Ahad, 22 Disember 2013

AYAM GORENG YUMMY...

Eh..ter'update' blog lagi..rajin kan?

Nak goreng ayam pon kena ada resepi tau..hehe..layankan aje resepi cilok dari blog Mas ni, lepas nampak Mas tayang kat instagram ritu, cepat2 bancuh & perap..alah, 6 ketul je pon, perap pon sempat 2 jam..hehe..lenkali perap lama lagi kan..


Anak-anak blasah sampai licin, sampai serdak2 pun dikautnya..suka la tuh, maklom dah lama benar tak buat ayam camni kot..Jom semak resepi, pastu g buat jangan dok nyemak je kat sini..hakhak



RESEPI AYAM GORENG YUMMY..
Sumber : Norsha
C & P : Mas@Duniaku

Bahan2 : 
 ( agak2 yerk ngan ayam tu )

ayam
kunyit hidup - ditumbuk
halia - ditumbuk
bawang putih - ditumbuk
cili
putih telur
tepung jagung - agak2 bahan2 melekat kat ayam 
sedikit tepung beras - Mas tambah
secukup rasa - Mas tambah
sedikit minyak masak - Mas tambah
sedikit serbuk kari - Mas tambah
sedikit serbuk lada putih aji shiok  - Mas tambah
sedikit sos tiram Manggi - Mas tambah 


Cara :
Gaul sebati ayam dengan semua bahan2.
Perap sejam, klu semalaman lagi best.
Goreng dengan minyak banyak dengan api sederhana hingga ayam masak.

Selamat memasak!!

Buah delima kesukaan kami sekeluarga lately...skali hadap berbiji2, tak puas makan, sape2 ada jual online yg masak ranum? hehe...


Alhamdulillah baru beberapa hari lepas seorang kakak rakan FB balik dari Bangalore, beliau bawakkan saya 2 biji buah delima, MasyaAllah sangat cantik merah manis & berjus, sesuai dgn perumpamaan "Bak Delima Yang Merkah"..terima kasih Kak Norhaizan, prihatin sangat kat saya..ehee..

Karipap pusing frozen, saya dapat ni dengan Kak Tun (CUP OF CAKES), sape2 nak tempah bolehla kontek beliau ya, sah2 tak nyesal ni tau, sedap, rangup, inti serba serbi ngam la..

Ok..bai..

3 ulasan:

Amie berkata...

Memang sedaplah kalau menjamu selera dengan ayam masak gini... yang bestnya tu sebab diperap lama, meresap semua bahan, terasa kelazatannya!

Anna Qawina berkata...

Ye Kak Amie..budak2 sukala..

Mas berkata...

terlepas lk aku entry ko ni.,.
aku goreng kt kg sekor...kejap jerk abiss...he3
memang bestkn resepi ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...