Sabtu, 15 Oktober 2011

Masak Lemak Udang & Kambas

Assalamualaikum..salam hari Sabtu yang permai..bersyukur untuk kesekian kalinya kepada DIA YANG MAHA ESA..

Uiikk..pagi2 td dah berblog ye..nak cepat tp ada problem apa tah nak update tak boleh, maklum, sabtu memang sibuk, ni dah mula panaskan dapur untuk menu minum petang, buat awal2 nanti nak masak untuk makan tengahari pulak, suami kerja half day kalau Sabtu.  Pagi tak masak, makan sekut cap ping pong cicah teh tarik jek..kikiii..rajiinn..

KAMBAS? PERIA daa..haha..mula2 memang tak tahu apa itu kambas..pas belek dapo Kak Anymz baru tahu..menu malam tadi..baru usai makan nasi..pastu baru teringat nak ambik gambar nak anto laporan bergambar kat Kak Anymz..hehe..sibbaik ada belen kan..kalau tak, tunjuk kuah jela..jimat bawang menu gini kan..tapi pedas tu kena pandai2 ejasla, kang tak termakan kalo pedas sangat..ikut resepi Kak Anymz ni sedapla..berselera makan nasik..Ana kongsikan kat sini ye kak..boleh buat rujukan lain kali..sesiapa yang nak cuba makanan nismilan boleh try yg ni..

MASAK LEMAK UDANG & KAMBAS/PERIA

bahan2

1/2 kilo udang di buang semua kulit-bersihkan. belah belakang dan cuci bersih
santan dari 2 biji kelapa atau santan segar 1/2 kg

1 batang kambas-di buang biji di hiris halus dan rendam dgn air garam
1 senduk cili api yg siap di kisar-tak suka pedas???-kurangkan-

1 batang serai di titik


3 keping asam gelugor


garam secukup rasa.


Cara :

masukkan cili api,asam gelugor,garam,serai dan santan ke dalam periuk.
toskan kambas yang di rendam tadi-ketepikan
kalau gunakan santan segar tambah 2 atau 3 cawan air.
kacau hingga mendidih.
masukn udang dan peria.
masak hingga peria empuk

sedia untuk di hidangkan

rasakan garam

**maaf mungkin berterabur je n3 sya kali ni, guna notebook adik..kecik sangat..haha

5 ulasan:

Naz / Nadz COSK berkata...

Suka..suka..suka.. Kak Naz suka kambas tapi kalau masak akak sorang jer la yg pulun.. Kalau nak makan kambas ni selalu buat time balik umah mak kat melaka.. ada geng makan..my mom!

Acik Erna berkata...

assalam anna..acik kurang tak berapa suka makan peria/kambas sebab pahit..kalau masak ngan udang..makan udang ngan kuah je..

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum anna..
wah nie fav akak nie tau... sedapnya... makan ngan nasi putih nie mmg best nie anna...

Sheila Shafeareen berkata...

salam anna heheh sini pun ada yee akk baru masak semlm kanbas dgn ikan bilis..udang x ada dlm peti...sdp kan budak pun suka x pahit sangat...

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

td duk baca tajuk terpikir gak apa ke benda kambas tu rupanya peria.oo tau lah tp ni pestime dengar nama peria lain.lauk2 mcm ni budak2 suka tp kuah aje lah kot sayur nya jgn di harap mkn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...