Selasa, 31 Disember 2013

PUDING ROTI SOS KASTARD

Assalamualaikum w.b.t

Resepi puding roti yang ke berapa ya..dah lupa ni..macam2 versi & bahan2 lebih kurang jugak untuk meghasilkan puding roti yang mebeles ni..pilih saja mana yg suka..boleh search kat blog ni atau google jela kalau nak tengok lain2 versi..


Owwhhh..sangat sedap & disukai rakyat jelata dalam rumah ni, tapi bab kismis tu ada je yg payah nak telan, haish..dah 3 kali saya ulang buat guna resepi ni & yang terbaru saya letakkan chocolate chips dalam bancuhan & juga tabur atasnya.

C & p resepi dari blog Hana. TQ Cikgu Hana, selamat bertugas untuk sessi 2014 ya cikgu-cikgu..

PUDING ROTI SOS KASTARD
Sumber : HaNa's Family

 Bahan-bahan
  • 7-8 keping roti
  • * 500 ml susu segar @ 2 cawan
  • * 4 sudu besar gula halus
  • * 2 biji telur
  • * 1 sudu teh esen vanilla
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar butter - cairkan
  • 3 sudu besar kismis
  • choc.chips jika suka
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula
Cara-cara
  1. Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
  2. Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
  3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  4. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
  5. Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.
SELAMAT MENCUBA

4 ulasan:

adda syuhada berkata...

meh sepiring puding roti...sedapp...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Yummy... meleleh air liur tengok kastard yg meleleh tu Anna :)

Selamat tahun baru 2014 dear :D

Bicara Kak Noor berkata...

nampak sedap sedap sedap macam nak buat je tahun depan Anna heee copy resepi ya, izin dok ni..

tun_telani berkata...

Assalamualaikum kak anna.. tun xpenah ikut resepi betul2 buat puding roti, biasa campak2 je. hihi.. mmg sedap bila ada sos kastad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...