CARROT WALNUT CAKE
Sumber : Chef Ezani (Masterchef Malaysia)
C & P : Kak Zu Semanis Gula
Ayak semua bersama-
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil serbuk penaik
- 1 ½ sudu kecil baking soda
- 2 ½ sudu kecil serbuk kayu manis
- 1 sudu kecil garam
- 4 biji telur
- 1 1/3 cawan gula
- 1 ½ cawan minyak sayuran
- 2 ¾ cawan lobak merak diparut
- 1 cawan kelapa kering
- 1 cawan kismis/sultana/blackcurrant
- 1 cawan nanas dihancurkan (nanas dalam tin dikisar sedikit dalam food processor)
- 1 cawan walnut yang sudah dipanggang, dicincang kasar
Cara2 :
1. Panaskan oven ke suhu 165°c.
2. Sediakan bekas pembakar (resipi ini unutk kek 10x10inci atau 13x8inci,atau anda boleh bahagikan kepada dua bekas kecil, atau buat cupcakes! Tetapi perlu kurangkan masa membakar untuk kek yang lebih kecil). Sapukan tepi dan dasar bekas membakar dengan minyak/mentega dan letakkan kertas pembakar yang dipotong mengikut saiz bekas di dasar bekas membakar.
3. Tambah campuran tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran telur dan kacau sehingga sebati.
4. Campurkan bahan-
5. Tuangkan ke dalam bekas membakar dan bakar selama 40-
6. Apabila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam tin, kemudian terbalikkan kek ke atas pinggan hidangan dan sediakan aising.
Aising cream cheese
- 200g cream cheese, dilembutkan pada suhu bilik
- 50g mentega, dilembutkan pada suhu bilik
- 2 ½ cawan gula aising, diayak
- 1 sudu kecil esen vanila
1. Dengan pemukul elektrik, pukulkan semua bahan-
2. Ratakan aising ke atas kek.
* Nota:
Kek ini boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.
Alhamdulillah, sedap dan kenyang lagi berkhasiat
SELAMAT MENCUBA
1 ulasan:
salam..
sya ni penggemar carrot kek..sedap dan suka sangat makan..
Catat Ulasan