari Rima@bisousatoi. Tq Fidanie & Rima.

RESEPI DOUBLE DARK CHOCOLATE BROWNIES
Bahan-bahan:
  • 117g Mentega  - dipotong kiub pd suhu bilik
  • 1 cwn. Tepung serbaguna 
  • 1/2 sdt baking powder*
  • 1/2 sdt garam*
  • 1/4 cawan serbuk koko - fida guna Van Houten* 
  • (Nak lg enak gunakan coklat yg popular dikalangan food blogger sprt Valrhona. Tp sukar nk beli di Malaysia kena order online serta harganya mahal. Tapi utk kepuasan diri apa salahnyer kan?)
  • 225g coklat masakan (dark chocolate/bittersweet, sy guna brand berryl)- dipotong2 kecil
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 3 bj Telur gred A

Kaedah:
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180'c dan alaskan loyang 20x20 cm dgn kertas minyak dan lengser sedikit dgn mentega.
  • Ayak bhn bertanda * dan ketepikan.
  • Cairkan coklat bersama mentega menggunakan kaedah double boil.
  • Masukkan gula dan putar diikuti telur dan campuran tepung.
  • Pukul sekadar sebati shj dan jgn terlebih putar.
  • Tuang dlm loyang dan bakar selama 60-50 minit bergantung ps ketuhar. Brownies msk apabila lidi penguji kek yg dicucukkan keluar bersih.
  • Sejukkan brownie sebelum dipotong.

Nak tempah untuk makan2 pon boleh ya, sila hubungi saya di talian 0193004358 . Wassalam

1 ulasan:

Bicara Kak Noor berkata...

anna, nampak pun dah dpt rasa manis cekelat tu bila tak tau nak buat ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...