Isnin, 13 Januari 2014

CUCUR IKAN BILIS AIR PANAS

Resepi saya ambik kat blog Kak Anim..biasa buat cekodok blasah je mana yg patut..hasilnya..kdg elok kadang kelaut..tp sure licin la kan..hehe..Tq to Kak Yatie & Dzana utk resepi..

Ni versi rumah saya yang kosong..kosong..koossoonggg...sebab pertama sekali anak2 akan cabut buang serbaneka yg letak dalam cucur..sudahnya drpd.membazir je baik xyah boh kan, tambah lak bahan tak berapa nak ada pon..sedap & lembut, garing diluar lembuutt kat dalam..

Cucur Ikan Bilis Air panas

 
Bahan2

  • 3 cawan tepung gandum* 
  • segenggam ikan bilis (tumbuk kasar)* 
  • 1 biji bawang besar potong2 kecil* 
  • 1 biji lada merah(dihiris)* 
  • daun sup/bawang (hiris)* 
  • garam secukup rasa* 
  • 2 1/2 cwn air panas mendidih 
  • minyak untuk menggoreng

Cara2
1. Satukan bahan bertanda* dan gaulkan kesemua bhn*
2. Bulatkan lubang ditengah adunan.
3. Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat. adunan akan menjadi berat n kental spt gambar di atas
4. Bentukkan adunan spt bebola mengikut selera.. kalau nak cepat buatlah besar2 yer
5. Panaskan minnyak.. dan gorenglah dengan api sederhana hingga kekuningan..


SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...