Rabu, 2 Oktober 2013

Choc.Moist Cake (Badariah)

Alhamdulillah, rajin masih bersisa untuk melakarkan kenangan secoet disini, kang dah tak rajin + sibuk xdenya nak ngadap komputer, dengan tikus2 yang masih bermasalah & line yang umpama sesiput..paham2kan ajer..

Kali ni kita buat kek coklat kukus pulak, bisa guna resepi lain, ala, lebih kurang aje mana2 resepi kan, tambah tolak darab bahagi hitam legam gak yang keluar..dah nama kek coklat, yang pasti sedap kat anak tekak & kenyang kat perut (bagi kita yang buatla, lain orang lain lak rasanya koot)
 Tekstur kek ni sangat lembut, saya suka..suka..

KEK COKLAT KUKUS (BADARIAH)
sumber : Puan Badariah Ibrahim@ResepiNet & Kak Badariah (Pekan)

BAHANNYA :
  •  2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
       *************************
  • 2 biji telur (Gred A)
  • 1 cwn gula pasir
  • 1 cwn susu pekat manis
  • 1 cwn minyak masak (nak sedap lagi gunalah minyak Mazola)
       *************************
  • 1 cwn air panas
CARANYA :
  1. Satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula bagi sebati ( tak payah pakai mixer )
  2.  Masukkan tepung yang diayak tadi, kacau sebati lagi
  3. Last sekali masukkan air panas dan kacau sebati lagi.
  4. Adunan siap sedia dikukus. Kukus selama 1 jam.(10 minit jika dikukus dlm bekas kecil2)
  5. Balut tudung pengukus & kukus dengan api yg sederhana kecil
  6. Boleh juga ditutup dengan alum.foil @ penutup bekas itu sendiri.asalkan wap air kukusan tdk.menitik kedalam bekas kek kita.
CHOC.GANACHE
Bahan2 :
  • 130ml susu cair @ 180ml whipping cream
  •  200g choc.masakan@choc.compund
  • 1sdt butter
*Double boiler coklat dan susu/cream sehingga coklat hampir2 mencair. Tutup api dan kacau sehingga coklat betul2 cair, masukkan butter, sebatikan.
*Topping ni saya ubahsuai sikit dr kebiasaan dan sesuai untuk disiram atas kek2 yang dikukus dalam bekas2 kecil.
*Jika untuk topping kek biasa boleh semak resepi2 terdahulu ya.

SELAMAT MENCUBA

8 ulasan:

Mas berkata...

mengancam kek coklat ko makcik...
cayokkkk 3 .....
aku pun dh try resepi ni..
memang terbaekkk

Tanpa Nama berkata...

Salam minta izin ambil resipi ini timakaseh banyak semoga di beri murah rezeki Sai

Bbwana adienia berkata...

nyum-nyum..sedapnya kek coklat..

Ummi berkata...

Assalam Anna cayang...nnt akak try pulak yg ni eh...sedap eh...tqqq for sharing yeaa..

Mamasya berkata...

Aslmkum Anna

betul tu Anna...mana resepi kek coklat lebih kurang sama....dan pasti sedap.
kukus dlm bekas kecil....idea bagus ni...mudahkan selain jual boleh bawa nak bawa buah tangan..

Tanpa Nama berkata...

Assalam Anna, tgk sedap sgt2 kek ni...akak amik rcpi ni, dh cuba mmg sedap!! saya suka...suka hehee...pinjam ayat :D tq2.. zila66

Smzalina Lin berkata...

salam kak anna... mekasih share resepi ni.. sy salah sorg peminat anna qaseh azzahra. byk juga ilmu yg sy dpt dr blog ni. sy mmg minat dunia mbaking ni cuma utk g blaja kat kelas2 baking 2 lom ade rezeki lg... maklum la yurannya agk mahal... so wat mase ni blaja dr blog2 jelah... mekasih utk kak anna n kengkwn blognye spt suehasue, azlita masammanis, che mat gebu n lain2 lg..( skadar mnyebut bbrape name) mekasih byk2 krane sudi bkongsi ilmu. smoga rezki n ilmu kalian akn trus btambah...aminnnn....

Anna Qawina berkata...

Mas : ko mmgla asyik bt kek je..

Bbwana : kek coklat sedapla kan..

Kak Ummi : hallo kak Ummi sayang..rajin2kan buat kak..pastu ajak saya makan

Mamasya : kan..mana2 rcp lbh krg..suka bt saiz kecik2 snng nk simpan gak ni..hehe

Kak Zila66 : betul..betull..betul sedap kan..haha

Smzalina Lin : tqvm sudi singgah blog akk yg ciput2 ni..mana2 yg ada tu cubalah ya..mana tau dpt jana pendapatn isirumah..akk doakan Lin juga dimurahkan rezeki InsyaAllah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...