Selasa, 1 Oktober 2013

Buttermilk Marble Cake

Assalamualaikum w.b.t

Hai..pekabo? Err..tak reti nak gebang dah, rasa macam dah lama benar tak update blog, tengok kawan2 update ada rasa semangat naik jap nak join sama, tapi tetiba mendung je cuaca, tido lagi syok..(salahkan cuaca lak..) baidewei..jenguk2 blog sekali sekala nampak ada je yang follow, eh tak apdet pon ada pemollow ye? Terima kasih le ya..nnt senang kita terjah balik buat kunjungan hormat..

Mari nengok kek yang dah takde sisa ni ha..baru2 ni buat kek tempahan, ikut resepi baru, eh rupa2nya si pencinta muffin tu dah lama buat resepi ni katanya..rajin dia kan?


Resepi saya angkut dari blog Love2Cook, asal resepi dari Martha, dan saya Melayukan bahasa dengan jiwa raga saya, senang nak baca..kikikiii....

BUTTERMILK MARBLE CAKE
Martha, Love2Cook, IzahMuffinLover

(Saya gandakan adunan kek ini utk.mendapatkan kek saiz 9inc)

Bahan2 :
  • 113g butter
  • 1 cawan gula castor
  • 1/2sdt garam halus
  • 2sdt baking powder
  • 1 3/4cawan tepung kek (1 1/2 cwn tpg.gandum + 1/4 cwn tpg.jagung)**blh guna mana2 tepung tu
  • 3 bj telur gred A
  • 1 sdt esen vanila
  • 3/4 cwn.buttermilk (1 cawan susu (200@250ml)+ 1sdb cuka makan, guna 3/4cwn shj.)
  •  1/4 cwn.serbuk koko (jika nak marblekan)
  • pewarna pilihan/paste yang disukai - saya guna strawberry paste
Cara2 :
  1. Sebatikan tepung, baking powder & garam.
  2. Pukul butter & gula hingga kembang dan gebu, masukkan telur satu persatu. Tambahkan esen vanila.
  3. Perlahankan kelajuan mixer, masukkan campuran tepung tadi selang seli dengan buttermilk.
  4. Asingkan 1/4adunan kek dan tambahkan serbuk koko, sebatikan. (Saya cuma bahagi 2 bahagian & 1 bahagian dicampurkan choc.paste, 1 bahagian lagi dimasukkan strawberry paste)
  5. Tuang ke dalam loyang yang dialas dgn.baking paper berselang seli hingga habis.
  6. Bakar 170 - 180'C 40mnt - 1 jam @ sehingga masak(bergantung kpd suhu oven anda) di rak paling bawah.
  7. Sejukkan sebelum dipotong atau dihias.

Ini kek yang siap deco..Resepi buttercream InsyaAllah menyusul nanti (kalau rajin..huehue..)

Harap maaf ye, kalau perasan le, saya takde bg link, just nama je yg berkaitan,sebab musababnya,  tikus2 kat pc ni amatle susah nak gerak, pastu line tenet pon nampak gayanya mengalahkan sesiput adanya..harap2 adala insan tersayang & terchenta tergerak hati hadiahkan saya sesuatu yg berguna agar sonang nak klik2 kan..hehe..sila aminkan ye..haha..

SELAMAT MENCUBA..

5 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Cantiknya deco kek tu... pandai lukis orang ye :)

Bbwana adienia berkata...

salam anna..

menarik resepi kek ni..saya mohon izin copy paste ya..tq

tun_telani berkata...

ni haaa.. insan tersayang kak anna dh dtg dgn link2 yg berkaitan :)

kak izah: http://izahdaut.blogspot.com/2013/09/buttermilk-marble-cake.html

Martha: http://www.marthastewart.com/339716/marble-cake

Love2cook: http://www.love2cook-malaysia.com/2011/05/vanilla-chocolate-marble-cake.html

baik tak? baik kan tun ni.. hahhahaa

Sury Abil berkata...

Suka kek cam ni..buat minum petang cicah air kopi..pehhh...:-)

Badariah berkata...

As salam..
Terbaiklh...kek secantik nama..nk sepiring boleh x anna..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...