Khamis, 3 Oktober 2013

Chilli Crab

Assalamualaikum.
Dah masak? Saya belum..ni lauk bila tah, sebab tak pernah masak cenggini jadinya letak kat blog tanda kenangan..muekekeke..ni lauk orang kaya, stahun skali dahle..kerap2 kang kete xleh nak isi minyak lak duit habes asyik beli ketam je..haha

Adam, sibujang sulung saya nak makan ketam, ayahnya usha gak ketam2 yang ada, Alhamdulillah jumpa yg segar, besar2 lak tu, kalau kecik2 biasanya kami buat sup ketam je sebab suami saya suka ketam yang dibuat sup. Kali ni cuba masak ikut resepi lak..Weeee....suka..suka..somi & anak2 suka..tang nak gigit2 cari isi ketam tu yg tak suka..uhuh....

Intai resepi kat blog Chah, tapi versi kitaorang simple bebenor, xdenya daun2 hijau penghias muka depan crab tuh.. Janji ada..hehe Tq Chah..Saya suka tang kukus ketam tu, lembut isinya berbanding goreng, ala kukus kejap je kat steamer periuk letrik tu kan..kalo malas gak goreng jela..eh pemalasnya korang!!! kehkeh..

RESEPI CHILLI CRAB
Sumber : Bila Chah Ke Dapur

Bahan-bahan:
  • 2 ekor ketam saiz besar (anggaran 1kg)
  • *2 labu bawang besar - saiz sederhana
  • *3 ulas bawang putih
  • *3 batang serai
  • *1 inci halia
  • 5-6 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu kecil rempah kari ikan
  • 2 sudu kecil sos ikan
  • 2 susu kecil seasoning sauce jenama Maggi
  • 2-3 sudu besar sos tomato
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • Air asam jawa
  • Garam dan gula secukupnya
  • 1 biji telur
  • Minyak
 
Cara-cara:
  • Bersihkan ketam dan kukus hingga masak. Pastikan jangan terlebih masak kerana isinya akan menjadi keras.
  • Kisar bahan bertanda *. Tumiskan bersama cili kisar hingga garing. 
  • Masukkan rempah kari.
  • Masukkan semua sos dan seimbangkan rasanya.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
  • Masukkan sedikit air jika sos terlalu pekat. 
  • Kacau telur dan masukkan ke dalam sos. Kacau cepat-cepat. 
  • Masukkan ketam dan kacau sebati.
* terdapat juga versi ketam digoreng terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam sos, tapi saya kurang suka kerana isinya agak kering berbanding dikukus.
Layan..

Pst : nampak cam pelik lak blog saya kan? Tapi malas nak edit..biarlah dulu..hee

9 ulasan:

Qhaifa Nur berkata...

kat rumah nur jarang beli ketam...
selalunya mama yang kena kaut isinya..
kalau masak pun suka masak gulai lemak cili api dan buat sup saja...

ZalinZalina berkata...

Salam Anna..kak ina kalau nak makan ketam, husben yang kena kopek dan patahkan...manja la kononnye kan..he he..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Nampak sedap Anna... boleh akak cuba resepi ini :)

Mas berkata...

aku klu beli ketam pun suka masak gini..
sodappppppp

Bbwana adienia berkata...

bestnya makan ketam..dah lama x makan ketam..

tun_telani berkata...

Uuuuu uuuuu uuuuu.. allergic ketam... sob sob sob

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Mln2 nie tgk cili crab mcm nk mkn laa...hehehe

Wie Mohamad berkata...

aslmkm..kak anna biar simple yg penting meletoppp kan hehehe...done follow akk,jemput ke blog n follow smule je heheheh ^___^

Ummi berkata...

Assalamualaikum Anna, uiiksss kemaaiin mengetam dia...takut tgk sepit ketam tuh...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...