Jumaat, 6 Mei 2011

MARBLE BANANA MUFFIN

Menu pisang untuk kesekian kali..hehe..bekal anak-anak ke sekolah tengahari tadi..sedap muffin ni, moist & gula yang Ana letak tu jadi sedang2 je rasanya, sbb Izah buat haritu katanya dah manis walau gula dah dikurangkan, jadi Ana kurangkan lagi..sedang2 elok je..Alhamdulillah, anak-anak suka sangat, 3 biji sorang bawa bekal, makan kat rumah lagi..yang tinggal untuk ayahnya nanti ada 2 biji je..hehe..nanti nak buat lagi InsyaAllah..stok pisang ada lagi ni.. 


Terima kasih buat Izah yang suka menncuba resepi muffin & kita dgn mudah men'copy'..hehe..tak lupa buat empunya resepi jugak..


MARBLE BANANA MUFFIN
Sumber : Bisous A Toi

Bahan:
A

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula kastor (Ana guna 1/2 cwn lebih sikit sbb Izah buat 1 cwn pun dah manis)
  • 1 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu teh garam

B

  • 1 biji telur (L)
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 cawan minyak masak (mentega cair)
  • 1 cawan pisang lecek kasar

1 sudu besar coklat paste (saya guna 1/2 sudu besar kopi paste + 1 sudu besar serbuk koko)(Ana guna choc.emulco je)

Topping: Coklat chip/ Walnut/ apa apa yang disukai (saya tak letak)



Caranya: 
  • Ayakkan tepung bersama baking powder 
  • satukan semua bahan A ke dalam satu bekas. Ketepikan. 
  • Satukan telur, susu segar dan minyak dan gaul hingga sebati. 
  • Masukkan adunan susu segar tadi ke dalam bahan A dan gaul sebati. 
  • Jangan gaul terlalu lama, cukup sekadar bersatu dan masukkan pisang yang dilecek kasar tadi. 
  • Bahagikan 2 adunan, dan masukkan coklat paste ke dalam satu adunan. 
  • Kemudian cedokkan ke dalam muffin pan dan selang selikan untuk marble kan muffin. 
  • Bakar pada suhu 190 C selama 25 minit. 
 
SENANG KAN? SELAMAT MENCUBA..^_^

    8 ulasan:

    Mas berkata...

    bestkan mapin ni...
    aku pun dah try...

    Kak Sam berkata...

    Weiii nak buat juga le.

    tun_telani berkata...

    wahh.. byk nyer stok pisang akak.. tun duk mkn pisang ni sampai x cukup nk wat kuih. hehe

    nOOrsha berkata...

    ewaahh..samela kite ari ni wat kek pisang..ekekeke.... cume pisang kite goreng, pisang awak takk.. hahaha...meh kite tuko nak? eheheh

    cik cek berkata...

    Wah! sume pun menu pisang...bestnya..nampak sedap marble banana muffin ni....

    Naz berkata...

    Resepi dari Ijah rupanya.. Banyak lagi ker pisang nak kena projek tu Ana??

    Anna Qawina berkata...

    Mas : ye ek...senang kan..

    Kak Sam : buat jgn x buat

    Tun : ala...siannya..meh sini ambik pisang..hehe

    Anna Qawina berkata...

    Noorsha : huhu...dah pinish le..canne nak tukar ngan pisang mentah leh>?

    Cik Cek ; pisang terlampau banyak..hehe

    Naz : resepi by Rima tp mek jah tu yg suka try..kita try gakle..heh

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...