Rabu, 1 Januari 2014

CARROT WALNUT CAKE (Chef Ezani)

Kek lobak merah, kali ni cuba resepi dari Chef Ezani (Masterchef), copypaste resepi dari blog Kak Zue Semanis Gula..tengs kak..

CARROT WALNUT CAKE
Sumber : Chef Ezani (Masterchef Malaysia)
C & P : Kak Zu Semanis Gula

Ayak semua bersama-sama dan ketepikan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 ½ sudu kecil baking soda  
  • 2 ½ sudu kecil serbuk kayu manis                
  • 1 sudu kecil garam
Pukul dengan pemukul atau senduk kayu
  • 4 biji telur
  • 1  1/3 cawan gula
  • 1 ½ cawan minyak sayuran
  • 2 ¾ cawan lobak merak diparut
  • 1 cawan kelapa kering
  • 1 cawan kismis/sultana/blackcurrant
  • 1 cawan nanas dihancurkan (nanas dalam tin dikisar sedikit dalam food processor)
  • 1 cawan walnut yang sudah dipanggang, dicincang kasar 
  
Cara2 :
1. Panaskan oven ke suhu 165°c.
2. Sediakan bekas pembakar (resipi ini unutk kek 10x10inci atau 13x8inci,atau anda boleh bahagikan kepada dua bekas kecil, atau  buat cupcakes! Tetapi perlu kurangkan masa membakar untuk kek yang lebih kecil). Sapukan tepi dan dasar bekas membakar dengan minyak/mentega dan letakkan kertas pembakar yang dipotong mengikut saiz bekas di dasar bekas membakar.
3. Tambah campuran tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran telur dan kacau sehingga sebati.
4. Campurkan bahan-bahan yang selebihnya.
5. Tuangkan ke dalam bekas membakar dan bakar selama 40-50 minit atau sehingga lidi sate yang dimasukkan ke dalam tengah-tengah kek keluar kering. (Nota: untuk cupcakes periksa kek anda selepas kira-kira 20 minit)
6. Apabila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam tin, kemudian terbalikkan kek ke atas pinggan hidangan dan sediakan aising.

Aising cream cheese

  • 200g cream cheese, dilembutkan pada suhu bilik
  • 50g mentega, dilembutkan pada suhu bilik
  • 2 ½ cawan gula aising, diayak
  • 1 sudu kecil esen vanila

1. Dengan pemukul elektrik, pukulkan semua bahan-bahan sehingga sebati dan aising kembang.
2. Ratakan aising ke atas kek.

* Nota:
Kek ini boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.


Alhamdulillah, sedap dan kenyang lagi berkhasiat

SELAMAT MENCUBA

1 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

salam..

sya ni penggemar carrot kek..sedap dan suka sangat makan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...