Isnin, 9 Mei 2011

AYAM SOS PLUM

Assalamualaikum
Bersua kembali wahai teman-teman..harap sihat walafiat & gembira bersama keluarga anda..tak daya nak bebel  sbb takde menda nak bebel pun..hehe..nak share menu harini, pagi tadi masak untuk makan tengahari anak-anak, teringin nak cuba macam Mas buat & keinginan tu semakin kuat sebab nak mengurangkan isi kandungan botol sos plum yang dah berbulan beli..sejak beli haritu, baru sekali guna..
Dah rasa tadi masa makan dengan Adam & Akmal, sedap sangat kata Adam..siap mintak ayam lebih lagi. Akmal lak macam biasala..tak sah kalau tak menambah makan nasi..bertambah selera makan budak-budak & mak budak skali... Sedap tau, Ana letak cili giling & bahan-bahan tu cuma tumbuk lumat je sebab blender yang rosak belum jumpa alat gantinya lagi walau dah 2 hari berturut2 mencarinya..Ana ikut cara Mas buat iaitu letak kentang goreng, sebab kat rumah ni sentiasa ada stok kentang, anak-anak suka makan kentang..
Kepada tuan empunya resepi, trimas kerana share resepi & kita panjang-panjangkan kat sini lak, cubalah..tak menyesal punyala, tambah-tambah lagi kalau buat makan untuk anak-anak..kalau nak tengok versi mangga ada kat dapur Kak Nor, versi nenas lak ada di dapur Diana ni..


Bahan:
  • dada ayam - dipotong kecil *Ana campur2 je bahagian ayam tu
  • sedikit lada putih, garam dan tepung jagung
  • 3 biji kentang - potong dan goreng kejap
Bahan A :
  • 5 ulas bawang merah -  dikisar
  • 3 ulas bawang putih -  dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 3 biji cili merah - dikisar *letak 2 sdb cili giling
Bahan B:
  • 3 sudu besar sos plum -  Mas guna brand life *sama..
  • 2 sudu besar sos cili thai
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ayam


Cara memasak :
  1. Gaulkan dada ayam bersama serbuk lada putih dan garam kemudian salutkan dengan tepung jagung dan goreng sekejap. Tak payah terlalu garing. 
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 A hingga wangi dan sedikit garing.
  3. Masukkan bahan B dan goreng lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sedikit air ( agak2 yerk nak kuah byk mana ), garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ayam, sebatikan dan masukkan ayam dan kentang yang digoreng tadi, sebatikan dan biarkan sebentar. Masukkan hirisan daun bawang, kacau kejap dan terus angkat.

7 ulasan:

Along Usop berkata...

arrgh!!!

menggiurkan!!.. lapoo!!!

Anna Qawina berkata...

along Usop : pegila makan kalo lapar..hehe

Wanieyra berkata...

sedaonya, dah lama teringin nak masak guna sos plum ni, tapi tak jumpa2 sosnya..

Anna Qawina berkata...

Wanieyra : saya beli kat Mydin USJ je..ada lak..Giant pun ada rasanya..
takpun meh sini ambik2 rasa dulu..hehe

Mas berkata...

sedappkan anna....anak2 aku memang suka....
klu ada dada ayam..sedapp masak gini..he..he..

wehhhh..aku nmpk botol sos plum tu...he..he..

tun_telani berkata...

alaaa... aritu tun beli sos plum yg dlm botol kaca, jenama ape ntah.. rasa sgt pelik.. uu uuu... tgk resepi ni la time tu, sgt teruja terus gi beli sos plum tu.. ni guna brand Life ek? tun br jumpa life nyer sos plum. nnti nk beli la.

Treat and Trick berkata...

Belum pernah cuba masak guna sos plum ni. Masuk list dulu.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...